SUA şi Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară au semnat un nou acord de cooperare

SUA şi Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN) au semnat joi un nou acord de cooperare în domeniul cercetării din domeniul fizicii, informează AFP.
Economica.net - vin, 08 mai 2015, 07:05
SUA şi Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară au semnat un nou acord de cooperare

Acordul semnat în cadrul unei ceremonii la Casa Albă de către Departamentul pentru Energie, Fundaţia naţională americană a ştiinţelor şi CERN, cu sediul la Geneva, va permite descoperiri ştiinţifice suplimentare în domeniul fizicii particulelor şi al calculului informatic avansat, se precizează într-un comunicat citat de AFP.

‘Societatea, precum şi comunitatea ştiinţifică în ansamblul său vor beneficia pe deplin de o cooperare ştiinţifică productivă dincolo de frontiere’, a spus John Holdren, director al Oficiului pentru Ştiinţă şi Tehnologie al Casei Albe.

‘Acest acord ne permite să luăm în considerare o cooperare de succes pe termen lung cu Statele Unite, în mod special pentru a duce în decursul anilor marele accelerator de particule Large Hadron Collider (LHC) la potenţialul său deplin printr-o serie planificată de modernizări’, a declarat directorul general al CERN, germanul Rolf Heuer.

Acest acord apropie strategiile europene şi americane pe termen lung în domeniul fizicii particulelor şi se concentrează pe o strânsă cooperare internaţională, scrie Agerpres.

LHC este cel mai puternic accelerator de particule din lume şi este de menţionat că acesta a confirmat în 2012 existenţa bosonului Higgs considerat piatra de temelie a structurii fundamentale a materiei. Cu ajutorul LHC s-ar putea ajunge şi la dezlegarea altor mistere privind compoziţia Universului, scrie AFP.

CERN şi SUA au o lungă istorie a colaborării. Fizicianul american Isidor Rabi a fost unul dintre fondatorii acestei organizaţii europene şi mulţi oameni de ştiinţă din SUA au participat la proiecte de cercetare la CERN de la crearea sa la începutul anilor 1950.

Acordul între CERN şi SUA va fi reînnoit automat la fiecare cinci ani, cu excepţia cazului în care unul dintre semnatari doreşte să-l modifice sau să-i pună capăt, precizează AFP.

Te-ar mai putea interesa și
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea centralei Nehoiașu 2, parte a amenajării hidrotehnice Siriu-Surduc......
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
Debutul pe piață al modelului electric BMW i3 a fost unul dificil, însă acum marca și-a depășit clar rivalii din segmentul ...
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni ...