SUA: Unitate de control al rachetelor nucleare, notată cu calificativul „nesatisfăcător”

O inspecţie a forţelor aeriene americane a acordat marţi calificativul "nesatisfăcător" unei unităţi însărcinate cu controlul rachetelor nucleare intercontinentale (ICMB), un nou regres pentru forţele strategice americane, în urma unui incident similar în mai, a anunţat US Air Force, relatează AFP.
Economica.net - mie, 14 aug. 2013, 06:38
SUA: Unitate de control al rachetelor nucleare, notată cu calificativul

În cursul unei inspecţii efectuate în perioada 5-13 august, menite să „evalueze capacitatea de a executa operaţiuni respectând regulile de securitate nucleară”, 341st Missile Wing (Regimentul 341 Rachete) a primit calificativul „nesatisfăcător”, anunţă forţele aeriene într-un comunicat.

Această unitate de la Baza Malmstrom, în Montana (nord-vest), controlează 150 de rachete de tip Minuteman III, reprezentând o treime dintre rachetele nucleare intercontinentale americane.

Fără să precizeze conţinutul reproşurilor la adresa unităţii, forţele aeriene precizează că aceasta a comis „erori de nivel tactic în cursul unuia dintre exerciţii”.

„Un eşec nu înseamnă că unitatea nu este capabilă să îşi îndeplinească misiunea”, subliniază generalul Jim Kowalski, un purtător de cuvânt al forţelor strategice aeriene. „Aceste inspecţii sunt făcute astfel încât să fie greu de trecut”, a apreciat el.

Este pentru a doua oară în acest an când US Air Force se confruntă cu regrese ale echipelor sale însărcinate cu controlul rachetelor nucleare. La începutul lui mai, unui număr de 17 ofiţeri de la Baza Minot, în North Dakota (nord), altă bază de rachete, le-a fost retrasă certificarea în urma unei nereuşite la evaluarea capacităţilor acestora de a efectua operaţiuni de lansare.

Deşi nu este un lucru rar ca un ofiţer însărcinat cu controlul operaţional la lansarea unor rachete de tip ICMB să îşi piardă abilitarea în acest sens şi să fie trimis la antrenament, faptul că 17 cazuri au fost înregistrate în acelaşi moment este considerat „fără precedent”, a declarat pentru AFP locotenent-colonelul John Dorrian, un purtător de cuvânt al US Air Force.

Aceşti ofiţeri au putut fi certificaţi din nou, după un antrenament de 60 de zile. În cazul Bazei Malmstrom, o nouă inspecţie urmează să aibă loc în termen de 90 de zile.

Silozurile de rachete sunt dispersate pe o suprafaţă reprezentând peste 10% din teritoriul Franţei.

Te-ar mai putea interesa și
Google, amendă de 102 milioane de euro pentru abuz de poziţie dominantă în Italia
Google, amendă de 102 milioane de euro pentru abuz de poziţie dominantă în Italia
Autoritatea de Reglementare a Concurenţei din Italia a anunţat joi că a amendat gigantul american Google cu 102 milioane de euro pentru abuz de poziţie dominantă în cazul sistemului său de......
Holde Agri Invest iese la cumpărături. Va investi 30 de milioane de lei în achiziția a opt ferme vegetale
Holde Agri Invest iese la cumpărături. Va investi 30 de milioane de lei în achiziția a opt ferme vegetale
Holde Agri Invest SA, companie antreprenorială românească cu afaceri în cultivarea de plante nepermanente și cereale ...
PNL cere USR să-și pună odată om la șefia Termoenergetica, îngropată din nou în datorii, dar condusă de același director din timpul mandatului Firea
PNL cere USR să-și pună odată om la șefia Termoenergetica, îngropată din nou în datorii, dar condusă de același ...
În fața posibiliei situații de insolvență a Termoenergetica, din cauza datoriilor nou-acumulate către Elcen, ministrul ...
Cifra de afaceri din industrie, în creştere cu aproape 17% în martie, faţă de februarie
Cifra de afaceri din industrie, în creştere cu aproape 17% în martie, faţă de februarie
Cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă), în termeni nominali, a crescut în martie ...