Suprafaţa de birouri tranzacţionată în afara Bucureştiului a crescut de aproape trei ori faţă de 2012

Suprafaţa de birouri tranzacţionată în afara Bucureştiului în primele nouă luni ale anului a totalizat 14.150 de metri pătraţi, în creştere de aproape trei ori faţă de anul trecut, cea mai mare parte în Iaşi, Sibiu şi Cluj-Napoca, arată o analiză a Esop Consulting l CORFAC International.
Economica.net - mie, 23 oct. 2013, 08:51
Suprafaţa de birouri tranzacţionată în afara Bucureştiului a crescut de aproape trei ori faţă de 2012

Pe primul loc după suprafaţa de birouri tranzacţionată se află oraşul Iaşi, cu 4.420 metri pătraţi, pe locul doi Sibiu (3.900 metri pătraţi) şi pe locul trei Cluj Napoca (3.500 metri pătraţi).

Acesta reprezintă cel mai mare volum de tranzacţii de birouri din afara Capitalei în ultimii trei ani, depăşind ca volum recordul de 10.572 metri pătraţi înregistraţi în 2011. Faţă de 2012, în primele nouă luni din 2013 s-au tranzacţionat aproape de trei ori mai multe spaţii de birouri în afara Capitalei.

Timişoara deţine recordul ca număr de tranzacţii, şase – două în trimestrul trei şi patru în trimestrul doi, în total acestea au adunat însă doar 2.053 metri pătraţi, ceea ce poziţionează oraşul pe locul patru în topul celor mai căutate oraşe pentru birouri, în afară de Bucureşti.

„Iaşiul este primul în topul la nouă luni din 2013 pentru că este un centru universitar important, dar mai ales pentru că în ultima perioadă aici s-au livrat proiecte importante de birouri care au mărit suprafaţa spaţiile de birouri de calitate. Dar competiţia între oraşe continuă. Un client care intenţionează să deschidă un call center caută în acest moment concomitent un spaţiu de birouri de 2.000 mp în Cluj Napoca şi Timişoara, urmând să ia o decizie după ce va analiza selecţia de oferte pe ambele oraşe şi de câteva criterii legate de piaţa munci din cele două oraşe”, a declarat Alexandru Petrescu, managing partner Esop Consulting l CORFAC International.

Potrivit Esop, una din principalele cauze ale acestei extinderi în afara Bucureştiului o constituie competiţia în creştere pe piaţa muncii, în special pe segmentul IT&C. Dacă înainte de criză companiile preferau să aibă sediul central sau operativ aproape în exclusivitate în Bucureşti, din 2010 marile oraşe au început să fie căutate, mai ales pentru birouri pentru companii de IT sau back office pentru servicii de consultanţă.

În 2010, în Braşov, Cluj Napoca, Iaşi, Ploieşti şi Timişoara s-au închiriat în total spaţii care au totalizat 9.460 metri pătraţi. Cel mai mare spaţiu s-a închiriat la Cluj Napoca, o suprafaţă de 4.000 metri pătraţi de către ING Insurance, dar cele mai multe tranzacţii s-au realizat însă în Timişoara. Un client vedetă a fost compania Amazon, care a ales un sediu la Iaşi, unde a închiriat 1.400 metri pătraţi.

În 2011, volumul total al tranzacţiilor din afara Capitalei a crescut uşor faţă de 2010, la 10.572 metri pătraţi. Printre clienţii notabili în 2011 s-au numărat Cargill, Volskbank şi Amera.

Anul trecut, a fost un an mai puţin productiv pentru închirierea spaţiilor de birouri în ţară, în afara Bucureştiului. În total s-au închiriat doar 4.958 metri pătraţi, oraşele căutate fiind Sibiu, Timişoara şi Cluj Napoca.

În Bucureşti, în primele nouă luni ale anului au fost tranzacţionate birouri totalizând 208.920 metri pătraţi, în creştere cu 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Te-ar mai putea interesa și
Grupări armate din Gaza au furat 66 de milioane de euro de la Banca Palestinei, în urma unei serii de jafuri care au avut loc în aprilie
Grupări armate din Gaza au furat 66 de milioane de euro de la Banca Palestinei, în urma unei serii de jafuri care au avut ...
Forțe armate palestiniene, dintre care una pretinde că face parte din gruparea islamistă Hamas, au furat luna trecută un total de 66 de milioane de euro din seifurile mai multor sucursale bancare......
După Germania și Cehia, Polonia anunță la rândul său că a fost vizată de un atac cibernetic de proveniență rusă
După Germania și Cehia, Polonia anunță la rândul său că a fost vizată de un atac cibernetic de proveniență rusă
Polonia a anunţat că a fost la rândul său vizată de presupuse atacuri cibernetice atribuite unui grup rus numit APT28, ...
Nicușor Dan anunță că tramvaiele de pe linia 41 vor circula până la ora trei în noaptea de Înviere
Nicușor Dan anunță că tramvaiele de pe linia 41 vor circula până la ora trei în noaptea de Înviere
În noaptea de Înviere, linia de tramvai 41 va avea un program de funcţionare prelungit, până la ora 03.00, pentru a ...
Antony Blinken: Washingtonul vrea să ofere statelor insulare din Pacific o ofertă mai bună decât cea chineză
Antony Blinken: Washingtonul vrea să ofere statelor insulare din Pacific o ofertă mai bună decât cea chineză
Statele Unite vor să ofere insulelor din Pacific o "alegere mai bună" decât China, chiar dacă Washingtonul singur nu ...