1EUR = 4.8744 RON | Bucureşti 18 º

Extern

SUA: Rusia a făcut presiuni asupra Republicii Moldova pe fondul provocărilor din Ucraina

Secretarului de stat al SUA, John Kerry, şi-a exprimat luni seara, la Washington, într-un briefing de presă comun cu premierul de la Chişinău, Iurie Leancă, sprijinul SUA pentru Republica Moldova, menţionând că Rusia a efectuat presiuni asupra acestui stat.

04 mar, 2014 | Agerpres

'Constat cu regret că Rusia a făcut presiuni asupra Republicii Moldova pe fondul provocărilor din Ucraina. Este vorba despre sursele lor de energie şi capacitatea de a efectua schimburi comerciale. Dar ne-am angajat ferm să susţinem calea de dezvoltare pe care cetăţenii şi Guvernul Republicii Moldova au ales să o urmeze', a declarat John Kerry.

El a salutat acţiunile autorităţilor de la Chişinău în vederea continuării parcursului european şi a anunţat că administraţia SUA va suplini ajutorul financiar acordat Republicii Moldova.

'Noi vom suplini ajutorul cu încă 2,8 milioane de dolari, care se adaugă celor 4,7 milioane anunţate anterior - în total, aproximativ 7,5 milioane de dolari pentru a-i ajuta în această perioadă de tranziţie. Statele Unite au oferit de-a lungul anilor asistenţă economică foarte semnificativă, de aproape un miliard de dolari şi jumătate. Suntem foarte interesaţi în a-l ajuta pe prim-ministrul Leancă în eforturile sale de a continua iniţiativele anticorupţie din ţară şi suntem foarte, foarte entuziasmaţi de modul în care el şi guvernul său conduc, construind cu determinare viitorul ţării şi demonstrând clar că doresc să devină parte dintr-un mecanism larg al comerţului mondial', a declarat John Kerry.

Iurie Leancă a exprimat îngrijorările Chişinăului în legătură cu situaţia din Ucraina făcând o paralelă între aceasta şi existenţa unui conflict secesionist pe teritoriul Republicii Moldova.

'Suntem profund îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă în Ucraina. În Republica Moldova, din păcate, din prima zi a independenţei, au existat mişcări secesioniste şi ştim exact ce înseamnă separatismul. Din păcate, încă nu am fost în stare să găsim o soluţie potrivită. Aşadar, ceea ce se întâmplă acum în Ucraina este o reamintire pentru noi în primul rând, dar arată şi arată prietenilor noştri că trebuie să facem mult mai mult pentru a soluţiona această criză pentru că, dacă nu este rezolvată la timp, va deveni foarte contagioasă', a declarat Leancă.

În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au lansat Dialogul Strategic moldo-american.

Iurie Leancă a avut luni la Washington o întrevedere neprogramată cu preşedintele american Barack Obama, care, de asemenea şi-a exprimat sprijinul pentru Republica Moldova.

Şeful guvernului de la Chişinău întreprinde o vizită de câteva zile în SUA, care prevede şi întrevederi separate cu directorul executiv al FMI, Meno Snel, şi cu directorul adjunct al FMI, Nemat Shafik, precum şi cu preşedintele Băncii Mondiale, Jim Kim, şi cu directorul executiv al Băncii Mondiale, Frank Heemskerk.

Săptămâna trecută, şi preşedintele parlamentului Igor Corman a efectuat o vizită în SUA, unde s-a întâlnit cu mai mulţi oficiali, inclusiv cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor, John Boehner. Corman a pledat în SUA pentru edificarea unui parteneriat strategic între cele două ţări, menit să susţină Republica Moldova în această perioadă importantă de dezvoltare şi a dat asigurări că ţara sa va continua procesul de integrare europeană.

În decembrie anul trecut, secretarul de stat american John Kerry a întreprins o vizită la Chişinău, în care a exprimat sprijin pentru parcursul european al Republicii Moldova şi a anunţat că SUA vor continua să acorde asistenţă financiară acestei ţări.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO