Suplimentele alimentare, verificate de ANPC. Amenzi de circa 600.000 de lei

Inspectorii pentru protecţia consumatorilor au aplicat amenzi contravenţionale în valoare totală de aproape 600.000 de lei şi 180 avertismente în urma unei acţiuni de control la nivel naţional ce a vizat verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind modul de comercializare, etichetare, prezentare şi publicitatea suplimentelor alimentare.
Economica.net - mie, 27 mai 2015, 03:48
Suplimentele alimentare, verificate de ANPC. Amenzi de circa 600.000 de lei

Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), în perioada 4 – 8 mai, au fost controlaţi 584 de operatori economici din reţeaua de distribuţie şi comercializare, constatându-se la un număr de 352 (61%) nerespectarea prevederilor legale în vigoare privind protecţia consumatorilor, scrie Agerpres.

Inspectorii ANPC au verificat o cantitate de circa 6.750 de kilograme de suplimente alimentare, din care circa 1.100 de kilograme (17%) nu se încadrau în prevederile actelor normative în vigoare.

În urma acţiunii de control, au fost oprite temporar de la comercializare 374 de kilograme de suplimente alimentare în valoare de 75.000 de lei până la intrarea în legalitate, au fost oprite definitiv şi scoase de la comercializare 11 kilograme de suplimente alimentare în valoare de 718 lei care prezentau data durabilităţii minimale depăşită şi au fost aplicate 392 de sancţiuni contravenţionale, constând în 212 amenzi contravenţionale însumând 584.950 lei, şi 180 de avertismente, pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

Principalele abateri constatate au fost: comercializarea suplimentelor alimentare cu data durabilităţii minimale depăşită şi cu ambalajele deteriorate, lipsa informaţiilor obligatorii care să permită alegerea produsului – abateri privind înscrierea denumirii sub care se vinde produsul, respectiv ‘supliment alimentar -, lipsa înscrierii pe ambalaj a menţiunilor specifice, a avertismentelor, înscrierea de menţiuni care atribuiau suplimentelor alimentare proprietăţi de prevenire, tratare sau vindecare a unor boli, lipsa înscrierii informaţiilor suplimentare în cazul prezenţei în produse a coloranţilor, respectiv înscrierea sintagmei ‘poate afecta negativ activitatea copiilor şi atenţia acestora”, înscrierea neconformă a listei ingredientelor, a cantităţii nete şi a datei durabilităţii minimale, lipsa traducerilor în limba română sau traduceri incomplete, nerespectarea condiţiilor de depozitare, precum şi abateri privind modul de desfăşurare a promoţiilor.

‘Îmbunătăţirea stării de sănătate constituie o preocupare a noastră, a tuturor. Trebuie, însă, să ţinem cont de câteva aspecte înainte de a achiziţiona aceste suplimente alimentare: să ne informăm despre efectele lor asupra organismului şi să solicităm opinia medicului de familie cu privire la aceste efecte. Aceste suplimente nu trebuie să înlocuiască un regim alimentar variat şi trebuie să fie comercializate numai într-o formă preambalată, astfel încât să ofere toate informaţiile necesare, precum şi integritatea produsului. Pentru abateri în ceea ce priveşte legislaţia în vigoare, operatorii economici vor fi aspru sancţionaţi’, a declarat preşedintele ANPC, Marius Dunca.

Te-ar mai putea interesa și
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe măsură ce organismele de reglementare vor să întrerupă legăturile......
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
Ghidul de finanţare pentru investiţii în capacităţi de producţie a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd, ...
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Ministrul apărării polonez, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a anunţat vineri intenţia guvernului său ca 820 din cele 1.000 ...
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Armata iraniană a dat de înţeles vineri că nu va răspunde presupusului atac cu drone suferit în noaptea de joi spre ...