Suedia vrea să atace în instanţă CE, acuzând-o că se supune presiunilor lobby-ului din industriei chimice

Suedia a anunţat joi că va ataca în justiţie Comisia Europeană pentru întârzierea în identificarea elementelor chimice antibacteriene nocive din viaţa cotidiană, acuzând-o că se supune presiunilor grupurilor din industria chimică, relatează AFP.
Economica.net - joi, 22 mai 2014, 14:54
Suedia vrea să atace în instanţă CE, acuzând-o că se supune presiunilor lobby-ului din industriei chimice

‘Asta se întâmplă din cauza lobby-ului european al chimiştilor, care a exercitat presiuni asupra a diferiţi comisari’, a declarat ministrul suedez al mediului, Lena Ek.

CE ar trebui să definească cel mai târziu până în decembrie criteriile de identificare a acestor elemente, prezente în mii de produse antibacteriene, care se găsesc în haine, pantofi sau produse de igienă.

Aceste produse sunt suspectate că perturbă sistemul endocrin şi că provoacă diverse tipuri de cancer, malformaţii congenitale şi întârzieri de dezvoltare la copii.

‘Sunt pe cale să devină o mare problemă. În anumite locuri din Suedia pot fi văzuţi peşti hermafrodiţi. Există studii ştiinţifice privind impactul lor asupra fertilităţii fetelor şi băieţilor şi alte efecte grave’, a adăugat Lena Ek.

Suedia şi Danemarca au insistat deja pe lângă Bruxelles pentru a grăbi această activitate, însă fără rezultat, la fel ca şi grupuri de apărare a mediului sau de consumatori, precum şi oameni de ştiinţă.

‘Ceea ce mă înfuriază cel mai mult este că, făcând acest lucru, ei atrag un risc pentru oameni şi în special pentru copii. Comisia ne împiedică să să ameliorăm lucrurile’, a apreciat ministrul.

Întrebat de AFP, Joe Hennon, purtător de cuvânt al comisarului european pentru mediu, Janez Potocnik, a răspuns că întârzierile se justifică prin ‘complexitatea problemei, evoluţiei ştiinţei şi punctelor de vedere divergente între oameni de ştiinţă şi între părţile interesate’.

‘Luăm chestiunea foarte în serios şi facem tot posibilul pentru a o soluţiona’, a insistat el, reamintind măsurile de sănătate publică provizorie introduse de UE.

 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...