Suprafeţele agricole distruse de ploi în 2014 sunt mai mici decât media înregistrată anual în România

Ploile torenţiale căzute în ultima perioadă au distrus culturile agricole însămânţate în toamna anului trecut pe o suprafaţă mai mică decât media anuală înregistrată în România din cauza vremii nefavorabile, de circa 80.000- 100.000 hectare, însă evaluarea exactă a pagubelor va fi făcută numai după retragerea apelor de pe terenurile agricole afectate, anunţă reprezentanţii Ministerului Agriculturii.
Economica.net - Dum, 25 mai 2014, 07:49
Suprafeţele agricole distruse de ploi în 2014 sunt mai mici decât media înregistrată anual în România

‘Culturile însămânţate în toamnă arată bine până în prezent, chiar dacă în unele judeţe precum Mehedinţi, Gorj, Olt, Dolj sau Teleorman sunt anumite zone unde culturile, în special orzul, au fost distruse din cauza ploilor abundente, dar nu avem o suprafaţă care să ne îngrijoreze. An de an, din cauza îngheţului, ploilor sau secetei avem pierderi pe circa 80.000 – 100.000 hectare, însă, din estimările actuale, suprafeţele agricole distruse de precipitaţiile din această perioadă sunt mai mici decât media înregistrată anual în România. După ce se se va retrage apa de pe terenurile inundate vom putea face evaluări exacte în privinţa suprafeţelor calamitate’, a declarat pentru AGERPRES secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu.

Acesta a subliniat că, săptămâna viitoare, Ministerul Agriculturii va finaliza centralizarea datelor privind serele şi solariile distruse din cauza grindinei, după care se va stabili valoarea ajutoarelor acordate, printr-o schemă de minimis, producătorilor afectaţi.

În ceea ce priveşte culturile agricole de primăvară, oficialul MADR a menţionat că au răsărit pe 85% din suprafaţa însămânţată, pe 10% fiind răsărite parţial, iar pe 5% din suprafaţă culturile agricole nu au răsărit.

‘Porumbul a răsărit pe o suprafaţă de 80% dintr-un total de 2,38 milioane de hectare însămânţate în primăvară, floarea soarelui pe 96% din 983.987 hectare însămânţate cu această cultură, iar la sfeclă de zahăr avem răsărită 97% dintr-o suprafaţă de 36.184 hectare. De asemenea, legumele în câmp au răsărit 93% din 179.997 hectare şi cartofii pe 88%, dintr-o suprafaţă de 193.233 ha. Dacă facem o medie la principalele culturi însămânţate în această primăvara avem o medie de peste 85%’, a adăugat Daniel Botănoiu.

Pentru primăvară lui 2014 a fost programată însămânţarea unei suprafeţe de peste 5 milioane de hectare, în special cu porumb (2,6 milioane hectare) şi floarea-soarelui (1,32 milioane hectare), dar şi cu sfeclă de zahăr, cartofi, legume în câmp, plante medicinale etc.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, în toamna lui 2013 au fost însămânţate 2,87 de milioane hectare cu culturi agricole, din care cu grâu, secară şi triticale circa 2,12 milioane hectare, cu orz – 272.688 hectare, orzoaică – 86.646 hectare şi rapiţă – 383.551 hectare. 

Conform unui raport al Comisiei Europene (CE) privind producţia de cereale din ţările UE în 2014, România nu va reuşi să aibă anul acesta o recoltă similară celei din 2013 pentru că producţia agricolă depinde în mod semnificativ de evoluţia vremii din lunile mai şi iunie.

Raportul arată că România va avea cea mai mare scădere a producţiei cerealiere din Uniunea Europeana, în comparaţie cu 2013, de peste 13%, urmată de Spania (-12,8%) şi de Danemarca (-2,5%). În schimb, cele mai mari creşteri ale producţiei cerealiere le vor avea Italia (13,2%), Polonia (8,6%) şi Marea Britanie (6,2%). 

Producţia de cereale a Uniunii Europene (UE) pentru 2014 este estimată la 301 de milioane de tone, în scădere cu 0,3% faţă de anul anterior. 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...