SUA şi Rusia îşi reduc arsenalul nuclear, dar îl modernizează – SIPRI

Statele Unite şi Rusia, cele mai mari puteri nucleare ale lumii, continuă să îşi reducă arsenalele atomice, dar cu paşi măsuraţi şi în acelaşi timp modernizându-şi capacităţile, a informat luni Institutul Internaţional de Studii pentru Pace de la Stockholm (SIPRI), citat de AFP.
Economica.net - lun, 13 iun. 2016, 07:35

La începutul lui 2016, nouă ţări (Statele Unite, Rusia, Marea Britanie, Franţa, China, India, Pakistan, Israel şi Coreea de Nord) deţineau 15.395 de focoase nucleare, dintre care 4.120 erau operaţionale, potrivit statisticilor anuale ale SIPRI. La începutul lui 2015, numărul acestora era de 15.850.

‘Stocurile de arme nucleare sunt în declin după vârful de 70.000 de focoase nucleare observat la mijlocul anilor 1980. Acest declin este pus înainte de toate pe seama reducerilor efectuate în arsenalurile ruse şi americane’, au subliniat cercetătorii Shannon Kile şi Hans Kristensen.

Aceste reduceri au la bază trei tratate semnate din 1991, precum şi decizii unilaterale ale celor două superputeri nucleare.

‘Cu toate acestea, ritmul reducerii pare să se fi încetinit în raport cu deceniul anterior şi nici Rusia, nici Statele Unite (…) nu au realizat reduceri semnificative în forţele lor strategice de la (…) noul acord START’ asupra dezarmării, intrat în vigoare în 2011, a subliniat SIPRI.

Rusia deţinea la începutul lui 2016 aproximativ 7.290 de focoase nucleare, iar Statele Unite circa 7.000, reprezentând împreună aproape 93% din întreg arsenalul nuclear. Urmează Franţa (300), China (260), Marea Britanie (215), Pakistan (110-130), India (100-120), Israel (80) şi Coreea de Nord (10, date probabile pentru această ţară).

‘Niciunul’ dintre aceste state legal recunoscute în sensul Tratatului de neproliferare a armelor nucleare din 1968 ‘nu este pregătit să renunţe la arsenalul său nuclear într-un viitor apropiat’, a menţionat SIPRI, Statele Unite şi Rusia lansând chiar ‘mari şi costisitoare programe de modernizare nucleară’.

De notat că, în afară de Coreea de Nord, două ţări vecine şi rivale îşi majorează capacităţile: de o parte India, care dispune de o considerabilă forţă cu acţiune intercontinentală şi îşi accelerează producţia de plutoniu, iar de cealaltă Pakistanul, care caută să contracareze superioritatea forţelor convenţionale ale Indiei.

‘Arsenalul nuclear pakistanez ar putea creşte în mod semnificativ în următorul deceniu’, a atras atenţia SIPRI.

Pe ansamblu, a subliniat institutul, ‘perspectivele unui progres real în dezarmarea nucleară (la scară internaţională) rămân sumbre’.

Te-ar mai putea interesa și
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP Inc. au anunțat un parteneriat istoric, pe mai mulți ani pentru promovarea inovării sustenabile și pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1 Scuderia Ferrari,......
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane ...
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...