SUA va simplifica accesul cetăţenilor UE pe teritoriul american

Miniştrii de interne şi ai justiţiei din statele membre ale Uniunii Europene şi omologii lor din SUA, reuniţi săptămâna aceasta la Riga, s-au angajat să simplifice accesul cetăţenilor UE în Statele Unite, în pofida îngrijorărilor Washingtonului legate de jihadiştii originari din Europa, notează portalul EUObserver.
Economica.net - joi, 04 iun. 2015, 13:08
SUA va simplifica accesul cetăţenilor UE pe teritoriul american

Într-o declaraţie comună adoptată miercuri, responsabilii din UE şi SUA afirmă că, în următorii cinci ani, vor ‘accelera’ eforturile în privinţa ‘programelor ‘trusted traveller’ (prin care călătorii cu ‘risc scăzut’ pot trece mai rapid prin vama americană la sosire – n.red.) şi ‘pre-clearance’ (control vamal în ţara de plecare)’ pentru călătorii din UE.

Oficialii s-au angajat de asemenea să lucreze la ‘asigurarea reciprocităţii depline în materie de vize cât mai curând posibil într-un mediu sigur’.

SUA au inclus 23 de state comunitare în programul Visa Waiver, lăsând însă în afara lui cinci ţări din UE – Bulgaria, Croaţia, Cipru, Polonia şi România -, aminteşte EUObserver.

În declaraţia de la Riga se mai menţionează sporirea cooperării în materie de antiterorism, protecţia datelor, combaterea spălării banilor, securitate cibernetică.

Semnatarii se mai angajează să coopereze cu companiile de internet pentru a combate utilizarea abuzivă a acestuia de către ‘extremişti violenţi şi terorişti’, precum şi ‘să intensifice schimbul bilateral de informaţii între statele UE şi Centrul de Monitorizare a Teroriştilor al SUA’.

În privinţa protecţiei datelor, oficialii susţin că, până în 2020, vor ‘încheia revizuirea Cadrului Safe Harbour şi a negocierilor Acordului ‘Umbrella’ referitor la transferul de informaţii personale în scopul aplicării legii’.

Angajamentul privitor la un acces simplificat pentru vizitatorii din UE intervine în pofida îngrijorărilor că mai mult de 5.000 de deţinători de paşapoarte ale UE au plecat să lupte alături de Statul islamic în Irak şi Siria.

‘Există o îngrijorare reală aici legată de faptul că există o mulţime de ţări în programul Visa Waiver şi că, dacă luptători europeni se întorc în ţările de origine, ei ar putea călători spre SUA în baza acestui program’, a declarat recent pentru EUObserver un oficial american, sub rezerva anonimatului.

Dianne Feinstein, senator marcant al Partidului Democrat, lucrează în prezent la un proiect de lege menit să revizuiască regimul preferenţial al vizelor pentru cetăţenii statelor UE, regim pe care ea l-a denumit ‘călcâiul lui Ahile al Americii’.

Potrivit însă ministrului leton de interne, Rihards Kozlovskis, reuniunea de marţi de la Riga ‘este un puternic mesaj politic al faptului că noi, Uniunea Europeană şi Statele Unite, stăm ferm în apărarea valorilor, obiectivelor şi intereselor noastre’. ‘Având în vedere problemele geopolitice, această reuniune a fost (…) un pas înainte important’ în relaţiile bilaterale, a întărit ministrul leton de justiţie, Dzintars Rasnacs.

Te-ar mai putea interesa și
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul hipermarket Carrefour din zonă este situat în incinta Argeș Mall,......
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de euro
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de ...
Comerţul agroalimentar al UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, când excedentul comercial a ajuns ...
McDonald’s deschide un nou restaurant la Pitești, în care a investit peste 4 milioane de lei
McDonald’s deschide un nou restaurant la Pitești, în care a investit peste 4 milioane de lei
Premier Restaurants România, operatorul lanțului de restaurante McDonald’s în România, marchează o nouă etapă în ...