SUA trimit un al doilea portavion „pentru a descuraja acţiunile ostile împotriva Israelului”

Statele Unite vor trimite al doilea portavion în estul Mării Mediterane „pentru a descuraja acţiunile ostile împotriva Israelului sau orice efort de extindere a acestui război în urma atacului Hamas”.
Ion Dobreanu - Dum, 15 oct. 2023, 09:37
SUA trimit un al doilea portavion „pentru a descuraja acţiunile ostile împotriva Israelului”

Anunțul a fost făcut de secretarul american al Apărării, Lloyd Austin. Conform acestuia, portavionul USS Eisenhower şi navele sale de escortă se vor alătura grupului naval deja desfăşurat în regiune în urma atacului sângeros al Hamas împotriva Israelului din 7 octombrie.

Astfel va fi semnalat „angajamentul neclintit al Washingtonului faţă de securitatea Israelului şi hotărârea noastră de a descuraja orice actor statal sau non-statal care încearcă să escaladeze acest război”, a adăugat Lloyd Austin.

Secretarul american al Apărării a anunţat încă de marți că SUA vor muta mai aproape de Israel un grup naval ce include portavionul USS Gerald R. Ford.

Totodată, preşedintele american, Joe Biden, le-a spus premierului israelian, Benjamin Netanyahu, şi preşedintelui Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, că Statele Unite sunt preocupate de protecţia civililor în conflictul dintre Hamas şi Israel.

Conform AFP, în cursul unui apel telefonic cu prim-ministrul Netanyahu, „preşedintele Biden şi-a afirmat sprijinul pentru toate eforturile vizând protejarea civililor”.

Joe Biden a discutat la telefon şi cu Mahmoud Abbas pentru prima dată de la atacul sângeros al Hamas contra Israelului din 7 octombrie.

Cel puţin 1.300 de persoane, majoritatea civili, printre care cel puţin 130 de cetăţeni străini sau cu dublă cetăţenie, au fost ucise în Israel de la atacul comis Hamas.

Peste 2.200 de palestinieni, în mare parte civili, printre care 724 de copii, au murit în Fâşia Gaza, un teritoriu sărac, situat între Israel şi Egipt, şi peste 8.700 au fost răniţi, potrivit Hamas.

Statul israelian estimează că în jur de 150 de persoane, civili, militari şi străini, au fost răpite în cursul atacului comis de Hamas, clasificată drept organizaţie teroristă de Statele Unite, Uniunea Europeană şi Israel. Sute de persoane rămân date dispărute, iar corpuri sunt în curs de identificare.

Israelul supune asediului enclava palestiniană Gaza, lipsind-o de apă, electricitate sau hrană şi a ordonat populaţiei să evacueze nordul teritoriului, unde este planificată o ofensivă terestră a armatei israeliene.

„Preşedintele Biden a discutat cu prim-ministrul (israelian Benjamin) Netanyahu despre coordonarea Statelor Unite cu Naţiunile Unite, Egiptul, Iordania, Israelul şi cu alte ţări din regiune pentru a se asigura că civilii nevinovaţi au acces la apă, hrană şi îngrijire medicală”, a menționat Casa Albă.

Casa Albă a indicat că preşedintele Biden a vorbit şi cu Mahmoud Abbas şi „a condamnat atacul brutal al Hamas contra Israelului”.

„Hamas nu apără dreptul poporului palestinian la demnitate şi autodeterminare”, i-a spus el.

În cursul discuţiei cu Abbas, Joe Biden s-a angajat să ofere „sprijinul său deplin” Autorităţii Palestiniene în eforturile sale de a aduce ajutor umanitar palestinienilor, „în special în Fâşia Gaza”.

Citește și:
– Armata israeliană a găsit cadavre ale unor ostatici. Liderul Hamas acuză Israelul de comiterea unor crime de război

Te-ar mai putea interesa și
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Ford Pro, divizia de vehicule comerciale a companiei americane, a anunțat introducea opțiunii de autonomie extinsă pentru e-Transit....
Chinezii de la Xpeng iau și ei în calcul o uzină în Europa
Chinezii de la Xpeng iau și ei în calcul o uzină în Europa
Oficialii producătorului chinez Xpeng au declarat la expoziția auto de la Beijing că iau în calcul o investiție într-o ...
Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu aproape 22%, în martie 2024
Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu aproape 22%, în martie 2024
Arieratele bugetului general consolidat crescut cu 21,8%, în martie 2024, comparativ cu luna precedentă, la 389,9 milioane ...
Roşeanu, despre cele 62 de trenuri contractate de la producătorul polonez PESA: Suntem în aşteptarea motivaţiei Curţii;este prematur să ne pronunţăm despre anulări sau neanulări
Roşeanu, despre cele 62 de trenuri contractate de la producătorul polonez PESA: Suntem în aşteptarea motivaţiei Curţii;este ...
Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) aşteaptă motivarea Curţii de Apel în privinţa admiterii contestaţiei depuse ...