SUA vor să menţină 10.000 de militari în Afganistan timp de doi ani după 2014

Statele Unite intenţionează să menţină 10.000 de militari în Afganistan pentru o perioadă de doi ani după încheierea misiunii de luptă a NATO la sfârşitul lui 2014, au anunţat miercuri Wall Street Journal şi New York Times.
Economica.net - joi, 23 ian. 2014, 06:46
SUA vor să menţină 10.000 de militari în Afganistan timp de doi ani după 2014

Această propunere, prezentată la Casa Albă săptămâna trecută de comandantul forţelor internaţionale în Afganistan, generalul Joseph Dunford, este în prezent analizată, potrivit celor două publicaţii americane.

Punerea sa în aplicare va fi condiţionată de semnarea rapidă de către preşedintele afgan Hamid Karzai a acordului bilateral de securitate (BSA) dintre cele două ţări, care defineşte prezenţa militară străină în Afganistan după 2014.

O adevărată surpriză este durata de timp luată în calcul pentru desfăşurarea misiunii, şi anume de doi ani, deşi BSA este valabil „până la sfârşitul lui 2024”. Preşedintele Barack Obama a evocat în trecut o prezenţă americană „durabilă” în Afganistan.

 „Această nouă abordare este menită să ofere timp armatei americane pentru a antrena şi consilia armata afgană, permiţându-i totodată lui Barack Obama să-şi încheie mandatul afirmând că a pus capăt celui mai lung război din istoria Americii”, care a început în 2001, explică Wall Street Journal.

Succesorul lui Barack Obama va fi ales în noiembrie 2016 şi îşi va prelua funcţiile în ianuarie 2017.

Celor 10.000 de militari americani li se vor alătura alţi 2.000-3.000 de militari din alte ţări NATO, speră Washington, potrivit Wall Street Journal.

Aceste cifre se înscriu în scenariul de 8.000 până la 12.000 de militari evocat în februarie 2013 de către secretarul american al Apărării de la acea vreme, Leon Panetta.

Propunerea generalului Dunford a întâlnit o anumită opoziţie la Casa Albă, în special din partea vicepreşedintelui Joe Biden, „care s-a întrebat de ce alegerea este între 10.000 şi zero, şi nimic între cele două”, scrie New York Times.

În 2009, Joe Biden a încercat să se opună trimiterii a 30.000 de militari suplimentari în Afganistan, înaintând propunerea trimiterii a doar 10.000 de militari pentru misiuni de combatere a activităţilor teroriste.

Aproximativ 37.500 de militari americani şi 19.000 din alte state membre NATO se află în prezent în Afganistan.

Te-ar mai putea interesa și
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Cea mai mare companie auto rusească, Avtovaz, a început asamblarea maşinilor Lada în Azerbaidjan, intenţionând să producă până la 1.500 de vehicule în acest an, a anunţat vineri......
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează şi să ofere la casă contravaloarea ...
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane de lei în doi ani și jumătate
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane ...
MAMBricolaj Ghencea, cel mai nou magazin al rețelei care comercializează materiale și accesorii pentru mobilă, brand ...
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de ...