1EUR = 4.8743 RON | Bucureşti 14 º

Extern

Summitul G20 ar putea duce la crearea unei noi agenţii energetice internaţionale

Summitul G20 de la Brisbane ar putea conduce la crearea unei noi instituţii energetice internaţionale, peste OPEC şi AIE, având misiunea de a asigura stabilitatea şi transparenţa, potrivit ediţiei de sâmbătă a cotidianului Australian, în contextul în care preţul petrolului a atins un minim istoric, notează AFP.

15 noi, 2014 | Agerpres

Ziarul, în ediţia sa de weekend, nu dezvăluie sursele, însă afirmă că unele ţări mari producătoare, cum sunt Rusia şi Arabia Saudită, aprobă proiectul care, rămâne, totuşi, supus negocierilor.

Una dintre misiunile acestei agenţii ar fi să asigure o reprezentare mai bună a ţărilor emergente.

"Australia şi alte mari economii caută să pună bazele unui nou regim pentru comerţul cu energie în lume", în special din cauza temerilor provocate de variaţiile de preţ.

Preţul petrolului este în scădere constantă de mai mult timp pe fondul cererii mondiale reduse, barilul fiind cotat în prezent în jurul valorii de 80 de dolari, cea mai joasă din anul 2010.

Potrivit publicaţiei australiene, comunicatul final nu ar urma să anunţe crearea imediată a acestei noi instituţii, însă ar putea "să anunţe un acord asupra principiilor pe care le va urmări".

Ideea avansată pentru a susţine această decizie este că actualele agenţii existente, Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE), pentru ţările consumatoare, şi Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), pentru producători, nu mai sunt în fază cu realitatea, deoarece Statele Unite, membru al AIE, sunt un important producător de gaze de şist şi că ponderea OPEC în producţia mondială se diminuează.

Rămân, însă, obstacole, conform jurnalului, în special din cauză că unele ţări vor să lege acest proiect de progrese în domeniul schimbării climatice în cadrul G20, o temă pe care Australia este reticentă să o avanseze.

Niciuna dintre delegaţiile solicitate sâmbătă dimineaţă de AFP nu a fost în măsură să comenteze informaţiile publicate de Australian.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO