Suciu, BNR: Atacurile mediatice vin dintr-o singură sursă şi conţin acuzaţii false, la limita linşajului

Banca Naţională a României (BNR) este oricând pregătită să ofere publicului informaţiile necesare pentru o mai bună înţelegere a activităţii şi a responsabilităţilor băncii, dar nu va răspunde unor acuzaţii fără conţinut, fanteziste şi răuvoitoare, susţine purtătorul de cuvânt al instituţiei, Dan Suciu.
Economica.net - mar, 09 aug. 2016, 13:04
Suciu, BNR: Atacurile mediatice vin dintr-o singură sursă şi conţin acuzaţii false, la limita linşajului

„BNR este oricând pregătită să răspundă la orice întrebare legitimă şi coerentă despre activitatea sa. BNR înţelege şi respectă pe deplin procesul de transparentizare în conformitate cu legea, cu interesul public şi cu practica europeană a băncilor centrale. Website-ul BNR oferă publicului un mare volum de informaţii care răspund întrebărilor uzuale. De asemenea, nu vom ezita ca specialiştii şi comunicatorii băncii să intre în orice dezbatere publică şi să ofere toate informaţiile necesare pentru o mai bună înţelegere a activităţii şi a responsabilităţilor băncii. Dar Banca Centrală nu va răspunde unei campanii care are ca scop denigrarea instituţiei şi care nu are nimic de a face cu informarea corectă a publicului”, a precizat Suciu într-o declaraţie transmisă, marţi, AGERPRES.

El a subliniat faptul că, de mai bine de o lună, BNR este supusă zilnic unui tir de acuzaţii reluate cu obstinaţie, rupte de realitate şi menite să ducă la confuzie. „Atacurile mediatice vin dintr-o singură sursă, nu au nicio bază reală, nu se susţin cu documente, avansează date false, mai mult, conţin de prea multe ori neadevăruri economice şi acuzaţii la limita linşajului. Toate acestea trec dincolo de legitimitatea interesului public în ceea ce priveşte activitatea Băncii Naţionale. Nicio acuzaţie serioasă, de gravitatea celor invocate, nu se poate susţine, indiferent de câte ori e repetată, printr-o simplă frază aruncată pe un blog”, a adăugat oficialul BNR.

Potrivit acestuia, acuzaţiile lansate în spaţiul public nu au niciun corespondent în realitate, reprezintă un atac la reputaţia BNR şi face inutil demersul de a mai reacţiona la încercarea de ducere în derizoriu a activităţii băncii centrale – instituţie cu responsabilităţi, obligaţii şi obiective de interes naţional.

„Să fim bine înţeleşi: nu întrebările legate de activitatea complexă a BNR deranjează, ci acuzaţiile fără conţinut, total fanteziste şi răuvoitoare. Nu se poate răspunde unui tir de simple aserţiuni care nu sunt susţinute de nicio altă argumentaţie precum: ‘BNR a afectat economia reală dramatic prin greşelile intenţionate de politică monetară şi de credit’ sau ‘Tranzacţiile în marjă pe fondul unui regim valutar ‘curs cu flotare controlată’ permit câştigarea de benevolenţă din partea majorităţii parlamentare’. Nu se poate reacţiona nici în faţa unor acuzaţii false de la un cap la altul: ‘Când a avut pierdere (BNR, n.n.) suma a fost acoperită de la bugetul statului’, ‘Cine şi-a tras bonusuri din împrumutul FMI? Anumiţi angajaţi ai BNR’, care ţin de ABC-ul domeniului de activitate al băncii centrale’, a mai subliniat Dan Suciu.

De ceva vreme, economistul Lucian Isar a acuză pe blogul personal BNR de malpraxis, iar postările sale sunt preluate în media. El ar face parte în prezent dintr-un grup de oameni pe care PNL îi are în vedere la nominalizarea pentru postul de viceguvernator BNR, lăsat liber de arestarea lui Bogdan Olteanu.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Compania Naţională "Poşta Română" (CNPR) a depus în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) procedura de consultare publică pentru achiziţia unei game largi de servicii medicale......
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar – studiu
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar ...
Bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar, pentru 60% dintre cititori, arată ...
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Partidul Social Democrat va valida săptămâna viitoare în forurile statutare candidatura Gabrielei Firea la Primăria ...
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Cea mai recentă înjumătățire (halving-ul) a recompenselor pentru “minarea” de bitcoin a avut loc săptămâna trecută ...