Franţa a plătit Moscovei pentru navele Mistral mai puţin de 1,2 miliarde de euro

Valoarea exactă a sumei vărsate de Franţa Rusiei pentru soluţionarea dosarului legat de navele Mistral 'va fi comunicată parlamentului', dar aceasta este inferioară preţului de achiziţie iniţial de 1,2 miliarde de euro, a indicat joi ministrul francez al apărării, Jean-Yves Le Drian, citat de agenţia de presă France Presse, potrivit Agerpres.
Economica.net - joi, 06 aug. 2015, 19:21
Franţa a plătit Moscovei pentru navele Mistral mai puţin de 1,2 miliarde de euro

La solicitarea postului de radio RTL, ministrul a subliniat că, în urma acordului anunţat miercuri seara între Paris şi Moscova cu privire la soluţionarea acestei probleme spinoase, cele două portelicoptere vor fi de acum ‘în proprietatea absolută a Franţei’, care va căuta un nou cumpărător.

‘Un număr de ţări, sunt multe, şi-au exprimat interesul pentru nave’, a dat el asigurări.’Este de dorit să se facă acest lucru cât mai repede posibil. Nu am putut face aceasta atâta timp cât litigiul cu Rusia nu era reglementat. Nu mai există niciun litigiu’, a adăugat Jean-Yves Le Drian.

‘Franţa va rambursa Rusiei toate cheltuielile angajate de Moscova pentru achiziţionarea celor două nave. Preţul iniţial a fost de aproximativ 1,2 miliarde, dar preţul acordului va fi mai mic, deoarece Rusiei îi va fi rambursat în euro angajamentul financiar pe care l-a făcut’, a precizat Le Drian. Potrivit acestuia, ‘suma exactă şi conţinutul de bază al textului vor fi discutate în parlament, care trebuie să ratifice acordul încheiat între părţi’, conform RTL.

Preşedintele francez Francois Hollande a declarat joi că Franţa nu va avea ‘nicio dificultate’ în a găsi cumpărători pentru cele două nave de război Mistral a căror livrare către Rusia a fost suspendată ca urmare a crizei ucrainene, informează AFP.

Hollande a făcut aceste declaraţii în faţa presei, după ceremonia de inaugurare a Canalului de Suez extins, în Egipt, a doua zi după ce Parisul a anunţat că a ajuns la un acord cu Moscova în ceea ce priveşte restituirea sumelor plătite de Rusia pentru achiziţionarea respectivelor nave.

Acest acord a suscitat critici din partea politicienilor de dreapta şi a extremei drepte franceze, unii deplângând ‘nerespectarea cuvântului’ de către Franţa, alţii văzând o ‘aliniere’ a Parisului către Washington şi Bruxelles sau estimând că ‘factura va fi plătită de contribuabilul francez’.

‘Am purtat mai multe discuţii cu preşedintele (rus Vladimir) Putin şi s-a ajuns la un bun acord’, a declarat Hollande, precizând că ‘ruşilor le vor fi restituite sumele pe care ei le-au plătit şi cheltuielile cauzate’.

‘De altfel, aceste nave se bucură de ceva căutare din partea multor ţări şi nu va fi nicio problemă în a găsi cumpărător’, a continuat preşedintele francez.

Respectivul acord pune capăt celor opt luni de negocieri intense între Paris şi Moscova asupra celor două nave de război, a căror livrare a fost suspendată de preşedinţia franceză în noiembrie trecut, într-un moment în care Occidentul îşi multiplica sancţiunile împotriva Rusiei, acuzată de susţinerea separatiştilor proruşi în estul Ucrainei, fapt negat constant de Moscova.

Primul portelicopter, Vladivostok, urma să fie iniţial livrat la mijlocul lunii noiembrie 2014, cel de-al doilea, Sevastopol, în toamna anului 2015.

O sursă militară rusă a declarat marţi agenţiei de presă Tass că experţi ruşi vor merge în Franţa în luna septembrie pentru a demonta şi recupera echipamentele de comunicaţii de la bordul celor două nave.

Kremlinul a confirmat miercuri acordul cu Parisul, chiar indicând faptul că Franţa a rambursat deja avansul plătit de Rusia. Suma de 1,1 miliarde de euro a fost transferată în mare secret la o bancă rusească din cauza riscului ca aceasta să fie confiscată ca urmare a deciziei instanţei de la Haga cu privire la plata unor despăgubiri de 50 de miliarde de dolari acţionarilor Iukos, relatează cotidianul economic rus Kommersant.

Te-ar mai putea interesa și
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), deşi producătorii respectă în totalitate......
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...
TeraPlast a finalizat preluarea grupului austriac Wolfgang Freiler
TeraPlast a finalizat preluarea grupului austriac Wolfgang Freiler
TeraPlast a încheiat achiziția grupului Wolfgang Freiler, intrând de astăzi în proprietatea pachetului de 100% din capitalul ...