Suciu: Guvernul nu ia în calcul amânarea termenului de 20 mai privind implementarea Directivei UE privind produsele din tutun

Guvernul nu ia în calcul amânarea termenului de 20 mai privind implementarea Directivei 2014/40/UE privind produsele din tutun, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, potrivit Agerpres.
Economica.net - mie, 03 feb. 2016, 20:14
Suciu: Guvernul nu ia în calcul amânarea termenului de 20 mai privind implementarea Directivei UE privind produsele din tutun

‘Guvernul nu ia în calul prorogarea acestui termen de 20 mai. Ieri (marţi-n.r.) a fost o nouă întâlnire a comitetului interministerial din industria tutunului şi implementarea acestei directive. În consecinţă, s-a stabilit calendarul şi aveţi un comunicat al MS pe acest subiect, prin care proiectul ajunge pe masa Guvernului, undeva la jumătatea lunii februarie. Odată aprobat la nivelul Guvernului, proiectul de lege va intra în Parlament şi există cadrul şi condiţiile necesare ca el să fie aprobat până pe 20 mai’, a precizat Suciu, la Palatul Victoria.

El a spus că mai era nevoie de câteva elemente complementare pentru ca informaţiile să ajungă la industria tutunului, iar până luni sau marţi aceste lucruri vor fi clarificate şi proiectul de lege va intra în procedura de avizare.

‘Noi avem punctul de vedere exprimat, o scrisoare din partea principalelor companii de tutun care spun că data de 20 mai este fezabilă şi nu vor prorogarea termenului, dacă se ţine cont de faptul că legea să fie finalizată în cel mai scurt timp. Noi asta încercăm să facem, să finalizăm legea în cel mai scurt timp. Este în interesul nostru să respectăm directiva şi credem că orice altă discuţie pe acest subiect este inutilă pe acest subiect de vreme ce vor avea, la nivelul industriei, toate informaţiile necesare cel mai târziu la începutul săptămânii viitoare în aşa fel încât să-şi facă acele schimbări de care este nevoie’, a mai spus Suciu.

Producătorii de ţigarete din România au cerut în 25 ianuarie amânarea cu şase luni a termenului de conformare a producţiei, stabilit în prezent pentru 20 mai 2016, dată la care trebuie să intre în vigoare şi Directiva tutunului, pe motiv că procesul presupune investiţii consistente care nu pot fi realizate atât timp cât legislaţia nu este definitivată, se arată într-un comunicat al companiilor din domeniu transmis, luni, Agerpres.

În 29 ianuarie, cei trei mari producători de ţigarete din România – Japan Tobacco International, British American Tobacco şi Philip Morris Trading – au adresat o scrisoare premierului Dacian Cioloş, în care reafirmă poziţia lor faţă de necesitatea transpunerii cât mai rapid în România a Directivei 2014/40/UE privind produsele din tutun.

Directiva europeană stabileşte normele care reglementează fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun.

Între acestea se numără ţigările, tutunul destinat rulării în ţigarete, tutunul de pipă, ţigările de foi, trabucurile, produsele din tutun care nu se aprind, ţigarile electronice şi produsele pe bază de plante pentru fumat.

Documentul UE interzice ţigările şi tutunul destinat rulării în ţigarete care conţin arome caracteristice, obligă întreprinderile din industria tutunului să trimită statelor membre rapoarte detaliate cu privire la ingredientele folosite în produsele din tutun, în special în ţigări şi tutunul destinat rulării în ţigarete, stabileşte obligativitatea prezenţei avertismentelor de sănătate pe pachetele de tutun şi produse din tutun. Avertismentele de sănătate (imagine şi text) trebuie să acopere 65 % din faţa şi spatele pachetelor de ţigări şi de tutun destinat rulării în ţigarete, stabileşte dimensiuni minime pentru avertismente şi elimină pachetele mici pentru anumite produse din tutun.

De asemenea, interzice toate mesajele promoţionale şi înşelătoare cu privire la produsele din tutun, introduce un sistem european de urmărire pentru a combate vânzarea ilegală a produselor din tutun, le permite statelor membre să interzică vânzarea pe internet a tutunului şi produselor din tutun, stabileşte cerinţe de calitate şi de siguranţă pentru ţigările electronice de consum şi obligă producătorii să notifice produsele noi din tutun înainte de a le introduce pe piaţa UE.

Te-ar mai putea interesa și
Fraudă de 15 milioane de euro identificată de inspectorii antifraudă în domeniul comerțului cu autoturisme second hand
Fraudă de 15 milioane de euro identificată de inspectorii antifraudă în domeniul comerțului cu autoturisme second hand
Inspectorii din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au identificat o grupare infracțională care a tranzacționat mijloace de transport din spațiul intracomunitar, în cuantum......
EuReporter: Viața fumătorilor este în pericol când li se refuză alternative la fumat
EuReporter: Viața fumătorilor este în pericol când li se refuză alternative la fumat
Când dogma înlocuiește știința în politicile de sănătate publică, oamenii plătesc cu viața. Acesta este avertismentul ...
SUA sunt pe cale să-şi epuizeze timpul şi banii în efortul de a ajuta Ucraina – directoare buget Casa Albă
SUA sunt pe cale să-şi epuizeze timpul şi banii în efortul de a ajuta Ucraina – directoare buget Casa Albă
Directoarea pentru buget a Casei Albe, Shalanda Young, a avertizat într-o scrisoare adresată luni preşedintelui Camerei ...
Vacanţele pe vasele de croazieră vor ajunge la un nivel record anul viitor
Vacanţele pe vasele de croazieră vor ajunge la un nivel record anul viitor
2024 pare să fie un an de vârf pentru vacanţele de croazieră, turişti cu toate tipurile de buget şi venituri rezervând ...