1EUR = 4.8336 RON | Bucureşti 35 º

News

Super-vaca românească care dă 7.700 de litri de lapte pe an

Cea mai frumoasă Bălțată Românească a fost aleasă câștigătoarea la secțiunea ”Multiplicare”, un exemplar superb aparținând Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru creșterea Bovinelor Târgu Mureș. Dintre finaliste, ea a primit Marele Premiu al juriului, spre bucuria, dar și surpriza cercetătorilor mureșenim scrie Agrointel. 

09 aug, 2015 | ECONOMICA.net

Bălțata-supremă este născută în 2009 cu material seminal de la Semtest-BVN. Bălțată Românească de tip Simmental, ea a fost una dintre cele trei exemplare pe care directorul Stațiunii, dr. Ing. Ioan Oroian le-a selectat pentru a participa la concursul din cadrul Congresului Internațional al Rasei Bălțată tip Simmental. 

 În total, 100 de taurine au fost înscrise în competiția pe categorii. 

”În două-trei săptămâni urmează să fete. Va fi lactația a cincea. A încheiat lactația a patra și a avut producția de 7.700 de litri de lapte echivalent maturitate. Avem la stațiune alte vaci mai productive, dar ea are și conformație deosebită, motiv pentru care comisia de specialiști a selectat-o”, ne-a declarat cercetătorul după premiere. El a precizat că în determinarea finalistei au fost luate în considerare multe aspecte, pornind de la fondul genetic, la cantitatea de lapte, conformația și chiar aspectul ugerelor, care trebuiau să nu fie lăsate. Astfel, chiar dacă deja fătase patru viței, campiona i-a impresionat pe membrii juriului cu o piele fermă, picioare puternice și, bineînțeles, un aspect armonios per ansamblu", spune dr. ing. Ioan Oroian. 

Rația de bază e formată din 25-30 de kilograme de porumb siloz, 2-3 kilograme de fân, 4 kilograme amestec de cereale și 2 kilograme de șrot de floarea-soarelui și de soia.

Citește mai multe despre bălțata românească pe Agrointel. 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO