SUA se retrag oficial din Tratatul INF, atribuind responsabilitatea Rusiei – UPDATE

SUA au confirmat vineri retragerea oficială din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), acuzând din nou Rusia de încălcarea acestui pact bilateral emblematic, încheiat la sfârşitul Războiului rece, şi insistând că Moscova este 'singura responsabilă' de încetarea acestuia, informează AFP.
Economica.net - vin, 02 aug. 2019, 11:30
SUA se retrag oficial din Tratatul INF, atribuind responsabilitatea Rusiei - UPDATE

‘Retragerea SUA conform art.XV din Tratat intră în vigoare astăzi (vineri), întrucât Rusia nu a revenit la respectul total şi verificat’ al pactului, a declarat într-un comunicat şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo, din Bangkok, unde participă la un summit regional.

Moscova a preluat iniţiativa şi a anunţat anterior (vineri dimineaţa) încetarea existenţei Tratatului INF ‘la iniţiativa’ SUA.

În acelaşi timp, Rusia, care şi-a suspendat participarea la acest pact, considerat cheia de boltă a securităţii europene timp de decenii, a propus SUA şi NATO ‘un moratoriu’ asupra desfăşurării de arme cu rază intermediară.

Washingtonul şi-a suspendat participarea la Tratatul INF la începutul lunii februarie, acuzând Rusia că a dezvoltat un sistem de rachetă ce încalcă prevederile pactului.

Această suspendare a deschis o perioadă de tranziţie de şase luni care se încheie vineri cu retragerea americană pur şi simplu, tratatul încetându-şi existenţa.

Tratatul INF, care a dus la eliminarea unei întregi serii de rachete cu capacitate nucleară şi rază intermediară de acţiune (de la 500 la 1.500 km) a permis eliminarea rachetelor SS20 ruseşti şi a Pershing-urilor americane desfăşurate în Europa.

‘SUA şi-au exprimat îngrijorarea pe lângă Rusia din 2013’, a amintit Mike Pompeo, care a declarat că Statele Unite se bucură de ‘sprijinul deplin’ din partea ţărilor NATO. Dar Moscova a ‘respins sistematic timp de şase ani eforturile americane pentru ca Rusia să respecte din nou’ pactul, a adăugat el.

Washingtonul reproşează Moscovei dezvoltarea rachetei 9M729, care reprezintă potrivit acestuia o ‘ameninţare directă’ la adresa americanilor şi a aliaţilor lor, în timp ce Rusia susţine că racheta sa nu depăşeşte 480 km şi deci nu încalcă prevederile tratatului.

Secretarul de stat american a adăugat că autorităţile ruse nu au profitat, în cursul ultimelor şase luni, de ‘ultima şansă’ de a salva tratatul. Numeroase discuţii între cele două puteri rivale s-au încheiat fără succes din februarie.

Încetarea existenţei Tratatului INF riscă să declanşeze o nouă cursă a înarmărilor, notează AFP.

 

NATO susţine că Rusia este ‘singura responsabilă’ de încetarea Tratatului INF

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) consideră că ‘Moscova poartă răspunderea exclusivă pentru încetarea existenţei Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF)’, susţinând ferm decizia SUA de a se retrage din acest pact încheiat în 1987, informează dpa.

Rusia nu a făcut ‘niciun pas demonstrabil de a reveni la respectarea obligaţiilor sale internaţionale’, a menţionat Consiliul Atlanticului de Nord într-un comunicat.

‘Rusia poartă întreaga responsabilitate pentru încetarea tratatului’, susţine Alianţa în comunicatul citat de AFP.

NATO va răspunde într-o manieră ‘măsurată şi responsabilă’ la riscurile semnificative pe care le comportă racheta rusească 9M729 la adresa securităţii aliaţilor, subliniază principalul organism decizional al Alianţei Nord-Atlantice.

Aceste rachete sunt ‘mobile, dificil de detectat şi pot atinge orice oraş european în doar câteva minute’, a explicat în mai multe rânduri în ultimele luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

‘Am adoptat un set de măsuri echilibrate, coordonate şi defensive pentru a ne asigura că postura de descurajare şi de apărare a NATO rămâne credibilă şi eficientă’, a subliniat Alianţa în acelaşi comunicat.

‘NATO continuă să aspire la o relaţie constructivă cu Rusia, când acţiunile acesteia din urmă vor permite’ acest lucru, a asigurat vineri Alianţa Nord-Atlantică, pledând pentru un ‘sistem internaţional eficient de control al armelor, dezarmării şi neproliferării’.

Tratatul INF, încheiat în 1987, a permis distrugerea aproape în totalitate a unei categorii întregi de rachete nucleare cu rază intermediară în Europa şi a puţin peste 4% din arsenalul nuclear total al celor două ţări.

NATO nu vrea să se angajeze într-o nouă cursă a înarmărilor după încetarea Tratatului INF între SUA şi Rusia, dar se va asigura că ‘rămâne credibilă capacitatea sa de descurajare’, a anunţat vineri secretarul general al Alianţei.

‘Noi nu dorim o nouă cursă a înarmărilor, dar ne vom asigura că descurajarea noastră este credibilă’ în faţa desfăşurării noului sistem de rachete ruseşti ‘capabile să transporte focoase nucleare şi să lovească oraşele europene în câteva minute’, a declarat Jens Stoltenberg într-o conferinţă de presă la sediul NATO din Bruxelles.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
Acordarea de împrumuturi bancare companiilor şi gospodăriilor din zona euro a continuat să stagneze luna trecută, arată datele unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE),......
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut azi prețurile la motorină, menținând prețul benzinei.
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din luna aprilie 2024
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din ...
Creditele care vor fi acordate populației din luna aprilie ar urma să aibă dobânzi mai mici în condiţiile în care ...
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Foştii preşedinţi americani Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor actualului lider de la Casa Albă, Joe ...