Suplimentarea bugetului MADR cu 508 milioane lei, respinsă. Strategia sectorului de irigaţii nu e finalizată

Deputaţii şi senatorii din comisiile reunite de buget-finanţe au respins, duminică, amendamentul la proiectul de buget pe 2016 al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale adoptat de comisiile de specialitate, care presupunea suplimentarea bugetului MADR cu suma de 508 milioane de lei pentru implementarea strategiei sectorului de irigaţii pe motiv că aceasta nu a fost finalizată, iar suma probabil că nu va fi consumată în totalitate în 2016.
Economica.net - Dum, 13 dec. 2015, 13:29
Suplimentarea bugetului MADR cu 508 milioane lei, respinsă. Strategia sectorului de irigaţii nu e finalizată

Amendamentul a fost respins cu 17 voturi împotrivă, şase voturi pentru şi şase abţineri.

„S-a aprobat Legea irigaţiilor. Dispunem în buget de o sumă de 135 de milioane de lei. Acum este în curs de finalizare strategia de îmbunătăţiri funciare în baza căreia vor fi stabilite obiectivele de investiţii şi urmează să le comunicăm public şi instituţional în momentul în care suntem gata. Suntem chiar la finalul termenului de 30 de zile care s-a acordat pentru întocmirea acestei strategii. Sigur, ulterior adoptării acesteia, odată cu stabilirea obiectivelor de investiţii, vor fi alte etape premergătoare lucrărilor efective, acele studii de prefezabilitate, de fezabilitate, care sunt şi ele consumatoare de timp. Acesta este motivul pentru care nu am alocat în buget o sumă mai mare; ar exista riscul în mod obiectiv ca ea să nu poată fi consumată în totalitate în anul 2016. Ţinând cont de etapele care mai trebuie parcurse până la lucrările efective în conformitate cu strategia pe îmbunătăţiri funciare, suma alocată în prezent este suficientă, prin urmare nu susţinem acest amendament”, a explicat secretarul de stat în MADR, Sorin Radu, în dezbaterile referitoare la proiectul de buget al MADR pe 2016.

Prezent la dezbateri, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice, Daniela Pescaru, a atras atenţia asupra faptului că suma excede sumei prevăzute la Fondul de Rezervă Bugetară ca sursă de finanţare, iar pe de altă parte este vorba despre obiective de investiţii care trebuie incluse în bugetul ordonatorului de credite conform Legii 500 a finanţelor după ce au indicatorii tehnic-economici aprobaţi prin hotărâre de Guvern .

„Suma excede sumei prevăzute la Fondul de Rezervă Bugetară ca sursă de finanţare, iar pe de altă parte vorbim despre nişte obiective de investiţii care trebuie incluse în bugetul ordonatorului conform Legii finanţelor, după ce au indicatorii tehnico-economici aprobaţi prin hotărâre de guvern. La acest moment, din ce ştiu eu, nu sunt indicatorii tehnico-economici aprobaţi. Ceea ce poate face MADR până la rectificare este să aprobe aceşti indicatori tehnico-economici. De sumele care le au în buget se pot face studii de fezabilitate, urmând ca, ulterior, după ce îndeplinim toate condiţiile prevăzute de Legea 500, să introducem în bugetul ordonatorului listele de investiţii specifice”, a precizat reprezentantul MFP.

La rândul său, preşedintele Comisiei pentru buget – finanţe din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan, a spus că amendamentul trebuia formulat în alt mod.
„Domnul ministru (fostul ministru al Agriculturii Daniel Constantin, iniţiatorul amendamentului – n. r ) trebuia să spună aşa: ‘propun o sumă pentru finanţarea următorului obiectiv de investiţii’ şi nu ‘propun o sumă pentru finanţarea strategiei’. Strategia se finanţează etapă cu etapă, pe proiecte de investiţii, care sunt în interiorul acestei strategii”, a adăugat Viorel Ştefan.

Amendamentul a fost adoptat vineri de comisiile reunite de specialitate, iniţiatorul său fiind deputatul ALDE Daniel Constantin, fost ministru al Agriculturii în Cabinetul Ponta.

Te-ar mai putea interesa și
Piețele resimt atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului. Care este strategia „de criză” a investitorilor
Piețele resimt atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului. Care este strategia „de criză” a investitorilor
Piețele financiare se vor confrunta cu o săptămână marcată de volatilitate ridicată, fiind influențate de atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului, arată analiștii din cadrul......
FMI a revizuit în scădere, la 2,8%, estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an
FMI a revizuit în scădere, la 2,8%, estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest ...
Tesla va face concedieri şi la fabrica de lângă Berlin
Tesla va face concedieri şi la fabrica de lângă Berlin
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la ...
SUA ajută 50 de ţări să se pregătească mai bine pentru viitoare pandemii
SUA ajută 50 de ţări să se pregătească mai bine pentru viitoare pandemii
Statele Unite ale Americii ajută 50 de ţări să-şi consolideze sistemele de sănătate, în cadrul unei strategii mondiale ...