SUA vor ajuta Ucraina să contracareze o eventuală ingerinţă a Rusiei în alegeri

Statele Unite sunt pregătite să ajute Ucraina să contracareze 'ingerinţa' Rusiei în alegerile sale prezidenţiale prevăzute pentru 2019, a afirmat vineri, într-o vizită la Kiev, consilierul american pentru securitate naţională John Bolton, potrivit AFP.
Economica.net - vin, 24 aug. 2018, 13:22
SUA vor ajuta Ucraina să contracareze o eventuală ingerinţă a Rusiei în alegeri

„Preşedintele (ucrainean) Petro Poroşenko şi cu mine am convenit că vom examina măsuri ce ar putea fi adoptate de către SUA şi Ucraina” pentru a contracara o eventuală ingerinţă a Rusiei, a declarat Bolton la capătul unei întâlniri cu Poroşenko.

„Vom putea face acest lucru prin canale normale de aplicare a legii sau prin alte mecanisme”, a adăugat Bolton.

„Suntem pregătiţi să lucrăm cu guvernul ucrainean pentru a împiedica o astfel de ingerinţă”, a adăugat el.

Petro Poroşenko, în post din 2014, speră să obţină un nou mandat la alegerile din primăvara viitoare. Însă în prezent fostul premier Iulia Timoşenko, închisă sub fostul preşedintele prorus Viktor Ianukovici, este favorită în ultimele sondaje.

John Bolton a dat asigurări încă de joi, la finalul unei întâlniri de cinci ore la Geneva cu secretarul general al Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, că SUA nu vor tolera nicio „ingerinţă” rusă în alegerile americane de la mijloc de mandat din noiembrie.

Rusia este acuzată de serviciile de informaţii americane de ingerinţă în alegerile prezidenţiale din 2016, care l-au adus la putere pe Donald Trump. Această presupusă ingerinţă face obiectul unei anchete în SUA, denunţată de Trump ca fiind o ‘vânătoare de vrăjitoare’. Autorităţile ruse au respins mereu aceste acuzaţii.

Rusia şi Ucraina sunt la cuţite după venirea la putere la Kiev, în iarna lui 2014, a unor prooccidentali, urmată de anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova şi de declanşarea unui conflict între forţele Kievului şi separatiştii proruşi în estul ţării, care a făcut peste 10.000 de morţi.

Semn al sprijinului american, Bolton a asistat vineri la o paradă militară de o amploare fără precedent cu ocazia marcării a 27 de ani de independenţă a Ucrainei.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Compania Naţională "Poşta Română" (CNPR) a depus în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) procedura de consultare publică pentru achiziţia unei game largi de servicii medicale......
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar – studiu
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar ...
Bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar, pentru 60% dintre cititori, arată ...
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Partidul Social Democrat va valida săptămâna viitoare în forurile statutare candidatura Gabrielei Firea la Primăria ...
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Cea mai recentă înjumătățire (halving-ul) a recompenselor pentru “minarea” de bitcoin a avut loc săptămâna trecută ...