Surorile Diaconu, care dețin Bistro Guxt, lansează Noeme, un restaurant de casual fine dining

La doi ani de la intrarea pe piața gastronomiei bucureștene prin Bistro Guxt, surorile Diaconu inaugurează Noeme, un restaurant cu o bucătărie rafinată neastâmpărată, prin care își propun să aducă mai multă relaxare pe scena de fine dining din Capitală. Restaurantul este amplasat într-o vilă istorică cu o arhitectură în stil eclectic, situată pe strada Anton Pann, nr. 29.
Economica.net - mie, 19 feb. 2020, 10:58
Surorile Diaconu, care dețin Bistro Guxt, lansează Noeme, un restaurant de casual fine dining

Ideea Noeme a luat naștere anul trecut, ca urmare a succesului pe care cele trei surori l-au obținut cu Bistro Guxt, la scurt timp după preluare: primul loc în clasamentul Trip Advisor timp de aproape un an și jumătate și includerea în topul restaurantelor din țară, cu 12 puncte și o bonetă din partea Gault et Millau (2019).

Noul restaurant are 60 de locuri și se întinde pe două etaje, cu o suprafaţă totală de aproximativ 250 metri pătrați. Investiţia a vizat atât amenajarea spaţiului, de la infrastructură până la designul interior cu o puternică amprentă personală, cât și achiziţionarea de echipamente şi mobilier. La rândul lor, proprietarii clădirii au investit în reconstrucția acesteia din dorința de a relansa vechiul cartier evreiesc din București. Refacerea clădirii s-a făcut conform avizelor oficiale prin reconstruirea exactă a vechii fațade și prelevarea de mulaje pentru elementele arhitecturale ornamentale.

Bucătăria Noeme este condusă de Carmen Diaconu, care, în 2019, și-a văzut calitățile recunoscute oficial, fiind nominalizată la premiile Gault et Millau, Woman Chef of the Year. Afacerea este coordonată de Alice Diaconu care, în plus, are și rolul de Pastry Chef. Din poziția de ‘business angel’, Lăcrămioara Diaconu-Pintea deschide astfel seria de inițiative antreprenoriale după ce, timp de 20 ani, a lucrat în mediul corporatist.

„Fiind promotoarele unei bucătării rafinate, nonconformiste, prin Noeme propunem un concept de fine dining construit cu creativitate și curiozitate, bazat însă pe sustenabilitate și responsabilitate, cu respect pentru oameni, mediu și ingrediente. Deoarece ne-am dorit ca experiența oferită clienților să se întâmple într-o locație elegantă, a fost importantă găsirea unei clădiri cu istorie, dar care, dincolo de aspect, să ofere spațiul necesar atât pentru sala de dining, cât și pentru infrastructura și echipamentele de ultimă generație necesare într-un restaurant de acest gen. A fost dificil, nu sunt multe locații în București care să îndeplinească aceste condiții, însă am găsit varianta ideală”, a declarat Lăcrămioara Diaconu-Pintea.

Meniul Noeme se va reînnoi la fiecare trei luni în directă legatură cu anotimpurile, iar abordarea preparatelor este una holistică și echilibrată, cu grija de a folosi surse naturale, fără ultraprocesări, astfel încât rezultatul final să fie o mâncare sănătoasă. Porțiile sunt corect dimensionate, iar ingredientele sunt folosite ținând cont de limitarea, pe cât posibil, a risipei alimentare.
Ecosistemul de furnizori este alcătuit majoritar din producători locali mici (exp. producători de trufe, carne de mangaliță și vită, legume). Selecția de vinuri este centrată pe terroir-ul românesc din toate regiunile țării, mai mult de jumătate din etichetele de pe meniu fiind vinuri obținute din soiuri locale de struguri (11 soiuri), în principal de la crame mici/boutique. Berea inclusă în meniu este doar cea locală artizanală, reflectând nivelul de sofisticare și calitate la care au ajuns antreprenorii români activi pe acest segment de piață.

Piața restaurantelor din București a înregistrat o valoare de aproape 5 miliarde de lei în 2017 , în capitală fiind, în momentul de față, un număr de 2000 de localuri (conform Trip Advisor). Cu toate acestea, spre deosebire de alte sectoare ale economiei, mai bine de jumătate dintre afacerile cu restaurante se închid sau dau faliment în primul an de activitate, potrivit ultimelor date din industrie.

Noeme (fostul Guxt) este restaurantul a trei surori care, ieșite din încorsetările impuse de joburile lor anterioare și-au propus în 2017 să aducă relaxarea în fine dining-ul din București. Promotoarele unei bucătării rafinate neastâmpărate, Lăcrămioara, Carmen și Alice Diaconu au decis să se lase ghidate de curiozitate și de întrebarea What if. La fiecare trei luni, ele creează rețete noi fără alte limitări decât respectul față de ingrediente. Pe acestea, le aleg să fie proaspete, cât mai mult locale, de sezon, și sănătoase. Gustul echilibrat și special al mâncării, rețetele surprinzătoare, atmosfera caldă și pairingul fără greș cu vinuri și beri locale artizanale au propulsat restaurantul pe primul loc în topul Trip Advisor din București. În 2019, cu 12 puncte, Bistro Guxt a intrat în top 36 restaurante românești conform evaluării Gault et Millau.

Te-ar mai putea interesa și
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași (ATB) vrea să își crească productivitatea cu 25% până în 2030 cu ajutorul accelerării procesului de digitalizare, anunță un comunicat de presă. Producătorul de......
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
BAT și Philip Morris România salută decizia Ministerului de Finanțe de a face public proiectul de Ordonanță de Urgență ...
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
CNAIR a transmis astăzi la ANAP documentația necesară lansării procedurii de achiziție publică pentru Lotul Pipirig ...
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă ...