Suprafaţa semănată cu rapiţă, în România, este cea mai mare de după 2010; 460.000 de hectare în 2017 – analiză

Suprafaţa semănată cu rapiţă în România, în acest sezon, este cea mai mare de după anul 2010, ajungând la peste 460.000 de hectare în 2017, în creştere cu aproape 12% faţă de 2016 (412.000 ha), se arată într-o analiză remisă, joi, Agerpres.
Economica.net - joi, 27 apr. 2017, 16:46
Suprafaţa semănată cu rapiţă, în România, este cea mai mare de după 2010; 460.000 de hectare în 2017 - analiză

Conform analizei, preţul rapiţei a ajuns la preţuri record în ultima perioadă, cotaţiile de la bursa MARIF Paris depăşind 1.900 de lei/tonă.

‘Anul trecut, rapiţa a ajuns la preţuri record pentru ultima perioadă, cotaţiile de la bursa MATIF Paris — cea mai reprezentativă pentru regiune — depăşind valoarea de 1.900 RON/tonă. Chiar dacă preţul primit în piaţa locală a fost unul puţin mai mic, acesta a fost foarte bun, fiind mult mai mare faţă de preţul din sezoanele precedente’, a declarat Vasile Topac, reprezentantul unei platforme de tranzacţionare online a cerealelor şi inputurilor.

Potrivit acestuia, suprafaţa semănată cu rapiţă a fost cea mai mare de după anul 2010, ajungând la 460.000 de hectare în 2017, deşi a trecut print-o perioadă dificilă în timpul iernii.

‘Acest lucru a făcut ca suprafaţa semănată cu rapiţă în România, în acest sezon, să fie cea mai mare de după anul 2010, ajungând la peste 460.000 de hectare în 2017, faţă de 412.000 în 2016. Deşi a trecut printr-o iarnă dificilă, în cele mai multe regiuni din ţară, rapiţa a răzbit destul de bine — încă nu ştim exact efectul valului de frig şi al zăpezii din luna aprilie’, a mai spus Vasile Topac.

De asemenea, cotaţiile futures de la bursa MATIF arată că în prezent rapiţa se tranzacţionează în jurul valorii de 1.800 de lei/ pe tonă pentru livrarea în luna mai 2017, iar pentru luna august, preţul este de 1.650 de lei / tonă, conform analizei AgroGo.

‘Cotaţiile futures (cu termene de livrare în viitor) de la bursa MATIF ne arată că, în prezent, rapiţa se tranzacţionează în jurul valorii de 1.800 RON/tonă pentru livrarea în luna mai 2017. Dacă ne uităm însă la luna august — următoarea lună de livrare disponibilă la MATIF, după mai — vedem că preţul este de doar 1.650 RON/tonă. Când spun doar 1.650, nu mă refer la faptul că preţul este mic, neprofitabil, ci din contră. În mod normal, acest preţ ar trebui să asigure, în continuare, o rată de profit bună pentru fermieri. Dacă preţul se menţine însă la acest nivel, va fi simţitor mai mic faţă de sezonul trecut’, potrivit sursei citate.

Totodată, cotaţiile futures arată că în sezonul următor preţul rapiţei este văzut la un nivel mai mic faţă de cel din sezonul actual.

‘Această scădere nu ar fi una anormală, dat fiind faptul că sezonul trecut a fost unul de vârf în materie de preţuri la rapiţă.
Tot cotaţiile futures ne arată că, şi în sezonul următor (2017-2018), preţul rapiţei este văzut de către traderi la un nivel mai mic faţă de cel din sezonul actual. Acest lucru poate avea diverse cauze, printre care ar putea fi suprafaţa cultivată mai mare, stocurile mari sau o nevoie mai mică în industrie’, se mai spune în analiză.

În pofida faptului că preţurile cu livrare în prezent sunt încă mari, preţurile pentru livrare în vara anului 2017 vor fi mai mici, precum şi cele din sezonul 2017-2018.

‘În concluzie, chiar dacă preţurile cu livrare în prezent sunt încă mari, cele pentru livrare în vara lui 2017 sunt ceva mai mici, la fel şi cele din sezonul 2017-2018. Rămâne de văzut cum vor evolua preţurile în luna mai. Este recomandat ca persoanele direct interesate de preţurile cerealelor să urmărească, în plus faţă de preţurile spot (din prezent), şi cotaţiile din viitor. Este bine ştiut faptul că preţurile futures se schimbă în fiecare zi. Nimeni nu poate garanta că preţul va rămâne la un anumit nivel, de aceea este bine să le verificăm regulat’, se mai spune în analiză AgroGo.

Te-ar mai putea interesa și
Dacă nu ar fi aderat la NATO, Estonia ar fi fost acum în locul Ucrainei, afirmă şeful diplomaţiei estone
Dacă nu ar fi aderat la NATO, Estonia ar fi fost acum în locul Ucrainei, afirmă şeful diplomaţiei estone
Conflictul actual din Ucraina arată ce s-ar fi putut întâmpla Estoniei dacă nu ar fi devenit membră a NATO acum 20 de ani, a afirmat vineri ministrul de externe eston Margus Tsahkna, relatează......
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Raportul JATO Dynamics cu privire la înmatriculările de autoturisme din februarie confirmă o nouă victorie a modelului ...
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, la Timişoara, la inaugurarea unui terminal al Aeroportului Internaţional, că ...
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metrorex informează că va fi restricționată circulația în Pasajul Băneasa pentru lucrări topografice la viitoarea ...