Sumele încasate în termen de Fisc au crescut cu aproape 8% în primele nouă luni

Sumele încasate în termen de Fisc, aferente obligaţiilor fiscale declarate de contribuabili, au crescut cu 7,96% în primele nouă luni din 2014, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, plusul de venituri colectate fără întârzieri fiind de 8,854 miliarde lei, potrivit datelor publicate, marţi, de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală /ANAF/.
Economica.net - mar, 11 nov. 2014, 14:39
Sumele încasate în termen de Fisc au crescut cu aproape 8% în primele nouă luni

Gradul de conformare voluntară la plata obligaţiilor fiscale, calculat ca raport între încasările din obligaţii curente şi sumele declarate aferente perioadei de raportare, a fost de 83,68%, în creştere cu 2,32 puncte procentuale comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când acest indicator a fost de 81,36%.

De asemenea, sumele declarate de plată au crescut în primele nouă luni ale anului 2014 cu 4,97%, faţă de perioada similară a anului 2013, în valoare absolută creşterea fiind de 6,793 miliarde lei.

‘În luna septembrie 2014, pentru acest indicator a rezultat un grad de realizare pe total ANAF de 84,91%. Comparând rezultatele obţinute în luna septembrie 2014 cu cele realizate în luna septembrie 2013, rezultă o creştere a conformării voluntare la plată cu 2,35 puncte procentuale (de la 82,56% la 84,91%)’, precizează ANAF.

Pe buget general consolidat, sumele încasate în termen, aferente sumelor declarate, au crescut în luna septembrie 2014 faţă de luna septembrie 2013 cu 14,18%, în valoare absolută cu 1,65 miliarde lei, iar sumele declarate de plată au crescut în luna septembrie 2014 cu 11,01% faţă de luna septembrie 2013, în valoare absolută cu 1,55 miliarde lei.

În primele nouă luni ale anului 2014, pe total ANAF, gradul de depunere voluntară a declaraţiilor fiscale a fost de 93,88%, în creştere cu 1,08 puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut 992,80%).

Pe buget general consolidat, numărul declaraţiilor depuse în termen a crescut cu 2,78% în primele nouă luni ale anului 2014 faţă de perioada similară a anului 2013, iar cel al declaraţiilor aşteptate a urcat cu 1,60%.

‘În luna septembrie 2014, pentru acest indicator a rezultat un grad de realizare pe total ANAF de 95,57% faţă de un nivel planificat de 94% pe total buget consolidat. Comparând rezultatele obţinute în luna septembrie 2014 cu cele realizate în luna septembrie 2013, rezultă o creştere a conformării voluntare la declarare cu 0,75 puncte procentuale (de la 94,82% la 95,57%). Pe buget general consolidat, declaraţiile depuse în termen au crescut în luna septembrie 2014 faţă de luna septembrie 2013 cu 3,03%, iar declaraţiile aşteptate au crescut în luna septembrie 2014 faţă de perioada similară a anului 2013 cu 2,22 %’, mai precizează ANAF.

Pentru buna colectare a veniturilor bugetare, ANAF a intensificat acţiunile care să conducă la creşterea gradului de conformare voluntară atât la declarare, cât şi la plată, prin extinderea serviciilor de asistenţă prin telefon, internet, poştă electronică, îmbunătăţirea procedurilor de administrare, creşterea gradului de informatizare prin asigurarea de instrumente de monitorizare a procesului de gestiune a declaraţiilor şi plăţilor.

Alte măsuri care urmează să fie întreprinse vizează utilizarea instrucţiunilor privind aplicarea procedurii de angajare a răspunderii solidare, continuarea aplicării sistemului stabil de înlesniri la plata obligaţiilor pentru contribuabilii aflaţi în dificultate generată de lipsa temporară a disponibilităţilor băneşti, perfecţionarea analizei arieratelor, dinamizarea măsurilor de executare silită, scăderea din evidenţa analitică pe plătitori a creanţelor fiscale datorate de debitori, persoane juridice, radiaţi din registrele în care au fost înregistraţi potrivit legii, identificarea contribuabililor care înregistrează obligaţii fiscale cu reţinere la sursă în scopul impulsionării achitării acestora ţinând cont, în acest sens, de sancţiunile prevăzute de legislaţia în vigoare, indisponibilizarea sumelor datorate de terţii popriţi în cazul neachitării voluntare a obligaţiilor fiscale, creşterea gradului de utilizare a metodei de depunere a declaraţiilor prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, în cazul persoanelor fizice supuse impozitului pe venit şi a contribuabililor mici, notificarea şi sancţionarea contribuabililor care nu depun declaraţii fiscale, aplicarea procedurii privind impunerea din oficiu, în cazul contribuabililor care nu-şi îndeplinesc obligaţiile fiscale prevăzute de lege, modificarea din oficiu a obligaţiilor prevăzute în vectorul fiscal ataşat contribuabilului.

Te-ar mai putea interesa și
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său aerian
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său ...
 Drone şi rachete ruse au vizat în noaptea de joi spre vineri centrale electrice în centrul şi estul Ucrainei, a anunţat vineri ministrul energiei ucrainean, Gherman Galuşcenko, în timp ce......
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Desfăşurarea de către o ţară din NATO a unor forţe terestre în Ucraina nu ar însemna în mod automat că alte ţări ...
Situaţia din Haiti este „cataclismică”: Bandele armate controlează circa 80% din capitala Port-au-Prince, iar criza alimentară s-a agravat – raport ONU
Situaţia din Haiti este „cataclismică”: Bandele armate controlează circa 80% din capitala Port-au-Prince, ...
Peste 1500 de oameni au fost ucişi în escaladarea violenţelor dintre bandele din Haiti de la începutul acestui an, arată ...
Salariile personalului de la sol al Lufthansa vor creşte până la 18%
Salariile personalului de la sol al Lufthansa vor creşte până la 18%
Personalul de la sol al Lufthansa va beneficia de o creştere a salariilor de până la 18%, după ce s-a ajuns la un acord ...