Summitul G20 ar putea duce la crearea unei noi agenţii energetice internaţionale

Summitul G20 de la Brisbane ar putea conduce la crearea unei noi instituţii energetice internaţionale, peste OPEC şi AIE, având misiunea de a asigura stabilitatea şi transparenţa, potrivit ediţiei de sâmbătă a cotidianului Australian, în contextul în care preţul petrolului a atins un minim istoric, notează AFP.
Economica.net - sâm, 15 nov. 2014, 07:52
Summitul G20 ar putea duce la crearea unei noi agenţii energetice internaţionale

Ziarul, în ediţia sa de weekend, nu dezvăluie sursele, însă afirmă că unele ţări mari producătoare, cum sunt Rusia şi Arabia Saudită, aprobă proiectul care, rămâne, totuşi, supus negocierilor.

Una dintre misiunile acestei agenţii ar fi să asigure o reprezentare mai bună a ţărilor emergente.

„Australia şi alte mari economii caută să pună bazele unui nou regim pentru comerţul cu energie în lume”, în special din cauza temerilor provocate de variaţiile de preţ.

Preţul petrolului este în scădere constantă de mai mult timp pe fondul cererii mondiale reduse, barilul fiind cotat în prezent în jurul valorii de 80 de dolari, cea mai joasă din anul 2010.

Potrivit publicaţiei australiene, comunicatul final nu ar urma să anunţe crearea imediată a acestei noi instituţii, însă ar putea „să anunţe un acord asupra principiilor pe care le va urmări”.

Ideea avansată pentru a susţine această decizie este că actualele agenţii existente, Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE), pentru ţările consumatoare, şi Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), pentru producători, nu mai sunt în fază cu realitatea, deoarece Statele Unite, membru al AIE, sunt un important producător de gaze de şist şi că ponderea OPEC în producţia mondială se diminuează.

Rămân, însă, obstacole, conform jurnalului, în special din cauză că unele ţări vor să lege acest proiect de progrese în domeniul schimbării climatice în cadrul G20, o temă pe care Australia este reticentă să o avanseze.

Niciuna dintre delegaţiile solicitate sâmbătă dimineaţă de AFP nu a fost în măsură să comenteze informaţiile publicate de Australian.

Te-ar mai putea interesa și
Criză Ungaria- Volatilitatea forintului face mai atractivă moneda euro pentru investitorii germani din Ungaria
Criză Ungaria- Volatilitatea forintului face mai atractivă moneda euro pentru investitorii germani din Ungaria
Volatilitatea forintului ungar a crescut sprijinul pentru introducerea monedei euro în rândul investitorilor germani din Ungaria, până la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, potrivit......
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ne intră banii în conturi
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ...
Poşta Română poate distribui pensiile înainte de sărbătorile pascale, dar procesul depinde de data la care compania ...
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
Uniunea Europeană a deschis miercuri o anchetă privind piaţa publică chineză a dispozitivelor medicale, suspectând ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, se temperează activitatea în piaţa de birouri – studiu
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală (49%) estimează că investiţiile în domeniu vor creşte în ...