1EUR = 4.8079 RON | Bucureşti 20 º

Extern

SUA şi Rusia au convenit asupra unor principii fundamentale privind Siria

SUA şi Rusia au convenit asupra 'unor principii fundamentale' referitoare la Siria, a declarat marţi secretarul de stat al SUA, John Kerry, adăugând că intenţionează să se întâlnească din nou miercuri cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov, relatează Reuters.

29 sep, 2015 | Agerpres

'A existat un acord că Siria trebuie să fie o ţară unită, seculară, că gruparea Statul Islamic (SI) trebuie să fie combătută şi că trebuie să existe o tranziţie care să fie gestionată', a declarat Kerry într-un interviu pentru MSNBC, adăugând că rămân divergenţe în privinţa rezultatului pe care ar trebui să-l aibă această perioadă de tranziţie.

Într-un interviu acordat la New York, în timpul Adunării Generale a ONU, Kerry a afirmat că atât preşedintele american Barack Obama, cât şi omologul său rus Vladimir Putin 'caută o cale de a progresa' în Siria.

Kerry a descris întâlnirea dintre Obama şi Putin de luni, care a avut ca temă criza din Siria, drept 'foarte constructivă, foarte politicoasă şi (...) foarte sinceră '.

'Toată lumea înţelege că miza este viitorul Siriei şi lumea caută rapid o cale de soluţionare', a mai spus şeful diplomaţiei americane.

Întrebat dacă există o oportunitate de a folosi influenţa Rusiei şi a Iranului în Siria pentru a opri folosirea de către Bashar al-Assad a bombelor-butoi asupra sirienilor, John Kerry a răspuns afirmativ. El a precizat că a ridicat problema în întrevederile cu reprezentanţii Rusiei şi Iranului.

'Ambele sunt în poziţia, poate în schimbul a ceva ce trebuie să facem noi, de a-l putea opri pe Assad să lanseze bombe-butoi', a spus Kerry la MSNBC.

Luni, preşedintele SUA, Barack Obama, şi preşedintele rus, Vladimir Putin, au convenit, într-o întâlnire care a avut loc pe marginea Adunării Generale a ONU de la New York, ca reprezentanţii forţelor lor armate să poarte discuţii pentru a evita potenţiale conflicte legate de operaţiuni în Siria.

Cei doi lideri au convenit de asemenea să exploreze opţiuni pentru o soluţie politică în Siria, dar nu au fost de acord cu privire la viitorul rol al preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO