Summitul UE: Ucraina, Rusia şi Libia în centrul discuţiilor

Liderii UE dedică summitul care va avea loc joi şi vineri analizării situaţiei din Libia, Ucraina şi relaţiilor cu Rusia, după care vor aborda problema uniunii energetice, fără ca problema Greciei să se afle pe agenda sa oficială, comentează EFE.
Economica.net - joi, 19 mart. 2015, 08:25
Summitul UE: Ucraina, Rusia şi Libia în centrul discuţiilor

Şefii de stat şi de guvern ai Celor 28 se vor reuni cu începere de la ora 15.45 GMT, după ce vor asista la expunerea făcută de preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, cu privire la viitorul uniunii energetice dintre statele membre pentru a reduce dependenţa de anumite zone, cum ar fi gazele naturale din Rusia, scrie Agerpres.

Este de aşteptat ca liderii europeni să discute în cursul cinei despre situaţia din Ucraina şi să îşi manifeste sprijinul pentru aplicarea în continuare a acordului de pace de la Minsk.

Vineri este prevăzută dezbaterea asupra ‘situaţiei economice’ şi implementării reformelor structurale în ţările membre, precum şi negocierile pentru viitorul Acordul de liber schimb între Uniunea Europeană şi Statele Unite (TTIP).

Potrivit agendei oficiale, Cei 28 nu au prevăzute discuţii despre situaţia din Grecia, al cărei prim-ministru, Alexis Tsipras, a solicitat o întâlnire în marja summitului cu preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, al BCE, Mario Draghi, cu şeful statului francez, François Hollande, şi cu cancelarul german, Angela Merkel.

Premierul elen va încerca să ridice problema datoriilor ţării sale şi a negocierilor la cel mai înalt nivel politic, după cum a anunţat că va fi necesar în cazul în care discuţiile tehnice cu instituţiile finanţatoare nu vor înregistra progrese.

În ce priveşte Ucraina şi Rusia, una din situaţiile cele mai îngrijorătoare pentru Cei 28, surse comunitare au făcut cunoscut că Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, pregăteşte o declaraţie împreună cu François Hollande şi Angela Merkel, ambii prezenţi la negocierile desfăşurate în februarie la Minsk.

Textul se va concentra asupra ‘stabilirii unor legături extrem de puternice’ între acordul de pace şi sancţiunile impuse de UE, care să rămână în vigoare până la ‘punerea totală în aplicare’ a acordului negociat la Minsk.

Sursele au precizat că, în cazul în care va exista unanimitate pentru a abordarea acestei probleme acum, liderii pot amâna pentru summitul din iunie decizia cu privire la sancţiunile economice impuse Rusiei.

Vineri va fi abordată, de asemenea, situaţia din Libia, ocazie cu care liderii europeni îşi vor afirma sprijinul deplin pentru negocierile desfăşurate sub egida ONU cu scopul formării unui guvern de uniune naţională, fără să excludă posibile viitoare sancţiuni pentru actorii care vor încerca să împiedice buna desfăşurare a acestui proces.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...