Sumele refuzate la plată în sistemul bancar au scăzut cu 28%, în primele cinci luni – analiză RisCo

Sumele refuzate la plată în sistemul bancar din România au totalizat 3,05 miliarde lei, în primele cinci luni din 2014, în scădere cu 28% faţă de intervalul similar din 2013, în principal din lipsa totală a lichidităţilor pentru companii, tendinţă care s-a accentuat începând cu 2012 şi a continuat până în prezent, arată o analiză publicată, marţi, de RisCo. De asemenea, numărul instrumentelor de plată refuzate la plată a scăzut cu 31,5%.
Economica.net - mar, 22 iul. 2014, 08:55
Sumele refuzate la plată în sistemul bancar au scăzut cu 28%, în primele cinci luni - analiză RisCo

În primele cinci luni din 2013, potrivit datelor Băncii Naţionale a României, valoarea sumelor refuzate la plată au depăşit 4,22 miliarde lei.

În perioada 1 ianuarie – 31 mai 2014, au fost refuzate la plată 48.473 de instrumente de debit, dintre care 2.675 cecuri, 102 cambii şi 45.696 bilete la ordin, în timp ce în intervalul similar din 2013 au fost refuzate la plată 70.696 de instrumente de debit, dintre care 4.582 cecuri, 155 cambii şi 65.959 bilete la ordin.

‘Dacă la începutul crizei financiare, multe companii aveau probleme la încasarea unor facturi şi în consecinţă nu dispuneau parţial de sume pentru a-şi achita propriile obligaţii, în ultimii ani observăm o reducere a acestui fenomen, dar şi o creştere a numărului de companii care fie îşi declară insolvenţa, fie nu îşi mai pot achita nici sumele către furnizorii principali de materii prime şi servicii. În primii ani de criză, companiile din domeniul construcţiilor şi serviciilor au fost printre cele mai afectate de scăderea cererii şi implicit au avut probleme în achitarea sumelor către furnizori. În anii următori, producătorii şi firmele de retail nu şi-au achitat instrumentele de plată, în timp ce firmele din construcţii şi servicii au avut şi ele o rată ridicată de intrare în insolvenţă. Totuşi, pentru anul 2014, scăderea numărului de incidente de plată indică o îmbunătăţire a condiţiilor economice din România, precum şi o diminuare în ultimul timp a încercărilor de fraudă în relaţiile comerciale. Dacă această tendinţă va continua în lunile următoare, putem considera îmbunătăţirea condiţiilor de afaceri ca fiind una structurală, nu doar conjuncturală’, arată Dragoş Cabat, Managing Partner RisCo.

În ceea ce priveşte gruparea pe judeţe a sumelor refuzate la plată pentru incidentele produse cu cecuri, cambii şi bilete la ordin de către titularii de cont persoane juridice, Ilfov, Covasna şi Botoşani sunt judeţele în care s-au consemnat cele mai mici sume refuzate la plată respectiv 1,52 milioane lei, 3,75 milioane lei şi 5,06 milioane lei.

La polul opus se situează judeţele Timiş, Brăila şi Bucureşti, cu sume de încasat totalizând 217,71 milioane lei, 397,38 milioane lei şi 905,61 milioane lei.

Potrivit datelor BNR, 15.717 titulari de cont persoane juridice au generat incidente de plata în primele 5 luni din 2014, în scădere cu 29% faţă de intervalul corespunzător din 2013. Un număr de 10.590 societăţi sunt considerate ca reprezentând un risc pentru sistem, în timp ce 782 persoane juridice se află în interdicţie bancară.

Potrivit RisCo, cu cât incidentele sunt mai recente, cu atât riscul de neîndeplinire a obligaţiilor contractuale creşte. Raportul care prezintă incidentele de plăţi aferente biletelor la ordin şi cecurilor emise de o persoană juridică în ultimii şapte ani se află în top 3 cele mai accesate informaţii pe www.RisCo.ro. Preocuparea companiilor pentru a verifica bonitatea şi comportamentul clienţilor lor este în creştere puternică şi reflectă un management financiar mult mai atent şi mai strict.

RisCo este o platformă online prin care companiile şi instituţiile financiare pot verifica rapid capacitatea de plată şi situaţia financiară a clienţilor lor, situaţia lor juridică şi de plăţi. RisCo este cel mai performant sistem de verificare a companiilor şi permite efectuare de rapoarte individuale de firmă, monitorizarea portofoliilor, precum şi selectarea firmelor de interes după multiple criterii geografice, financiare şi de stare a societăţii

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o......
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...