Summitul european prevăzut pentru vineri, a fost anulat

Summitul liderilor din zona euro, prevăzut pentru 2 martie, la încheierea summitului european, a fost anulat din cauza reticenţei Germaniei de a discuta despre mijloacele alocate pentru consolidarea zonei euro, au anunţat marţi surse europene.
Economica.net - mar, 28 feb. 2012, 11:15
Summitul european prevăzut pentru vineri, a fost anulat

„Summitul zonei euro a fost anulat”, a anunţat un oficial european. Informaţia a fost confirmată şi de o altă sursă europeană.

Liderii ţărilor din zona euro vor „desemna un preşedinte al zonei euro” în cadrul summitului de la Bruxelles de joi şi vineri, a precizat sursa citată.

O reuniune a liderilor zonei euro „nu este exclusă până la sfârşitul lunii martie”, a insistat aceeaşi sursă. Posibilitatea organizării unui „summit special” în martie a fost evocată, de asemenea, de o sursă guvernamentală europeană.

Preşedintele UE, Herman van Rompuy, intenţiona să îi reunească pe liderii celor 17 ţări ale zonei euro la un dejun de lucru în cea de-a doua şi ultima zi a summitului european din 1 şi 2 martie, pentru a discuta despre dimensiunea Mecanismului european de stabilitate (MES).

Dar ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schäuble, a avertizat că nu va fi luată în mod necesar o decizie la această reuniune. Potrivit lui, Europa are la dispoziţie toată luna martie.

Reticenţele Germaniei generează îndoială cu privire la capacitatea Europei de a ieşi din criza datoriilor suverane. Or, la summitul G20 s-a considerat că este indispensabil ca această consolidare a Europei împotriva crizei datoriilor în zona euro să aibă loc înaintea unei finanţări suplimentare din parta Fondului Monetar Internaţional.

Discuţiile privind MES, care ar urma să intre în vigoare încă din iulie, se concentrează asupra creşterii resurselor, pentru moment plafonate la 500 de miliarde de euro capacitate de împrumut.

Summitul din 1 şi 2 martie va fi între altele consacrat semnării tratatului bugetar, pe care 25 dintre cele 27 de state membre UE au promis să îl adopte (excepţie fac Marea Britanie şi Cehia).

Cu această ocazie, Herman van Rompuy ar urma să fie reconfirmat în funcţie pentru un al doilea mandat de doi ani şi jumătate la preşedinţia UE şi ar urma să cumuleze această funcţie cu cea de preşedinte al zonei euro, a anunţat o sursă europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Un prim caz suspect de infectare cu noua variantă de coronavirus, Omicron, a fost detectat în Germania la o persoană întoarsă ...
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în zona roșie
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în ...
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că sâmbătă a fost adoptată o Hotărâre a CNSU în baza căreia ...
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino a fost percheziţionat vineri de poliţia financiară, în legătură cu zeci de ...