Sumele defalcate din TVA pentru finanţarea bugetelor locale se majorează cu 2,9 miliarde lei – rectificare bugetară

Sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pe anul 2019 pentru finanţarea cheltuielilor bugetelor locale se majorează cu suma de 2,900 miliarde lei, conform proiectului privind rectificarea bugetară, publicat marţi pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.
Economica.net - mar, 06 aug. 2019, 08:50
Sumele defalcate din TVA pentru finanţarea bugetelor locale se majorează cu 2,9 miliarde lei - rectificare bugetară

Astfel, potrivit Notei de fundamentare ce însoţeşte proiectul, se majorează sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor cu suma de 177,7 milioane lei, pentru finanţarea cheltuielilor determinate de implementarea Programului pentru şcoli al României, în perioada septembrie – decembrie a anului şcolar 2019 – 2020, iar cele pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor Capitalei şi municipiului Bucureşti cu suma de 16,1 milioane lei, pentru finanţarea cheltuielilor determinate de implementarea Programului pentru şcoli al României la nivelul sectoarelor Capitalei.

Sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale cresc cu suma de 2,637 miliarde lei, din care 2,606 miliarde lei pentru echilibrarea bugetelor locale care se repartizează astfel: pentru echilibrarea bugetelor locale ale municipiului Bucureşti şi sectoarelor municipiului Bucureşti se va aloca suma de 710,3 milioane lei (pentru fiecare dintre sectoarele municipiului Bucureşti suma s-a calculat ca diferenţă între jumătate din planul anual aprobat la nivelul fiecărui sector pentru indicatorul ‘Cote defalcate din impozitul pe venit’ şi cotele din impozitul pe venit încasate la nivelul fiecărui sector la data de 30 iunie 2019, iar pentru municipiul Bucureşti, suma repartizată reprezintă 49% din suma de 582,3 milioane lei încasată la bugetul de stat de pe raza Capitalei şi nealocată în primele 3 luni ale anului 2019); pentru echilibrarea bugetelor locale ale judeţelor, municipiilor, oraşelor şi comunelor, se va aloca suma de 425,4 milioane lei.

Nota de fundamentare explică faptul că s-a calculat suma corespunzătoare diferenţei între cota de 60%, respectiv 15% pentru judeţe, aprobate potrivit Legii bugetului de stat pentru anul 2019, şi cea de 41,75%, respectiv 11,25% pentru judeţe, stabilite potrivit prevederilor Legii nr.273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare. La sumele astfel calculate s-au adăugat veniturile din valorificarea unor bunuri încasate la 31 decembrie 2018 şi s-a scăzut nivelul aceloraşi sume încasate la data de 30 iunie 2019.

Totodată, suma de 1,470 miliarde lei prevăzută în anexa nr.4, privind „Sume rezervate”, se repartizează unităţilor administrativ-teritoriale din cadrul judeţelor, prin hotărâre a Guvernului iniţiată de Ministerul Finanţelor Publice, cu prioritate pentru finanţarea cheltuielilor secţiunii de funcţionare a bugetelor locale.

Astfel, se repartizează suma de 30 milioane lei pentru finanţarea cheltuielilor determinate de achitarea debitelor restante, reprezentând rate de capital şi dobânzi aferente împrumutului extern, contractat pentru realizarea Programului „Utilităţi şi mediu la standarde europene în judeţul Suceava” şi s suma de 1,7 milioane lei pentru acordarea de facilităţi persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localităţi din Munţii Apuseni şi în Rezervaţia Biosferei „Delta Dunării”.

Se majorează cu suma de 68,5 milioane lei sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea învăţământului particular şi cel confesional, acreditate.

De asemenea, prin proiectul de act normativ se reglementează şi posibilitatea efectuării de redistribuiri de credite în cadrul anumitor naturi de cheltuieli în vederea bunei desfăşurări a activităţii ordonatorilor principali de credite.

„Deficitul bugetului general consolidat, în sumă absolută, creşte de la 28.248,7 milioane lei la 28.455,6 milioane lei menţinându-se, în termeni cash, la nivelul de 2,76% din PIB cât s-a stabilit iniţial”, se precizează în Nota de fundamentare.

Te-ar mai putea interesa și
Raed Arafat: Persoanele fără certificat verde pot ieși din casă în orele de interdicție cu declarație pe proprie răspundere
Raed Arafat: Persoanele fără certificat verde pot ieși din casă în orele de interdicție cu declarație pe proprie răspundere
Raed Arafat a anunțat astăzi, în conferința CNCCI că „intrarea la «food court» sau restaurantele din mall-uri se poate face doar cu certificat verde....
Nicuşor Dan: PMB, datorie de 300 de milioane de lei către Termoenergetica – 200 de milioane, achitate în 45 de zile
Nicuşor Dan: PMB, datorie de 300 de milioane de lei către Termoenergetica – 200 de milioane, achitate în 45 de zile
 Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, precizează că datoria Municipalităţii către Termoenergetica este în ...
Mugur Isărescu: Sectorul guvernamental este cel care creează deficitul extern în totalitate
Mugur Isărescu: Sectorul guvernamental este cel care creează deficitul extern în totalitate
Sectorul guvernamental este cel care creează deficitul extern în totalitate, a declarat vineri guvernatorul Băncii Naţionale ...
Euro creşte uşor şi se apropie de maximul istoric în faţa leului – curs BNR vineri, 24.09.2021
Euro creşte uşor şi se apropie de maximul istoric în faţa leului – curs BNR vineri, 24.09.2021
Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,9491 lei/euro, 4,2167 lei/dolar, 5,7803 lei/liră ...