SUMMIT G20 CHINA 2016: „relaţie specială” între SUA şi Marea Britanie după Brexit

Liderii Grupului celor mai puternice 20 de economii din lume se reunesc pe 4-5 septembrie în China pentru a discuta pe tema revigorării economiei mondiale, stimularea comerţului, dar vor aborda şi o serie de chestiuni majore cu impact la nivel global, notează AFP şi The Associated Press.
Economica.net - Dum, 04 sept. 2016, 12:28
SUMMIT G20 CHINA 2016:

Statele Unite şi Rusia negociează încheierea unui acord durabil de încetare a focului în Siria, dar documentul nu a fost încă finalizat, a declarat duminică preşedintele american Barack Obama, citat de site-ul agenţiei Reuters.

Întrebat fiind despre posibilitatea ca acordul privind Siria să fie finalizat în curând, preşedintele american a declarat că „Nu am ajuns încă acolo,” adăugând că „Există divergenţe semnificative cu ruşii, atât în ceea ce priveşte părţile beligerante pe care le susţinem, cât şi referitoare la ceea ce este necesar pentru a restabili pacea în Siria.”

Prezent în China, unde participă la Summitul G20, Obama a mai precizat că „În cazul în care nu cădem de acord cu ruşii în privinţa diminuării nivelului violenţelor şi atenuarea crizei umanitare, va fi greu să vedem cum putem ajunge la faza următoare”.

În urma războiul civil din Siria au decedat peste 250.000 de oameni, iar 11 milioane de persoane au fost nevoite să-şi părăsească casele din cauza violenţelor, provcând astfel o gravă criză a refugiaţilor în Orientul Mijlociu şi Europa.

Casa Albă a anunţat că este posibil ca Obama şi omologul său rus, Vladimir Putin, să aibă o întâlnire informală în timpul Summitului G20 din China, însă oficialii americani nu au oferit mai multe detalii.

Preşedintele american Barack Obama şi premierul britanic Theresa May au discutat despre efectele deciziei Marii Britanii de ieşire din UE, încercând să minimalizeze impactul Brexit-ului asupra „relaţiei speciale” între SUA şi Regatul Unit, notează The Associated Press online.

Cei doi lideri au discutat cu ocazia Summitului G20 din China, aceasta fiind pentru prima dată când premierul britanic Theresa May se întâlneşte cu preşedintele american.

Obama a declarat că, în opinia sa, prioritatea Marii Britanii este „să-şi dea seama ce însemană Brexitul în ceea ce priveşte Europa,” şi a promis că va colabora cu May pentru a evita „efectele adverse” asupra relaţiei comerciale dintre cele două state.

Liderul de la Casa Albă a mai adăugat că Marea Britanie va avea de aşteptat până când Statele Unite va intra în negocieri pentru un nou tratat comercial, separat, cu Regatul Unit. Obama a precizat că prioritatea Washingtonului este de a finaliza tratatele comerciale cu Uniunea Europeană şi statele din zona Asia-Pacific.

Prim-ministrul britanic Theresa May a declarat că intenţionează să profite de oportunităţile economice pe care Marea Britanie le va căuta în afara UE, reiterând faptul că „Brexit înseamnă într-adevăr Brexit” şi că nu va exista „vreo încercare de a ieşi din asta.”

Te-ar mai putea interesa și
Patronul Superbet, Sacha Dragic, vrea să schimbe regulile RCA în România. Când va debuta Eazy Asigurări, firma sa cu o formulă unică de vânzări, ce șoferi vor primi cele mai mici tarife RCA
Patronul Superbet, Sacha Dragic, vrea să schimbe regulile RCA în România. Când va debuta Eazy Asigurări, firma sa cu ...
Eazy Asigurări, societate controlată de familia lui Sacha Dragic, fondatorul Superbet, ar fi trebuit deja să debuteze pe piață conform propriilor planuri. Nu a făcut-o încă, iar acest lucru......
Cum ar putea impacta piața locală tranzacția Ahold Delhaize-Profi. Sunt între 45 și 59 de regiuni posibil afectate 
Cum ar putea impacta piața locală tranzacția Ahold Delhaize-Profi. Sunt între 45 și 59 de regiuni posibil afectate 
În decizia prin care a însărcinat Consiliul Concurenței din România să analizeze tranzacția dintre Ahold Delhaize, ...
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a lăudat decizia lui Olaf Scholz de a nu trimite rachete Taurus Ucrainei
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a lăudat decizia lui Olaf Scholz de a nu trimite rachete Taurus Ucrainei
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a susţinut decizia actualului cancelar Olaf Scholz de a nu livra Ucrainei rachete ...
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
O decizie rapidă a Congresului SUA pentru deblocarea noului ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei ...