1EUR = 4.7223 RON | Bucureşti 31 º

Extern

Suedia: Introducerea taxelor de studiu a îndepărtat mulţi studenţi străini

Austeritatea bugetară a făcut ca studiile superioare să nu mai fie gratuite în Suedia pentru studenţii străini, ceea ce a determinat scăderea spectaculoasă a numărului acestora, în dezavantajul angajatorilor şi universităţilor, relatează vineri AFP.

28 mar, 2014 | Agerpres

Suedia nu mai are decât 1.600 de studenţi non-europeni, cu 80% mai puţini faţă de cei 7.600 pe care îi avea înainte de introducerea taxelor de studiu în 2011, potrivit Direcţiei pentru învăţământ superior.

Această reformă îi afectează pe studenţii a căror ţară nu este în Spaţiul Economic European şi nu are programe care să faciliteze schimburile cu Suedia. Principalii vizaţi sunt studenţii asiatici şi africani.

Până în 2011, Suedia figura printre puţinele ţări care îi scutea de cheltuielile de şcolarizare pe toţi studenţii, fără excepţii. Ea atrăgea astfel tineri din cele patru colţuri ale lumii, însă aceasta avea un cost pentru contribuabili.

Pentru a-i ajuta pe străini, Suedia distribuie burse. Un sfert dintre studenţii străini primeau bursă în toamna lui 2011. Aceste burse costă statul 160 de milioane de coroane (peste 18 milioane de euro) pe an, potrivit unui consilier al Ministerului Educaţiei.

Puţini îşi pot împlini visul de a rămâne în Europa. 76% dintre studenţii străini doresc să lucreze în Suedia la sfârşitul studiilor lor, însă numai 17% reuşesc, potrivit unui raport al Boston Consulting Group, apărut în ianuarie. La terminarea studiilor, studenţii străini se lansează într-o cursă contra cronometru, dispunând de numai zece zile pentru a găsi un loc de muncă după obţinerea diplomei.

'Suedia are nevoie de mai mulţi oameni cu înaltă calificare pentru a veni să lucreze aici, în scopul de a menţine şi dezvolta buna stare de sănătate a ţării', estimează fostul ministru al educaţiei superioare şi cercetării, Tobias Krantz, în prezent director al departamentului de educaţie, cercetare şi politica de inovare al Confederaţiei întreprinderilor suedeze.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO