Suedia trece la ziua de lucru de şase ore

Suedia face tranziţia la ziua de lucru de şase ore, măsură adoptată pentru a creşte productivitatea şi a încerca să facă oamenii mai fericiţi. Unii angajatori au făcut deja schimbarea, iar restul companiilor şi instituţiilor, inclusiv spitalele, vor implementa noul model în următoarea perioadă.
Economica.net - Dum, 11 oct. 2015, 06:47
Suedia trece la ziua de lucru de şase ore

Suedia vrea mai multă productivitate în timpul orelor petrecute la lucru, dar şi mai mult timp liber şi mai multă energie în afara programului de muncă, pentru a se asigura că cetăţenii se pot bucura de viaţa personală, potrivit Science Alert, preluat de The Independent.

O afacere japoneză, deschizător de drumuri

Centrele Toyota din Goteborg au trecut la ziua de lucru de şase ore cu 13 ani în urmă, rezultatul fiind angajaţi mai mulţumiţi, mai fericiţi, o rată mai scăzută a demisiilor şi creşterea profitabilităţii.

Dezvoltatorul de aplicaţii Filimundus, cu sediul la Stockholm, a introdus programul de şase ore în 2014.

„Ziua de lucru de opt ore nu este atât de eficientă. Este foarte dificil să te concentrezi timp de opt ore pe o anumită sarcină de lucru. Pentru a face faţă, pentru a îndura, apelăm la pauze şi alte distracţii. În acelaşi timp, viaţa personală, din afara locului de muncă, este mai greu de gestionat”, comentează pentru Fast Company CEO-ul Filimundus, Linus Feldt.

El a precizat că, în timpul celor şase ore de lucru, angajaţii nu au voie să folosească Facebook şi alte platforme de social media, iar întâlnirile şi conferinţele sunt limitate la strictul necesar, astfel că angajaţii sunt mai motivaţi să lucreze intens şi să-şi termine treaba.

„Am rămas cu impresia că este mai uşor să lucrezi intens la ce ai de făcut, şi nici nu oboseşti atât de tare astfel încât atunci când pleci de la muncă ai încă rezerve de energie”, a comentat omul de afaceri.

Unele spitale şi azile de bătrâni din Suedia au trecut de asemenea la ziua de şase ore. Un azil din Goteborg a introdus experimental măsura până la sfârşitul anului viitor, pentru a determina dacă cheltuiala în plus necesară pentru a angaja oameni care să acopere fereastra de timp rămasă liberă este justificată de îmbunătăţirea moralului angajaţilor şi, implicit, îmbunătăţirea serviciilor oferite pacienţilor.

Sursa: Independent

Te-ar mai putea interesa și
Bugetul Ministerului Agriculturii va fi suplimentat cu un miliard de lei pentru plata ajutoarelor către fermieri
Bugetul Ministerului Agriculturii va fi suplimentat cu un miliard de lei pentru plata ajutoarelor către fermieri
Bugetul Ministerului Agriculturii va fi suplimentat cu un miliard de lei pentru plata ajutoarelor către fermieri, a anunţat, joi, prim-ministrul Marcel Ciolacu....
Război Ucraina: Cel mai important câştig pentru Rusia într-un an şi jumătate, 278 de kilometri pătraţi cuceriţi (analiză AFP)
Război Ucraina: Cel mai important câştig pentru Rusia într-un an şi jumătate, 278 de kilometri pătraţi cuceriţi ...
Armata rusă a preluat sub controlul său un teritoriu de 278 kilometri pătraţi într-o săptămână în estul Ucrainei, ...
Italia vinde o participaţie de 1,4 miliarde de euro la Eni pentru a-şi reduce datoriile
Italia vinde o participaţie de 1,4 miliarde de euro la Eni pentru a-şi reduce datoriile
Guvernul italian a vândut un pachet de acţiuni cu o valoare de 1,4 miliarde de euro la grupul petrolier Eni, în încercarea ...
Scandalul shrinkflation. Ciolacu spune că  populaţia va fi protejată de practicile înşelătoare privind reducerea gramajului şi păstrarea preţului, după ce ordinul ANPC a fost în transparenţă decizională
Scandalul shrinkflation. Ciolacu spune că populaţia va fi protejată de practicile înşelătoare privind reducerea gramajului ...
Ordinul privind reducerile de gramaj şi păstrarea preţurilor la mai multe produse a fost pus în transparenţă decizională ...