1EUR = 4.7787 RON | Bucureşti 6 º

Extern

SUA vând arme de aproape un miliard de dolari Arabiei Saudite şi Kuweitului

Statele Unite vor vinde Arabiei Saudite şi Kuweitului pentru aproape un miliard de dolari echipamente de apărare, printre care zece aerostate de supraveghere pentru Riad, în cadrul consolidării alianţelor SUA în Golful Persic, a anunţat luni Pentagonul, citat de AFP.

24 ian, 2017 | Agerpres

Departamentul Apărării a informat într-un comunicat că Departamentul de Stat va cere Congresului, potrivit procedurii administrative obişnuite în materie de vânzări de arme, unda verde pentru ca Arabia Saudită să primească zece dirijabile de supraveghere (74K Persistent Threat Detection System Aerostats), fabricate de Lockheed Martin, precum şi echipamente şi pregătire pentru a stăpâni aceste aeronave.

Contractul este estimat la 525 de milioane de dolari pentru aceste aerostate care permit supravegherea şi recunoaşterea în zbor.

'Această vânzare va consolida obiectivele de politică externă şi de securitate naţională ale Statelor Unite, permiţând întărirea securităţii unui aliat important care rămâne o forţă pentru stabilitatea politică şi progresul economic din Orientul Mijlociu', s-a lăudat Washingtonul în legătură cu Riadul.

Cei doi aliaţi istorici traversează din 2013-2014 o zonă de turbulenţe din cauza tensiunilor cu privire la războiul din Siria şi acordul nuclear cu Iranul, marele rival al Arabiei Saudite, dar administraţia preşedintelui Barack Obama, care şi-a încheiat recent mandatul, a păstrat continuu umbrela militară americană în Golf.

La fel pentru Kuweit, 'aliat major din afara NATO'. Apărarea şi Departamentul de Stat speră că Congresul va aproba un contract de 400 de milioane de dolari pentru întreţinerea şi modernizarea elicopterelor de atac de tip Apache deja vândute forţelor armate kuweitiene.

Kuweitul 'joacă un rol important în eforturile Statelor Unite în vederea asigurării stabilităţii în Orientul Mijlociu, oferind o bază, acces şi tranzit forţelor americane din regiune', s-a felicitat Washingtonul.

 

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO