SUA se îndreaptă spre al doilea ‘război rece’ cu Rusia – Medvedev

Premierul rus Dmitri Medvedev consideră că preşedintele SUA, Barack Obama, nu a dat dovadă de suficient tact politic în procesul de soluţionare a crizei apărute în relaţiile cu Rusia şi prin aceasta a anulat practic realizările obţinute în urma 'resetării' relaţiilor în anii precedenţi. Politica actuală a Statelor Unite ale Americii se îndreaptă spre al doilea 'război rece' cu Rusia, a spus Medvedev, într-un interviu acordat postului de televiziune american Bloomberg, citat de ITAR-TASS şi RIA Novosti.
Economica.net - mar, 20 mai 2014, 08:08
SUA se îndreaptă spre al doilea 'război rece' cu Rusia - Medvedev

‘Da, eu cred că preşedintele Obama putea să manifeste mai mult tact politic în discutarea acestor probleme şi o serie de decizii care au fost luate de SUA m-au dezamăgit’, a afirmat şeful executivului rus, în contextul în care Uniunea Europeană şi SUA au adoptat în două rânduri sancţiuni împotriva Rusiei, acuzând-o de destabilizarea situaţiei din Ucraina.

El a menţionat că împreună cu Obama au făcut într-adevăr foarte multe pentru relaţiile ruso-americane. ‘Acordurile pe care le-am convenit au fost utile. De aceea îmi parte foarte rău că tot ceea ce am făcut împreună cu el atunci şi a dat rezultate a fost redus practic la zero prin aceste decizii’ (sancţiuni), a afirmat Medvedev, care în timpul mandatului său la Kremlin (2008-2012) a pus bazele ‘resetării’ relaţiilor ruso-americane şi a semnat cu preşedintele american Tratatul de reducere a armelor strategice ofensive (START 2) în 2010, la Praga.

În opinia sa, actuala administraţie de la Washington merge pe o traiectorie de blocaj şi va duce relaţiile bilaterale la un nou ‘război rece’. ‘ De fapt, noi ne îndreptăm încet, dar sigur spre al doilea război rece’, a opinat şeful guvernului rus.

Arta politicii este de a adopta ‘măsuri maximum reţinute, precise, subţiri şi inteligente’, ceea ce o lungă perioadă de timp i-a reuşit lui Barack Obama, a spus Medvedev, adăugând că modul în care procedează în prezent administraţia de la Washington demonstrează că SUA şi-au epuizat resursele în acest sens şi acest lucru face rău chiar Statelor Unite.

Referitor la sancţiuni, prim-ministrul rus a afirmat că aceasta este o cale fără perspectivă.’Noi nu suntem adepţi ai sancţiunilor, de aceea nici nu prea le comentăm şi nici nu răspundem prea vocal la ele, deşi am putea face ceva neplăcut împotriva ţărilor care le impun’, a mai spus premierul rus.

‘Este rău pentru relaţiile economice internaţionale, pentru relaţiile noastre cu Europa şi SUA’, a adăugat el, indicând că sancţiunile în sine nu au avut deocamdată ‘niciun efect semnificativ’ asupra Rusiei.

Admiţând că unele restricţii ar putea să fie destul de dureroase, Dmitri Medvedev a afirmat că nu are îndoieli că Rusia va rezista oricăror sancţiuni. El a refuzat să comenteze posibilele reacţii ale Federaţiei Ruse cu privire la introducerea noului set de sancţiuni occidentale, spunând doar că Moscova ‘va avea cu siguranţă un plan de acţiune, în funcţie de modul în care va evolua situaţia’.

Situaţia tensionată din Ucraina, care se confruntă cu tensiuni separatiste în sud-est, despre care se crede că sunt instigate de Moscova după ce în luna martie aceasta a anexat Crimeea, a generat cea mai gravă criză dintre Rusia şi Occident de la încheierea ‘războiului rece’.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină un aflux de migranţi care sosesc din Rusia, a declarat vineri premierul finlandez Petteri Orpo, relatează Reuters....
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei sunt afectate de niveluri de subsidenţă (proces de coborâre treptată a ...
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional ...
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările ...