SUA şi Uniunea Europeană adoptă noi sancţiuni contra Rusiei. Ce spune Moscova

Statele Unite au extins miercuri sancţiunile împotriva Rusiei pentru rolul său în criza din Ucraina, vizând în special compania petrolieră Rosneft, transmite AFP.
Economica.net - joi, 17 iul. 2014, 05:41
SUA şi Uniunea Europeană adoptă noi sancţiuni contra Rusiei. Ce spune Moscova

Grupul petrolier, cu o influenţă tot mai extinsă de când are la conducere un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, Igor Secin, va avea blocate eventualele bunuri din Statele Unite.

La rândul lor, firmele americane nu mai sunt autorizate să efectueze tranzacţii cu gigantul rus.

Noul val de sancţiuni anunţate miercuri vizează, de asemenea, banca gigantului rus din industria gazelor naturale Gazprom, Gazprombank, precum şi autorităţile separatiste de la Doneţk şi Lugansk care intenţionează să se rupă de Ucraina.

Administraţia Obama înţelege în acest fel să răspundă ‘tentativelor repetate ale Rusiei de a destabiliza estul Ucrainei’ şi ‘ocupării’ Peninsulei Crimeea, a menţionat Trezoreria americană într-un comunicat.

Noi sanctiuni UE împotriva Rusiei

Consiliul European subliniază încă o dată sprijinul pentru o soluţionare paşnică a crizei din Ucraina, în special necesitatea urgentă de a conveni asupra unei reale şi durabile încetări a focului de către toate părţile, pentru a crea condiţiile necesare în vederea aplicării planului de pace al preşedintelui Petro Poroşenko şi reaminteşte declaraţiile anterioare ale şefilor de stat şi de guvern cu privire la Ucraina.

Astfel, Consiliul European sprijină eforturile diplomatice depuse de Ucraina, Federaţia Rusă, Franţa şi Germania, precum şi Declaraţia comună de la Berlin din 2 iulie, se arată în concluziile Consiliului adoptate în cursul nopţii de miercuri spre joi la reuniunea şefilor de state şi guvern la Bruxelles.

Consiliul condamnă continuarea activităţilor ilegale de către militanţii înarmaţi din estul Ucrainei, inclusiv ocuparea de clădiri publice, luarea de ostatici şi atacurile armate asupra organelor de drept din Ucraina şi a poliţiştilor de frontieră.

Totodată, Consiliul European îndeamnă Federaţia Rusă să-şi utilizeze în mod activ influenţa asupra grupurilor armate ilegale pentru a opri fluxul de arme şi militanţi peste graniţă, cu scopul de a obţine o dezescaladare rapidă a situaţiei. În acest context, Consiliul reaminteşte decizia din 11 iulie de a extinde interdicţiile de călătorie şi îngheţarea activelor în cadrul Uniunii Europene la 11 noi persoane pentru subminarea integrităţii teritorială, suveranităţii şi independenţei Ucrainei.

Consiliul European regretă faptul că măsurile solicitate la 27 iunie, în concluziile sale, nu au fost adoptate corespunzător. Prin urmare, Consiliul este de acord să extindă măsurile restrictive, pentru entităţi ţintite, inclusiv din Federaţia Rusă, a căror acţiuni de sprijin material sau financiar subminează sau ameninţă suveranitatea, integritatea teritorială şi independenţa Ucrainei.

Consiliul trebuie să adopte instrumentele juridice necesare şi să decidă până la sfârşitul lunii iulie o primă listă de entităţi şi persoane, inclusiv din Federaţia Rusă.

Consiliul European solicită BEI de a suspenda semnarea de noi operaţiuni de finanţare în Federaţia Rusă. Statele membre ale Uniunii Europene vor coordona poziţiile lor în cadrul Consiliului Director al BERD, cu scopul de a suspenda, de asemenea, finanţarea de noi operaţiuni.

În cele din urmă, Consiliul European invită Comisia să reevalueze programele de cooperare UE-Rusia, cu scopul de a lua o decizie, de la caz la caz, cu privire la suspendarea punerii în aplicare a programelor de cooperare bilaterale şi regionale ale UE. Cu toate acestea, proiectele care se ocupă exclusiv de cooperarea transfrontalieră şi cu societatea civilă vor fi menţinute.

Consiliul European reaminteşte faptul că Comisia, SEAE şi statele membre au organizat activităţi pregătitoare cu privire la măsurile vizate, aşa cum a solicitat în luna martie, astfel încât măsuri suplimentare pot fi luate fără întârziere.

Consiliul European îşi menţine angajamentul de a se reuni în orice moment, atunci când evenimentele impun acest lucru.

De asemenea, Consiliul European aşteaptă ca instituţiile financiare internaţionale să se abţină de la finanţarea oricăror proiecte care recunosc în mod explicit sau implicit anexarea ilegală a Crimeii şi Sevastopolului.

Consiliul European salută eforturile depuse de OSCE şi de preşedinţia acestuia în exerciţiu, în special prin facilitarea reuniunilor Grupului de Contact pentru Ucraina, precum şi disponibilitatea de a stabili o misiune de monitorizare a frontierei, pentru care UE şi statele sale membre sunt pregătite să ia în considerare o contribuţie substanţială.

Consiliul European subliniază angajamentul UE de a continua discuţiile trilaterale privind condiţiile de aprovizionare cu gaze naturale din Federaţia Rusă în Ucraina şi apreciază eforturile depuse de Comisie în această privinţă. ‘Găsirea unui acord rapid este importantă pentru stabilizarea economiei Ucrainei şi pentru asigurarea securităţii aprovizionării şi a tranzitului de gaze naturale prin Ucraina’, se subliniază în documentul citat.

Consiliul European subliniază importanţa pentru Ucraina a ratificării Acordului de asociere în vederea aplicării cât mai rapide a prevederilor sale şi salută organizarea de consultări trilaterale la nivel ministerial între Ucraina, Federaţia Rusă şi Uniunea Europeană, la 11 iulie, cu privire la punerea în aplicare a Acordului de Asociere.

Cum răspunde Moscova

Rusia a apreciat joi că noile sancţiuni americane luate împotriva sa sunt ‘scandaloase’ şi ‘total inacceptabile’ şi a promis că va răspunde prin măsuri ‘dureroase’, a anunţat viceministrul rus de externe, Serghei Riabkov, potrivit AFP.

‘Noua decizie a administraţiei americane de a introduce sancţiuni, sub un pretext fals şi mincinos, contra unui anumit număr de entităţi şi persoane ruse nu poate fi calificată decât scandaloasă şi total inacceptabilă’, a declarat el, citat de agenţia Interfax, adăugând că Moscova va lua măsuri ‘care vor fi primite la Washington în mod grav şi dureros’.

Putin: Sancţiunile americane vor afecta relaţiile cu Moscova

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a afirmat joi că noile sancţiuni americane împotriva ţării sale vor afecta profund relaţia cu Moscova şi vor dăuna intereselor americane, transmite AFP.

‘Fără îndoială, această afacere (sancţiunile) va duce relaţiile ruso-americane într-un impas şi le vor afecta profund’, a declarat Vladimir Putin aflat în vizită la Brasilia.

‘Sunt convins că vor dăuna pe termen lung statului şi poporului american’, a menţionat el în cursul unei conferinţe de presă.

Vladimir Putin, aflat într-un turneu de şase zile în America Latină, a menţionat că Moscova are nevoie de timp înainte de a răspunde sancţiunilor americane.

‘Trebuie analizat conţinutul acestor sancţiuni, examinat totul în detaliu, fără grabă, liniştit’, a mai spus liderul de la Kremlin. Totodată, el a afirmat că întreprinderile americane din domeniul energetic vor fi printre primele victime ale noilor sancţiuni americane.

‘Provoacă pierderi celor mai mari companii energetice ale lor şi totul pentru ce?’, s-a întrebat preşedintele rus, citat de RIA Novosti.

‘Este păcat că partenerii noştri urmează acest drum. Noi însă nu am închis uşa negocierilor pentru a ieşi din această situaţie’, a subliniat el. Preşedintele Putin a ţinut să menţioneze că Rusia are ‘un interes vital’ pentru încheierea rapidă a conflictului dintre forţele guvernamentale de la Kiev şi separatişti.A


Te-ar mai putea interesa și
HMD lansează în România telefoanele Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G începând din luna mai
HMD lansează în România telefoanele Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G începând din luna mai
Compania IT HMD anunță că a lansat cele mai recente creații a sa: telefoanele cu taste Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G. Acest trio vine într-un curcubeu de culori, iar prețurile......
Cometex inaugurează cel de-al 12-lea parc comercial din rețeaua sa în orașul Vălenii de Munte
Cometex inaugurează cel de-al 12-lea parc comercial din rețeaua sa în orașul Vălenii de Munte
Cometex, companie dezvoltatoare de parcuri comerciale, anunță că va inaugura pe 1 mai un nou centru comercial modern în ...
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai, a anunţat, marţi, Ministerul Energiei, ...
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat, marţi, bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2024 pentru Compania Naţională Loteria Română, ...