1EUR = 4.7764 RON | Bucureşti 8 º

Extern

SUA: Ted Cruz câştigă alegerile primare republicane în Iowa

Senatorul ultraconservator de Texas Ted Cruz a câştigat luni alegerile primare republicane în statul american Iowa, potrivit televiziunilor americane, citate de AFP.

02 feb, 2016 | Agerpres

Miliardarul Donald Trump şi senatorul Marco Rubio concurează la mică distanţă unul de altul pentru locul al doilea.

Potrivit primelor rezultate difuzate de televiziunile americane, Ted Cruz a obţinut în jur de 28 % din voturi în acest stat rural, primul care a votat pentru a-l desemna pe candidatul fiecărui partid în cursa pentru preşedinţie.

În faţa susţinătorilor săi, Ted Cruz - care a beneficiat de voturilor adepţilor Bisericii evanghelice (63 % dintre alegători în Iowa) - şi-a început discursul invocându-l pe Dumnezeu, iar apoi a lansat: 'Viitorul preşedinte al SUA nu va fi ales de canalele media, de establishment-ul de la Washington, de lobbyşti, ci de popor, poporul american'.

'Această seară este o victorie pentru milioanele de americani care au avut de suportat povara a şapte ani de compromis total în afara controlului Washingtonului', a adăugat el.

Donald Trump, multă vreme în fruntea sondajelor, a primit circa 24 % din voturi, urmat îndeaproape de Marco Rubio, cu 23 %.

Donald Trump, care a suscitat polemici prin poziţia sa antiimigraţie şi antimusulmană, a adoptat un ton neobişnuit de umil. El i-a mulţumit lui Ted Cruz, recunoscând că nu este decât al doilea, şi a lansat: 'Sunt onorat, sunt onorat'. Miliardarul a mers până acolo încât s-a întrebat în faţa admiratorilor dacă nu ar fi cazul să-şi cumpere o fermă în Iowa.

Ţinta sa este de acum statul New Hampshire, unde vor avea loc următoarele alegeri primare, în 9 februarie. El a promis victorie susţinătorilor săi, dar pe un ton mai umil decât de obicei: 'Veţi câştiga atât de mult datorită mie încât vă veţi sătura de atât câştig'.

Marco Rubio a recunoscut că Ted Cruz a meritat victoria.

Ceilalţi nouă candidaţi sunt departe în urma lor: Ben Carson a primit puţin peste 9 % din sufragii, Rand Paul a terminat cu 4,5 %, totuşi în faţa lui Jeb Bush, fiul şi fratele foştilor preşedinţi George H. W. Bush şi George W. Bush, care a adunat mai puţin de 3 % din voturi.

John Kasich, Carly Fiorina, Mike Huckabee, Chris Christie şi Rick Santorum sunt cotaţi toţi cu mai puţin de 2 % din voturi, iar Mike Huckabee a anunţat de altfel că se retrage din cursă.

Numărarea voturilor nu s-a terminat încă la democraţi, unde Hillary Clinton şi Bernie Sanderes reuşesc să se departajeze cu greu unul de altul.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO