SUA şi Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară au semnat un nou acord de cooperare

SUA şi Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN) au semnat joi un nou acord de cooperare în domeniul cercetării din domeniul fizicii, informează AFP.
Economica.net - vin, 08 mai 2015, 07:05
SUA şi Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară au semnat un nou acord de cooperare

Acordul semnat în cadrul unei ceremonii la Casa Albă de către Departamentul pentru Energie, Fundaţia naţională americană a ştiinţelor şi CERN, cu sediul la Geneva, va permite descoperiri ştiinţifice suplimentare în domeniul fizicii particulelor şi al calculului informatic avansat, se precizează într-un comunicat citat de AFP.

‘Societatea, precum şi comunitatea ştiinţifică în ansamblul său vor beneficia pe deplin de o cooperare ştiinţifică productivă dincolo de frontiere’, a spus John Holdren, director al Oficiului pentru Ştiinţă şi Tehnologie al Casei Albe.

‘Acest acord ne permite să luăm în considerare o cooperare de succes pe termen lung cu Statele Unite, în mod special pentru a duce în decursul anilor marele accelerator de particule Large Hadron Collider (LHC) la potenţialul său deplin printr-o serie planificată de modernizări’, a declarat directorul general al CERN, germanul Rolf Heuer.

Acest acord apropie strategiile europene şi americane pe termen lung în domeniul fizicii particulelor şi se concentrează pe o strânsă cooperare internaţională, scrie Agerpres.

LHC este cel mai puternic accelerator de particule din lume şi este de menţionat că acesta a confirmat în 2012 existenţa bosonului Higgs considerat piatra de temelie a structurii fundamentale a materiei. Cu ajutorul LHC s-ar putea ajunge şi la dezlegarea altor mistere privind compoziţia Universului, scrie AFP.

CERN şi SUA au o lungă istorie a colaborării. Fizicianul american Isidor Rabi a fost unul dintre fondatorii acestei organizaţii europene şi mulţi oameni de ştiinţă din SUA au participat la proiecte de cercetare la CERN de la crearea sa la începutul anilor 1950.

Acordul între CERN şi SUA va fi reînnoit automat la fiecare cinci ani, cu excepţia cazului în care unul dintre semnatari doreşte să-l modifice sau să-i pună capăt, precizează AFP.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Vești bune pentru o largă categorie de șoferi! Un vânzător de RCA americano-francez e gata să intre pe piață, după falimentul City Insurance. Ce șoferi vor avea cele mai mici prețuri? – DOCUMENTE
Vești bune pentru o largă categorie de șoferi! Un vânzător de RCA americano-francez e gata să intre pe piață, după ...
Axeria Iard, o companie de asigurări cu sediul central în Lyon, Franța, este aproape să intre pe piața RCA din România, ...
Măsura 3, sau cum îngroapă Statul firmele pe care trebuia să le salveze. Cronologia unei comedii proaste
Măsura 3, sau cum îngroapă Statul firmele pe care trebuia să le salveze. Cronologia unei comedii proaste
Mult-promovata POC 4.1.1 cunoscută și ca Măsura 3 sau Măsura 3 relansată, cea care trebuia să salveze mediul de afaceri ...
OPSFPR amenință că va protesta prin oprirea trenurilor, dacă nu ajunge la o înțelegere cu furnizorul de energie Electrificare S.A.
OPSFPR amenință că va protesta prin oprirea trenurilor, dacă nu ajunge la o înțelegere cu furnizorul de energie Electrificare ...
O acţiune de protest prin oprirea trenurilor de marfă va fi organizată în cazul în care nu vor fi găsite soluţii legale ...