Succesoarea Angelei Merkel asigură că nu va candida la funcţia de cancelar înainte de 2021

Annegret Kramp-Karrenbauer a asigurat că nu vrea să o înlocuiască înainte de termen pe şefa guvernului german, al cărei mandat se încheie în 2021, potrivit AFP, scrie Agerpres. 
Economica.net - Dum, 12 mai 2019, 07:25
Succesoarea Angelei Merkel asigură că nu va candida la funcţia de cancelar înainte de 2021
„Cancelarul şi guvernul au fost aleşi pentru întreaga legislatură, iar cetăţenii se aşteaptă pe drept cuvânt ca ei să-şi ia în serios angajamentul pe care şi l-au asumat când au fost aleşi (…). Pot deci să exclud posibilitatea că eu să acţionez pentru o astfel de schimbare în mod deliberat înainte de termen”, spune Kramp-Karrenbauer într-un interviu pentru ediţia de duminică a publicaţiei Die Welt, scrie Agerpres. 

Cea pe care media o numeşte „AKK” a fost aleasă la începutul lunii decembrie la conducerea creştin-democraţilor (CDU), după ce Angela Merkel a fost constrânsă să plece de la preşedinţia partidului, succesoare ei reprezentând totuşi continuitatea. 

Cancelarul actual a declarat în mai multe rânduri că doreşte să rămână în funcţie până la următoarele alegeri parlamentare, în principiu în 2021. 

Dar media germane speculează de mai multe luni că Angela Merkel s-ar putea retrage din fruntea guvernului înainte de termen. 

Ca de exemplu în această toamnă dacă partenerul său minoritar de coaliţie, partidul social-democrat SPD, astăzi la un nivel mai scăzut nivel în sondaje, va decide să se retragă din guvern. 

Sau chiar mai devreme, după alegerile pentru Parlamentul European de la sfârşitul lunii mai, în cazul unui recul al CDU. Ori în toamnă, când partidele guvernamentale ar putea de asemenea să cunoască o dezavuare la urne în cursul alegerilor regionale, sub presiunea extremei drepte. 

Dacă CDU şi-a ameliorat puţin poziţia, sub impulsul dnei Kramp-Karrenbauer, care s-a distanţat totuşi de politica în materie de migraţie a Angelei Merkel, AKK a asigurat că relaţia lor „este în continuare foarte bună, ca înainte”. 

Coaliţia cu social-democraţii, a avertizat totuşi ea, urmează să cunoască unele ajustări după alegerile europene. 

„Avem o coaliţie care nu s-a format uşor şi care nu lucrează întotdeauna cu uşurinţă împreună”, a afirmat aceasta. 

Asupra mai multor subiecte, precum ultimele răspunsuri de dat crizei locuinţelor în marile oraşe sau măsuri concrete de combatere a încălzirii globale, au apărut diferenţe clare între cei doi parteneri de coaliţie. 

Într-un sondaj Insa apărut sâmbătă, conservatorii sunt creditaţi cu aproape 28% din intenţiile de vot la alegerile pentru Parlamentul European, faţă de doar 15% pentru social-democraţi şi 19% pentru Verzi.

Te-ar mai putea interesa și
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr de 7.676 de cazuri noi (cel mai de la debutul valului patru) de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 67.000 de teste, a......
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei regenerabile
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei ...
Compania italiană de utilităţi Enel şi-a propus triplarea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile ...
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la ...
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...