SUA se declară de acord să continue dialogul cu Iranul, în special asupra crizei din Irak

Statele Unite sunt de acord să continue dialogul cu Iranul, în special asupra crizei din Irak, însă cele două ţări sunt departe de a-şi reînnoi relaţiile diplomatice întrerupte în urmă cu 34 de ani, a precizat marţi Departamentul de Stat, informează France Presse.
Economica.net - mie, 18 iun. 2014, 04:06
SUA se declară de acord să continue dialogul cu Iranul, în special asupra crizei din Irak

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, a confirmat că adjunctul secretarului de stat, William Burns, s-a ‘întâlnit pentru scurt timp’ cu responsabili iranieni, luni, la Viena, în marja negocierilor dintre Iran şi marile puteri privind programul nuclear al Teheranului.

‘Au discutat despre necesitatea de a susţine (un proces politic) pentru un număr cât mai mare de oameni în Irak şi de a se abţine de la amplificarea tensiunilor confesionale între şiiţi şi suniţi’, a spus Jennifer Psaki.

SUA au anunţat la începutul săptămânii că sunt deschise la discuţii directe cu Iranul în privinţa ofensivei jihadiste sunite care ameninţă aliatul lor irakian, excluzând în acelaşi timp orice cooperare militară cu Teheranul.

‘Suntem dispuşi să ne continuăm angajamentul cu iranienii, la fel cum suntem şi cu ceilalţi actori regionali, în privinţa ameninţării reprezentate de EIIL (Statul Islamic în Irak şi Levant)’, a adăugat purtătoarea de cuvânt, reiterând că nici un alt schimb de opinii privind situaţia din Irak nu a mai fost programat la Viena.

Ea a atras de asemenea atenţia că ‘nu este vorba de lansarea unui proces formal’ de discuţii între Washington şi Teheran şi că cele două guverne sunt ‘departe’ de a lua în considerare reluarea relaţiilor diplomatice.

Acestea au fost întrerupte în aprilie 1980, în contextul Revoluţiei Islamice şi a luării de ostatici de la Ambasada SUA la Teheran.

Ministrul britanic de externe William Hague a anunţat marţi că guvernul său îşi va redeschide ambasada de la Teheran, închisă din noiembrie 2011.

‘Fiecare ţară îşi ia propriile decizii. Obiectivul nostru este să continuăm să negociem în cadrul P5+1 şi să încercăm să apropiem’ poziţiile, a comentat Jennifer Psaki, în legătură cu negocierile în dosarul nuclear între Teheran şi Grupul 5+1 (SUA, China, Rusia, Franţa, Marea Britanie şi Germania).

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...