1EUR = 4.8024 RON | Bucureşti 15 º

Finanţe şi bănci

SUA se pregătesc să adopte o lege destinată limitării activităţilor speculative ale băncilor

Principalele agenţii de reglementare financiară din SUA urmează să adopte marţi o nouă lege destinată limitării capacităţii băncilor de a face speculaţii cu fondurile clienţilor, un element crucial în efortul administraţiei Obama de a reforma Wall Street şi a evita un nou program de salvare, transmite Reuters.

10 dec, 2013 | Agerpres

'Legea Volcker', după numele fostului presedinte al băncii centrale americane (Fed) şi principalul susţinător al proiectului, Paul Volcker interzice de asemenea băncilor să deţină mai mult de 3% din acţiunile fondurilor de hedging sau de private equity. Versiunea finală a legii este aşteptată să fie mai dură decât cea propusă în urmă cu doi ani, după ce JPMorgan Chase & Co a pierdut şase miliarde de dolari în urma scandalului London Whale care a scos în evidenţă pericolele tranzacţiilor speculative ale băncilor.

În schimb, băncile se tem că legea le va eroda profiturile deoarece vor avea dificultăţi în a face afaceri în domenii care sunt autorizate precum protecţia faţă de riscurile de piaţă, facilitarea tranzacţiilor clienţilor sau activitatea de formator de piaţă.

'Provocarea este să împiedici activităţile nepermise promovând în acelaşi timp tot ceea ce se consideră a fi important pentru pieţele financiare', a declarat Robert Maxant, partener la Deloitte & Touche.

Cele trei agenţii de reglementară bancară din SUA, alături de organismul de reglementare bursieră Securities and Exchange Commission (SEC) şi Commodity Futures Trading Commission (CFTC), să adopte legea în cursul după-amiezii.

Acesta este unul din cele mai disputate acte legislative de la reforma Dodd Frank Wall Street Reform and Consumer Protection Act din 2010, destinată evitării unui nou colaps al sectorului bancar precum cel din 2007-2009.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO