Suplimentarea bugetului MADR cu 508 milioane lei, respinsă. Strategia sectorului de irigaţii nu e finalizată

Deputaţii şi senatorii din comisiile reunite de buget-finanţe au respins, duminică, amendamentul la proiectul de buget pe 2016 al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale adoptat de comisiile de specialitate, care presupunea suplimentarea bugetului MADR cu suma de 508 milioane de lei pentru implementarea strategiei sectorului de irigaţii pe motiv că aceasta nu a fost finalizată, iar suma probabil că nu va fi consumată în totalitate în 2016.
Economica.net - Dum, 13 dec. 2015, 13:29
Suplimentarea bugetului MADR cu 508 milioane lei, respinsă. Strategia sectorului de irigaţii nu e finalizată

Amendamentul a fost respins cu 17 voturi împotrivă, şase voturi pentru şi şase abţineri.

„S-a aprobat Legea irigaţiilor. Dispunem în buget de o sumă de 135 de milioane de lei. Acum este în curs de finalizare strategia de îmbunătăţiri funciare în baza căreia vor fi stabilite obiectivele de investiţii şi urmează să le comunicăm public şi instituţional în momentul în care suntem gata. Suntem chiar la finalul termenului de 30 de zile care s-a acordat pentru întocmirea acestei strategii. Sigur, ulterior adoptării acesteia, odată cu stabilirea obiectivelor de investiţii, vor fi alte etape premergătoare lucrărilor efective, acele studii de prefezabilitate, de fezabilitate, care sunt şi ele consumatoare de timp. Acesta este motivul pentru care nu am alocat în buget o sumă mai mare; ar exista riscul în mod obiectiv ca ea să nu poată fi consumată în totalitate în anul 2016. Ţinând cont de etapele care mai trebuie parcurse până la lucrările efective în conformitate cu strategia pe îmbunătăţiri funciare, suma alocată în prezent este suficientă, prin urmare nu susţinem acest amendament”, a explicat secretarul de stat în MADR, Sorin Radu, în dezbaterile referitoare la proiectul de buget al MADR pe 2016.

Prezent la dezbateri, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice, Daniela Pescaru, a atras atenţia asupra faptului că suma excede sumei prevăzute la Fondul de Rezervă Bugetară ca sursă de finanţare, iar pe de altă parte este vorba despre obiective de investiţii care trebuie incluse în bugetul ordonatorului de credite conform Legii 500 a finanţelor după ce au indicatorii tehnic-economici aprobaţi prin hotărâre de Guvern .

„Suma excede sumei prevăzute la Fondul de Rezervă Bugetară ca sursă de finanţare, iar pe de altă parte vorbim despre nişte obiective de investiţii care trebuie incluse în bugetul ordonatorului conform Legii finanţelor, după ce au indicatorii tehnico-economici aprobaţi prin hotărâre de guvern. La acest moment, din ce ştiu eu, nu sunt indicatorii tehnico-economici aprobaţi. Ceea ce poate face MADR până la rectificare este să aprobe aceşti indicatori tehnico-economici. De sumele care le au în buget se pot face studii de fezabilitate, urmând ca, ulterior, după ce îndeplinim toate condiţiile prevăzute de Legea 500, să introducem în bugetul ordonatorului listele de investiţii specifice”, a precizat reprezentantul MFP.

La rândul său, preşedintele Comisiei pentru buget – finanţe din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan, a spus că amendamentul trebuia formulat în alt mod.
„Domnul ministru (fostul ministru al Agriculturii Daniel Constantin, iniţiatorul amendamentului – n. r ) trebuia să spună aşa: ‘propun o sumă pentru finanţarea următorului obiectiv de investiţii’ şi nu ‘propun o sumă pentru finanţarea strategiei’. Strategia se finanţează etapă cu etapă, pe proiecte de investiţii, care sunt în interiorul acestei strategii”, a adăugat Viorel Ştefan.

Amendamentul a fost adoptat vineri de comisiile reunite de specialitate, iniţiatorul său fiind deputatul ALDE Daniel Constantin, fost ministru al Agriculturii în Cabinetul Ponta.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rusia înregistrează un nou record de infectări și decese cauzate de COVID-19
Rusia înregistrează un nou record de infectări și decese cauzate de COVID-19
Rusia a înregistrat sâmbătă un nou record de decese şi de contaminări asociate COVID-19, pentru a treia zi consecutiv, ...
Război financiar în România. Miză uriașă pentru banii a șase milioane de români – Revista Capital
Război financiar în România. Miză uriașă pentru banii a șase milioane de români – Revista Capital
Un război financiar cu o miză uriașă se poartă în aceste zile în România, după ce Ben Madadi, care deține în prezent ...
Rusia ar putea să întrerupă furnizarea de gaze naturale către Republica Moldova după 1 noiembrie
Rusia ar putea să întrerupă furnizarea de gaze naturale către Republica Moldova după 1 noiembrie
Discuţiile dintre Republica Moldova şi Rusia rămân divergente asupra preţului şi altor detalii ale unui nou acord de ...