Suciu: Rezultatul din alegerile americane a generat volatilitate pe pieţele financiare de dimineaţă. Momentul a fost depăşit

Rezultatul surprinzător al alegerilor din Statele Unite ale Americii a generat volatilitate pe pieţele financiare ale lumii miercuri dimineaţă, inclusiv în România, însă aceasta s-a temperat în cursul după-amiezii, a declarat miercuri, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României (BNR), Dan Suciu. 
Economica.net - mie, 09 nov. 2016, 15:09
Suciu: Rezultatul din alegerile americane a generat volatilitate pe pieţele financiare de dimineaţă. Momentul a fost depăşit

‘Am avut o anumită volatilitate pe pieţele valutare şi bursiere în cursul dimineţii, în urma rezultatului surpriză din alegerile americane, spre după-amiază, însă, aceste volatilităţi s-au mai redus. BNR a avertizat chiar de săptămâna trecută, în comunicatul de politică monetară, că urmăreşte cu atenţie toate elementele de incertitudine care pot apărea pe plan extern şi că este hotărâtă să utilizeze toate instrumentele de care dispune, dacă va fi necesar, în aceste condiţii de incertitudini sporite’, a explicat Suciu.

Potrivit acestuia, rezultatul alegerilor din SUA continuă să reprezintă o incertitudine în privinţa evoluţiilor viitoare, având în vedere că, deocamdată, nu se cunosc prea multe elemente. ‘A fost o surpriză, oricum, pentru pieţe şi pieţele nu sunt amatoare de surprize’, a subliniat reprezentantul BNR.

Referitor la posibilitatea ca pe piaţa valutară din România să se înregistreze, în zilele următoare, fluctuaţii ale cursului de schimb mai ample decât de obicei, purtătorul de cuvânt al BNR a declarat că nu există elemente care să indice această posibilitate.

‘Momentul de surpriză a fost dimineaţă, când pe toate perechile valutare din regiune s-a simţit o volatilitate mai ridicată. Acum acest moment pare depăşit. Dacă vă amintiţi, şi în cazul Brexit am avut acceaşi evoluţie, ba chiar atunci a durat ceva mai mult’, a mai adăugat Dan Suciu.

Bursele europene au deschis şedinţa de miercuri în scădere, după ce candidatul republican Donald Trump a câştigat alegerile prezidenţiale din SUA, provocând turbulenţe pe pieţele globale.

La mijlocul zilei, bursele europene şi-au mai redus pierderile, bursa din Londra înregistrând o scădere de 0,4 %, cea din Frankfurt de 1,1 %, bursa din Paris de 1,3 % şi cea din Madrid de 2,5 %.

În contradicţie cu tendinţa globală, pieţele financiare ruseşti au crescut miercuri după anunţul privind câştigarea alegerilor prezidenţiale din SUA de către Donald Trump, partizan al îmbunătăţirii relaţiilor cu Rusia.

Conform agenţiei EFE, bursa de la Wall Street a deschis miercuri mixt, indicele principal Dow Jones, având o creştere de 0,20%, la câteva minute de la începerea tranzacţiilor, în timp ce indicele S&P 500 a scăzut uşor, cu 0,03 %, iar indicele Nasdaq s-a depreciat cu 0,19%.

Te-ar mai putea interesa și
Romgaz schimbă modelul de business în proiectele de centrale noi pe care vrea să le facă împreună cu Gabriel Comănescu
Romgaz schimbă modelul de business în proiectele de centrale noi pe care vrea să le facă împreună cu Gabriel Comănescu
Romgaz, care intenționează să construiască o primă centrală pe gaze în parteneriat cu firma GSP Power la Halânga, anunță că a schimbat modul de derulare a proiectelor de acest fel....
Băncile stimulează creditarea prin „haine noi” pentru produse vechi. Unele modificări BNR permit chiar extinderea perioadei de rambursare
Băncile stimulează creditarea prin „haine noi” pentru produse vechi. Unele modificări BNR permit chiar extinderea ...
Lichiditatea de pe piaţa bancară şi dezechilibrul dintre depozite şi credite determină băncile să găsească noi metode ...
Biden vrea să retragă trupele americane din Afganistan înainte de 11 septembrie 2021
Biden vrea să retragă trupele americane din Afganistan înainte de 11 septembrie 2021
Joe Biden a decis ca trupele americane să rămână în Afganistan dincolo de data de 1 mai prevăzută într-un acord cu ...
UPDATED Intra Bucureștiul în carantină? Noi reguli de carantinare a orașelor mari
UPDATED Intra Bucureștiul în carantină? Noi reguli de carantinare a orașelor mari
Ministerul Sănătății a publicat în Monitorul Oficial de azi un Ordin care schimbă regulile pe baza cărora orașele ...