SUA se pregătesc să adopte o lege destinată limitării activităţilor speculative ale băncilor

Principalele agenţii de reglementare financiară din SUA urmează să adopte marţi o nouă lege destinată limitării capacităţii băncilor de a face speculaţii cu fondurile clienţilor, un element crucial în efortul administraţiei Obama de a reforma Wall Street şi a evita un nou program de salvare, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 10 dec. 2013, 07:35
SUA se pregătesc să adopte o lege destinată limitării activităţilor speculative ale băncilor

‘Legea Volcker’, după numele fostului presedinte al băncii centrale americane (Fed) şi principalul susţinător al proiectului, Paul Volcker interzice de asemenea băncilor să deţină mai mult de 3% din acţiunile fondurilor de hedging sau de private equity. Versiunea finală a legii este aşteptată să fie mai dură decât cea propusă în urmă cu doi ani, după ce JPMorgan Chase & Co a pierdut şase miliarde de dolari în urma scandalului London Whale care a scos în evidenţă pericolele tranzacţiilor speculative ale băncilor.

În schimb, băncile se tem că legea le va eroda profiturile deoarece vor avea dificultăţi în a face afaceri în domenii care sunt autorizate precum protecţia faţă de riscurile de piaţă, facilitarea tranzacţiilor clienţilor sau activitatea de formator de piaţă.

‘Provocarea este să împiedici activităţile nepermise promovând în acelaşi timp tot ceea ce se consideră a fi important pentru pieţele financiare’, a declarat Robert Maxant, partener la Deloitte & Touche.

Cele trei agenţii de reglementară bancară din SUA, alături de organismul de reglementare bursieră Securities and Exchange Commission (SEC) şi Commodity Futures Trading Commission (CFTC), să adopte legea în cursul după-amiezii.

Acesta este unul din cele mai disputate acte legislative de la reforma Dodd Frank Wall Street Reform and Consumer Protection Act din 2010, destinată evitării unui nou colaps al sectorului bancar precum cel din 2007-2009.

Te-ar mai putea interesa și
Ciprian Dascălu, BCR: Rata dobânzii de referință va rămâne neschimbată până la ședința din februarie 2026. Inflație la 7,5% pe tot anul 2025
Ciprian Dascălu, BCR: Rata dobânzii de referință va rămâne neschimbată până la ședința din februarie 2026. Inflație ...
După decizia BNR de menținere a dobânzii de politică monetară la 6,5%, Ciprian Dascălu, economistul șef al BCR, anunță că prima tăiere a ratei dobânzii cheie va avea loc probabil la......
Lichiditatea băncilor se evaporă. Dobânda ROBOR crește la 7,5% până la finalul lui 2025, din cauza inflației – Analiști
Lichiditatea băncilor se evaporă. Dobânda ROBOR crește la 7,5% până la finalul lui 2025, din cauza inflației – ...
ROBOR s-ar putea situa la 6,5% - 7,5% sau chiar 8% la sfârșitul anului, pentru a îngloba inflația, arată Adrian Codirlașu, ...
Companiile auto chineze se extind agresiv în Europa
Companiile auto chineze se extind agresiv în Europa
Constructorii chinezi de automobile se extind în Europa mizând pe prețuri competitive în diferite segmente de piață ...
SUA impun sancțiuni împotriva raportorului special al ONU pentru teritoriile palestiniene, Francesca Albanese
SUA impun sancțiuni împotriva raportorului special al ONU pentru teritoriile palestiniene, Francesca Albanese
Şeful diplomaţiei americane Marco Rubio a anunţat miercuri că Statele Unite ale Americii vor impune sancţiuni împotriva ...