SUA renunţă la un tip de rachete în Europa

Administraţia SUA a informat că a decis să ajusteze sistemul de apărare antirachetă din Europa prin renunţarea la introducerea unor rachete interceptoare, urmând în schimb să dezvolte măsuri de protecţie antirachetă pe teritoriul SUA urmare a ameninţărilor din partea RPD Coreene.
Economica.net - sâm, 16 mart. 2013, 09:55
SUA renunţă la un tip de rachete în Europa

MAE informează că secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a avut o convorbire telefonică, vineri seară, cu Rose Gottemoeller, subsecretar de stat pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională în Departamentul de Stat american, la solicitarea părţii americane, potrivit Mediafax.

„Oficialul american a arătat că partea americană doreşte să informeze partea română, în spiritul Parteneriatului Strategic bilateral şi în calitate de aliat NATO, asupra deciziei de modificare a structurii sistemului de apărare antirachetă al SUA (Abordarea Adaptivă în Etape privind Apărarea Antirachetă din Europa – EPAA), informarea părţii române fiind realizată în prealabil efectuării anunţului public în acest sens”, precizează MAE într-un comunicat remis, sâmbătă, agenţiei MEDIAFAX.

Oficialul american a arătat, potrivit MAE, că „Administraţia SUA a decis să ajusteze EPAA prin renunţarea la faza a 4-a a acesteia, care presupunea în principal introducerea în uz a unui nou tip de rachete interceptoare”.

„În acelaşi timp, partea americană va dezvolta o serie de măsuri de protecţie antirachetă pe teritoriul SUA. Această decizie a fost motivată de necesitatea de a ţine cont de evoluţiile ameninţărilor cu eventuale atacuri cu rachete balistice la adresa teritoriului SUA din partea RPD Coreene. În acelaşi timp, Rose Gottemoeller a subliniat foarte clar şi ferm că această decizie de ajustare a EPAA nu afectează în niciun fel România, faza a 2-a a EPAA – care presupune operaţionalizarea Bazei Deveselu la orizontul anului 2015 – urmând să se desfăşoare conform calendarului stabilit, fără niciun fel de modificări sau întârzieri. De altfel – a reconfirmat oficialul american – tipul de interceptor care urma să fie introdus în uz în cursul fazei a 4-a nu a fost, încă de la începutul proiectului, planificat a fi instalat la Deveselu. Oficialul american a reiterat angajamentul SUA fata de protecţia teritoriului, populaţiilor şi forţelor membrilor europeni ai NATO”, se arată în comunicatul MAE.

Bogdan Aurescu a luat notă de cele comunicate şi a mulţumit, potrivit MAE, pentru informarea părţii române în prealabil anunţului public privind adaptarea EPAA, ceea ce reprezintă un gest firesc subscris Parteneriatului Strategic.

„A arătat că partea română este angajată în operaţionalizarea fără întârzieri a Bazei Deveselu, în cadrul fazei a 2-a a EPAA, şi a subliniat că este important că ajustarea proiectului sistemului antirachetă nu aduce nicio atingere acestei etape în care este implicată România. Bogdan Aurescu a informat asupra desfăşurării Dialogului Strategic pe teme de securitate romano-polonez din cursul zilei, pe agenda căruia s-a aflat şi apărarea antirachetă. Totodată, oficialul român a propus subsecretarului de stat american organizarea de consultări pe teme de securitate la Bucureşti, în perioada următoare, invitaţie acceptată cu plăcere de omologul american”, informează MAE.

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, s-a întâlnit, marţi, la sediul MApN, cu Damon Wilson, Executive President al Consiliului Atlantic SUA, o temă importantă a discuţiilor fiind procesul de pregătire a bazei de la Deveselu. Potrivit sursei citate, ministrul Apărării a prezentat oficialului american stadiul lucrărilor la această bază. „În acest moment, lucrările sunt avansate, autorităţile locale iau măsuri pentru ca drumul de acces şi sistemul de canalizare să susţină activitatea bazei şi să faciliteze condiţiile de transport”, a afirmat Duşa.

La rândul său, Damon Wilson a precizat că România este un aliat viabil pentru toate proiectele demarate cu Statele Unite ale Americii. „Proiectul Deveselu este unul important care va lega cele două ţări pentru anii care urmează. Vreau să vă felicit pentru creşterea bugetului de apărare, ceea ce va uşura procesul de modernizare şi înzestrare”, a arătat el.

Fox News relata, în februarie, citâtnd o anchetă a Congresului, că studii secrete ale Departamentului Apărării pun la îndoială faptul că sistemul de apărare antirachetă ce ar urma să fie amplasat în Europa va putea să protejeze Statele Unite de rachetele iraniene. Ambasada americană de la Bucureşti informa, în acel context, la solicitarea MEDIAFAX, că SUA rămân angajate proiectului scutului antirachetă din Europa, iar calendarul de construcţie a bazei de la Deveselu din România va continua aşa cum a fost stabilit.

Acordul între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România a intrat în vigoare pe 23 decembrie 2011. Acordul privind amplasarea în România a unor elemente ale scutului american antirachetă a fost semnat, la 13 septembrie 2011, la Washington, în timpul vizitei preşedintelui Traian Băsescu, la un an şi jumătate de la anunţul privind participarea României la acest proiect.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în zona roșie
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în ...
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că sâmbătă a fost adoptată o Hotărâre a CNSU în baza căreia ...
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino a fost percheziţionat vineri de poliţia financiară, în legătură cu zeci de ...
1.727 de cazuri noi de COVID-19 și 180 de decese, confirmate în ultimele 24 de ore. 168 de paturi libere la terapie intensivă
1.727 de cazuri noi de COVID-19 și 180 de decese, confirmate în ultimele 24 de ore. 168 de paturi libere la terapie intensivă
Un număr de 1.727 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...