Summit european: liderii din UE presează Turcia să găzduiască mai mulţi refugiaţi

Liderii celor 28 de state membre ale Uniunii Europene pun la punct joi la Bruxelles ofensiva diplomatică în încercarea de a opri fluxurile migratorii la sursă, dincolo de frontierele europene, făcând presiuni în special asupra Turciei, reticentă la a-şi oferi contribuţia, relatează AFP.
Economica.net - joi, 15 oct. 2015, 06:36
Summit european: liderii din UE presează Turcia să găzduiască mai mulţi refugiaţi

Atentatul sinucigaş de sâmbătă de la Ankara, soldat cu 99 de morţi, a încetinit negocierile deja dificile, însă cooperarea Turciei a devenit urgentă pentru şefii de stat şi de guvern europeni, reuniţi joi pentru un nou summit privind migraţia.

Turcia, vecină cu Siria, ‘a devenit poarta de intrare pentru sute de mii de refugiaţi în Europa’, a spus preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. ‘Uniunea Europeană are nevoie de Turcia, iar Turcia are nevoie de Uniunea Europeană’, a declarat la rândul său vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, care s-a aflat miercuri în Turcia pentru a purta negocieri.

Un acord cu Turcia, care să conţină ‘concesii’ pentru a convinge Ankara, ‘nu are sens decât dacă reduce efectiv fluxul de imigranţi’, a subliniat preşedintele Consiliului European, Donald Tursk, gazda summitului de joi.

‘Principalul lucru pe care îl cerem (turcilor) este să continue să găzduiască refugiaţi, cu ajutorul nostru’, subliniază un diplomat. Peste două milioane de sirieni şi-au găsit deja refugiu pe teritoriul turc.

Printre ‘concesii’, în afara ajutorului financiar propus, statele europene au vrut să dea dovadă de bunăvoinţă acceptând să discute despre ‘zona de securitate’ pe care preşedintele Recep Tayyip Erdogan o vrea de-a lungul frontierei ţării sale cu Siria.

‘Este o adevărată dilemă, iar intervenţia Rusiei şi a Iranului face situaţia şi mai dificilă’, spune totuşi un înalt responsabil european, care se îndoieşte de fezabilitatea acestui ‘sanctuar’, pe care Rusia îl respinge oficial.

Ca stimulent, statele europene sunt de asemenea dispuse să discute despre o ‘liberalizare’ a vizelor pentru turcii care călătoresc în UE, chiar dacă subiectul stârneşte ‘fiori reci în anumite state membre’, potrivit unui diplomat.

Turcia, unde duminică urmează să se deplaseze cancelarul german Angela Merkel, nu va monopoliza totuşi discuţiile de joi.

Liderii europeni îşi vor exprima de asemenea ‘îngrijorările privind atacurile ruse împotriva opoziţiei siriene şi civililor’ în Siria, unde situaţia dramatică este sursa principală a valurilor de refugiaţi care pleacă spre Europa, conform unui proiect de concluzii ale summitului, consultat de AFP.

Chiar dacă sunt divizaţi în privinţa rolului pe care îl poate juca preşedintele sirian Bashar al-Assad într-o tranziţie politică, liderii europeni îşi vor reafirma consensul asupra faptului că ‘nu poate exista o pace durabilă în Siria’ sub regimul actual.

Summitul va reaminti de asemenea de cooperarea pe care UE vrea s-o instaureze cu ţările de pe ‘Ruta Balcanilor’, folosită de refugiaţi, şi cu Africa.

‘Există un consens extrem de puternic în jurul principiului ‘more for more’ (‘mai mult pentru mai mult’)’ ce trebuie aplicat în relaţia cu ţările africane, explică un diplomat european. Mai exact, dacă aceste ţări vor mai multe ajutoare, trebuie să faciliteze revenirea pe teritoriul lor a cetăţenilor lor expulzaţi de UE pentru că nu au obţinut statutul de refugiat.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...