SUA: Senatul a adoptat bugetul pe 2014-2015

Senatul american a adoptat miercuri bugetul pentru următorii doi ani, acesta fiind un semn pentru o mai bună stabilitate a Statelor Unite în domeniul fiscal, după tensiunile provocate de posibilitatea unei noi paralizii a administraţiei federale, relatează AFP.
Economica.net - joi, 19 dec. 2013, 07:00
SUA: Senatul a adoptat bugetul pe 2014-2015

Textul, care urmează să fie promulgat de preşedintele american Barack Obama, a fost votat de toţi senatorii democraţi şi de nouă republicani. Documentul fixează cheltuielile pentru 2014 şi 2015, anulând astfel tăierile automate care urmau să intre în vigoare de la 1 ianuarie.

Datorită anulării parţiale a acestei austerităţi, cheltuielile federale, după doi ani de scădere, ar trebui să crească începând din 2014, ajungând la 1.012 miliarde de dolari anul următor şi 1.014 miliarde de dolari în 2015.

Cheltuielile în domeniul militar, care au suferit o reducere uşoară, vor creşte, spre marea satisfacţie a Pentagonului şi a întregului sector al Apărării.

Republicanii au acceptat o creştere a mai multor taxe, în special pentru pasagerii mijloacelor de transport aeriene, însă impozitele nu au fost majorate, conform promisiunii senatorilor republicani.

Totuşi, mai mulţi republicani, inclusiv liderul minorităţii din Senat Mitch McConnell, au votat împotriva acestui acord, apreciind că aceste cheltuieli, aflate într-o uşoară creştere, depăşesc plafonul stabilit prin bugetul pentru 2011.

Majoritatea senatorilor au primit cu uşurare votarea bugetului pentru următorii doi ani. Acest vot marchează succesul cooperării dintre republicani şi democraţi, după blocajul bugetar care, la începutul lui octombrie, a paralizat funcţionarea instituţiilor publice din Statele Unite.

„Datorită acestui compromis, am împiedicat o nouă paralizie a administraţiei”, a afirmat senatorul democrat Tim Kaine.

„Aceasta este o bună primă etapă”, a declarat Obama, citat într-un comunicat, adăugând că acest acord va „direcţiona economia noastră în următorii ani, ceea ce înseamnă că americanii nu vor mai suferi din cauza unei crize dureroase în domeniul administrativ”.

Totuşi, acest acord este, în primul rând, un compromis. Cele mai importante reforme ale Statelor Unite în domeniul social (programele pentru pensionare, sănătate, ajutor social) sau fiscal sunt amânate pe termen nedefinit.

Te-ar mai putea interesa și
România, printre ţările UE cu cea mai mare creştere a vânzărilor cu amănuntul în iunie
România, printre ţările UE cu cea mai mare creştere a vânzărilor cu amănuntul în iunie
Volumul comerţului cu amănuntul în Uniunea Europeană a crescut în iunie cu 5,3%, comparativ cu perioada similară din 2020, în timp ce în zona euro avansul a fost de 5%, arată datele......
Facultăţile din cadrul UB cu cea mai mare concurenţă pentru locurile la buget: Matematică și Informatică și Facultatea de Administrație și Afaceri; peste 17 candidaţi pe loc
Facultăţile din cadrul UB cu cea mai mare concurenţă pentru locurile la buget: Matematică și Informatică și Facultatea ...
Facultatea de Matematică și Informatică și Facultatea de Administrație și Afaceri din cadrul Universităţii din Bucureşti ...
Autostrada Transilvania: Furnicar de muncitori, utilaje și 22 de foreze pe șantierul UMB din județul Cluj FOTO
Autostrada Transilvania: Furnicar de muncitori, utilaje și 22 de foreze pe șantierul UMB din județul Cluj FOTO
Pasionații de infrastructură au postat miercuri imagini de pe șantierul din zona Topa Mică, județul Cluj, unde grupul ...
Dragu: Rectificarea bugetară – în două săptămâni. Sperăm la o majorare a sumei alocate Ministerului Transporturilor
Dragu: Rectificarea bugetară – în două săptămâni. Sperăm la o majorare a sumei alocate Ministerului Transporturilor
Preşedintele Senatului, Anca Dragu, şi-a exprimat speranţa, miercuri, ca suma alocată Ministerului Transporturilor la ...