SUA se pregătesc pentru un posibil val de atacuri cibernetice siriene împotriva companiilor

Statele Unite se pregătesc pentru un posibil val de atacuri cibernetice împotriva companiilor din partea hackerilor care au legături cu Siria şi Iranul, ca reacţie la un atac militar împotriva guvernului sirian al preşedintelui Bashar al-Assad, potrivit unei surse citată de Bloomberg.
Economica.net - joi, 29 aug. 2013, 13:45
SUA se pregătesc pentru un posibil val de atacuri cibernetice siriene împotriva companiilor

Agenţia pentru Securitate Naţională s-a conectat la computerele hackerilor din Orientul Mijlociu pentru a le evalua capacitatea de a perturba reţelele de electricitate, sistemele financiare şi ale elemente majore de infrastructură, a relatat o altă sursă.

Pregătirile, care fac parte din planuri mai largi ale Pentagonului, au devenit urgente în urma unui atac din această săptămână asupra site-ului New York Times efectuat de Armata Electronică Siriană (Syrian Electronic Army), o grupare pro-Assad. Gruparea a atacat iniţial contul de pe Twitter al Associated Press, pentru a raporta o informaţie falsă despre o explozie lângă Casa Albă. Informaţia a dus la scăderea indicelui S&P 500, care a pierdut temporar 136 de miliarde de dolari din capitalizarea de piaţă.

„Bine aţi venit în lumea nouă. Linia dintre securitatea naţională şi securitatea privată se erodează”, a declarat Michael Chertoff, fost secretar al Departamentului pentru Securitate Internă. El a spus că este normal să te pregăteşti pentru un anumit fel de ripostă, în cazul unui atac în Siria.

Raportatele serviciilor americane de securitate arată că hackerii sirieni au o capacitate limitată. În schimb, hackerii cu legături cu regimul iranian au testat în ultimele luni companii americane de importanţă majoră în infrastructură, identificând vulnerabilităţi care vor putea fi folosite mai târziu, a spus James Lewis, specialist în securitatea informatică la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale.

Preşedintele Barck Obama a declarat miercuri că nu a luat încă o decizie de folosire a forţei împotriva lui Assad.

„Singurul lucru care stă între noi şi un atac de amploare este voinţa Gărzii Revoluţionare Iraniene”, a arătat Lewis.

În pofida atenţiei sporite a agenţiilor de securitate, puţine informaţii, care sunt clasificate, ajung la companii, iar multe dintre acestea sunt în alertă maximă, a declarat Jim Harvey, partener la firma de avocatură Alston & Bird, care oferă companiilor consultanţă în domeniul atacurilor informatice.

„Companiile sunt prinse în ceva care este determinat de evenimente internaţionale, iar uneori percepţia este că sunt lăsate pe cont propriu”, a spus Harvey.

Băncile americane sunt atente la activităţi neobişnuite direcţionate împotriva reţelelor lor, a declarat Doug Johnson, consilier în domeniul managementului riscurilor pentru Asociaţia Bancherilor Americani.

„Nu am mărit oficial nivelul riscului, în baza actualului potenţial de atacuri”, a arătat Johnson.

Bank of America, JP Morgan, Citigroup şi alte instituţii financiare americane au fost ţinta unor atacuri informatice, din septembrie anul trecut. Atacurile au supraîncărcat cu trafic site-urile acestor bănci până la blocarea lor, împiedicând accesul clienţilor. Băncile au luat măsuri suplimentare de securitate IT şi fac schimb de informaţii, a spus Johnson.

Mike Rogers, republican de Michigan în Camera RFeprezentanţilor şi preşedinte al comisiei de securitate, a spus că în spatele atacurilor informatice împotriva băncilor se află hackeri din Iran.

Probabilitatea ca aceste atacuri cibernetice să devină o armă majoră a ţărilor ai căror militari sunt depăşiţi în privinţa capacităţii de cei americani este în creştere, în ultimii ani, a arătat Lewis.

„Unul dintre riscuri este că Iranul discută cu Rusia, cu Coreea de Nord, cu Siria”, a spus el.

Armata Electronică Siriană se pretinde a fi un grup de hackeri tineri, nu toţi din interiorul Siriei. Atacurile lor, între care cele asupra conturilor de pe Twitter ale AP şi ITV, din Marea Britanie, necesită o specializare limitată, dar produc efecte semnificative.

Cel mai recent atac împotriva site-ului New York Times şi Twitter demonstrează o pregătire mai sofisticată, a declarat Carl Herberger, vicepreşedinte la compania de securitate a reţelelor Radware, înregistrată în Tel Aviv şi cu birouri în New Jersey.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Statele Unite vor trimite în scurt trupe suplimentare în țările din Europa de Est
Statele Unite vor trimite în scurt trupe suplimentare în țările din Europa de Est
Joe Biden a afirmat vineri că va trimite în curând un număr mic de soldaţi americani în Europa de Est, pe fondul tensiunilor ...
Scumpirea accelerată a benzinei și motorinei continuă: 13 bani pe litru în plus în doar o săptămână
Scumpirea accelerată a benzinei și motorinei continuă: 13 bani pe litru în plus în doar o săptămână
Creșterea prețurilor la carburanți, vizibilă de la începutul anului, continuă. Prețurile au crescut cu 13 bani pe ...
Șeful NATO susține că Rusia ar putea desfășura un evantai larg de acțiuni împotriva Ucrainei și recunoaște că sunt disensiuni între aliați
Șeful NATO susține că Rusia ar putea desfășura un evantai larg de acțiuni împotriva Ucrainei și recunoaște că sunt ...
Rusia ar putea desfăşura un evantai larg de acte violente contra Ucrainei, a susţinut vineri secretarul general al NATO, ...