SUA, succes pentru primul test de rachetă cu rază intermediară de acţiune de la Războiul Rece. Sistemul a fost diferit de cel din România

Statele Unite au anunţat că au realizat cu succes primul lor test de rachetă cu rază intermediară de acţiune de la Războiul Rece, la mai puţin de o lună de la moartea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), un tratat de dezarmare nucleară, lansând astfel o cursă a înarmării, relatează AFP citat de News.ro. Potrivit unui oficial militar, care a solicitat protecţia anonimatului, lansatorul este de un tip diferit de cel cu care eschipat sistemul AEGIS desfăşurat în România şi în curs de desfăşurare în Polonia, pe care Rusia îl acuză de ani de zile de încălcarea Tratatului INF.
Economica.net - mar, 20 aug. 2019, 09:39
SUA, succes pentru primul test de rachetă cu rază intermediară de acţiune de la Războiul Rece. Sistemul a fost diferit de cel din România

Testul a fost efectuat cu succes duminică, de pe Insula San Nicolas, în largul Californiei, la ora locală 14.30 (23.30, ora României), a anunţat luni Pentagonul într-un comunicat citat de News.ro.

”Racheta testată a părăsit rampa de lansare terestră şi şi-a atins cu precizie ţinta după peste 500 de kilometri de zbor”, a precizat Departamentul american al Apărării în comunicat.

”Datele culese şi lecţiile trase după acest test vor oferi Departamentului Apărării informaţiile necesare dezvoltării unor noi arme cu rază medie de acţiune”, conchide Pentagonul în acest comunicat foarte scurt.

Racheta testată este ”o variantă a unei rachete de croazieră de atac sol-sol (de tip) Tomahawk”, a precizat un purtător de cuvânt al Pentagonului, locotenent-colonelul Robert Carver.

Testul a fost efectuat de Marina americană (US Navy), în cooperare cu Biroul capacităţilor strategice al Pentagonului, a precizat el.

Imagini publicate de armata americană surprins racheta trasă în apropiere de un mal, cu un sistem de lansare vertical de tip Mark 41.

Statele Unite desfăşoartă de mult timp rachete de croazieră cu rază medie de acţiune – îmbarcate -, iar acestea sunt rase cu sisteme de tip Mark 41. Ceea ce este nou în acest test este faptul că sistemul de lansare este instalat pe pământ.

Potrivit unui oficial militar, care a solicitat protecţia anonimatului, lansatorul este de un tip diferit de cel cu care eschipat sistemul AEGIS desfăşurat în România şi în curs de desfăşurare în Polonia, pe care Rusia îl acuză de ani de zile de încălcarea Tratatului INF.

Racheta testată duminică este convenţională, însă ea poate fi echipată cu un focos nuclear.

CERCETĂRI LANSATE ÎN 2017

Statele Unite au părăsit la 2 august Tratatul INF de dezarmare nuclară, care abolea testele şi folosirea unei serii de rachete cu raza de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri.

Secretarul Apărării Mark Esper a anunţat luni că Statele Unite urmează să accelereze de-acum dezvoltarea unor noi rachete de tip sol-aer, ca răspuns la racheta rusă de tip 9M729 Novator care, potrivit occientalilor, încalcă tratatul INF, ceea ce Moscova dezminte, insistând asupra faptului că noua sa rachetă are o rază maximă de ”480 de kilometri”.

”Acum, că ne-am retras, Departamentul Apărării va continua deplin dezvoltarea acestor rachete de tip sol-aer convenţionale, într-un răspuns prudent la acţiunile Rusiei”, a declarat Esper.

El a precizat că americanii au început în 2017 cercetări cu privire la acest tip de sisteme de rachete, dar că au rămas în limitele Tratatului INF.

Însă deputatul rus Iuri Şvîtkin, vicepreşedintele Comisiei Apărării din cadrul Demei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, ”testele acestei rachete confirmă încă o dată că Statele Unite încălcau acordul INF”.

”Ei se pregăteau dinainte să iasă unilatera”, a declarat pentru agenţia publică rusă de presă RIA Novosti acest ales rus.

Tratatul INF a permis, în anii ’80, eliminarea rachetelor ruse de tip SS20 şi americane de tip Pershing, aflate în centrul crizei rachetelor din Europa.

Preşedintele rus Vladimir Putin, aflat într-o vizită în Franţa, a evocat subiectul într-o conferinţăde presă comună cu preşedintele francez Emmanuel Macron, în care a acuzat Washingtonul că este vinovat de moartea Tratatului INF.

Te-ar mai putea interesa și
Şeful Bundesbank: BCE nu trebuie să extindă măsurile de stimulare 
Şeful Bundesbank: BCE nu trebuie să extindă măsurile de stimulare 
Ar fi de dorit ca Banca Centrală Europeană să reducă curând stimulentele de urgenţă şi să nu transfere flexibilitatea extraordinară a măsurilor sale de luptă contra crizei spre......
Legătura Oradea – A3: Constructorul Strabag, desemnat vineri câștigător
Legătura Oradea – A3: Constructorul Strabag, desemnat vineri câștigător
Vineri, 18.06.2021, au fost transmise adresele de comunicare a rezultatului procedurii de atribuire a contractului pentru ...
Mașinile diesel și pe benzină ar mai putea fi vândute în UE doar 14 ani de acum încolo – Politico
Mașinile diesel și pe benzină ar mai putea fi vândute în UE doar 14 ani de acum încolo – Politico
Comisia Europeană pregătește un document care impune constructorilor auto care vând mașini în UE un termen de doar ...
UE relaxează condiţiile de călătorie pentru SUA şi alte şapte ţări
UE relaxează condiţiile de călătorie pentru SUA şi alte şapte ţări
Uniunea Europeană relaxează treptat începând de vineri restricţiile de intrare pe teritoriul său legate de coronavirus ...