1EUR = 4.8426 RON | Bucureşti 17 º

Finanţe şi bănci

SUA: Trump critică politica militară şi valutară a Chinei

Preşedintele ales american Donald Trump a criticat - duminică, pe Twitter - politica schimburilor comerciale şi cea militară a Chinei, informează AFP.

05 dec, 2016 | Agerpres

Trump a acuzat China în special că îşi devalorizează moneda naţională pentru a concura mai bine întreprinderile americane şi a 'construit un vast complex militar în Marea Chinei de Sud'.

'Oare China ne-a întrebat dacă este OK să-şi devalorizeze moneda (ceea ce complică sarcina întreprinderilor noastre de a fi competitive), să impoziteze puternic produsele noastre importate în ţara lor (SUA nu le impozitează) sau să construiască un vast complex militar în Marea Chinei de Sud? Nu cred!', se poate citi în două mesaje pe Twitter ale preşedintelui ales.

Aceste declaraţii intervin în timp ce apropiaţii săi se străduiesc să stingă un incendiu diplomatic declanşat la sfârşitul săptămânii trecute în relaţiile cu Beijingul.

Trump acceptase vineri să vorbească la telefon cu preşedinta Taiwanului, punând capăt astfel unei tradiţii diplomatice americane de 40 de ani şi provocând o reacţie indignată a Beijingului.

Această convorbire telefonică nu a fost 'nimic mai mult' decât o conversaţie de curtoazie pentru a-l felicita pe preşedintele ales, a afirmat duminică viitorul său vicepreşedinte Mike Pence.

Dar telefonul preşedintei Tsai Ing-wen şi faptul că preşedintele ales l-a acceptat, ceea ce nu s-a mai întâmplat din 1979, au provocat mânia Chinei.

De sâmbătă, Beijingul a reamintit ferm că - potrivit lui - 'nu există decât o singură Chină şi Taiwanul este o parte inalienabilă a teritoriului chinez'.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO