Surpriză! Guvernul nu a mai adoptat măsura prin care pensionarii pot cumula pensia anticipată cu venituri din salarii, obţinute în mediul privat – OUG publicată în Monitorul Oficial

Din forma finală a actului normativ care modifică legislaţia din sistemul public de pensii, care tocmai a fost oficializată prin publicarea în Monitorul Oficial, a fost scoasă prevederea care permitea cumulul pensiei anticipate şi a pensiei anticipate parţiale cu venituri realizate din activităţi profesionale în mediul privat. Economica.net vă spune epopeea modificărilor aduse proiectului de act normativ şi cât de mult diferă ultima şi cea mai importantă versiune a sa - OUG 94, publicată în Monitorul Oficial - faţă de prima variantă lansată în dezbatere publică în iulie.
Cristina Şomănescu - mar, 31 aug. 2021, 22:04
Surpriză! Guvernul nu a mai adoptat măsura prin care pensionarii pot cumula pensia anticipată cu venituri din salarii, obţinute în mediul privat - OUG publicată în Monitorul Oficial

Marţi, 31 august, a fost publicată în Monitorul Oficial forma finală, oficializată, a OUG prin care executivul modifică legislaţia din sistemul public de pensii.

Actul normativ adoptat de Executiv – Ordonanță de urgență nr. 94 din 2021 pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice – e diferit de forma iniţială a proiectului care a ajuns spre avizare la Consiliul Economic şi Social în iulie 2021.

Din forma finală, oficializată a OUG au fost scoase măsurile care prevedeau că pensionarii pot cumula pensia anticipată cu venituri din salarii, obţinute în mediul privat.

Context 

Iulie 2021 – apare prima formă a proiectului de OUG.

În forma iniţială a proiectului, despre care Economica.net a scris la acest link, au fost prevăzute, între altele, următoarele două măsuri importante pentru pensionari:

Asiguraţii la sistemul public de pensii, care au realizat stagiul minim de cotizare la pensie şi care aleg să contribuie la sistemul public de pensie după împlinirea vârstei standard de pensionare, vor obţine punctaj lunar la pensie majorat cu 50% pentru perioada lucrată după împlinirea vârstei standard de pensionare, se arată în prima formă a proiectului de OUG consultat de Economica.net.

Guvernul vrea să permită cumulul pensiei anticipate şi a pensiei anticipate parţiale cu venituri realizate din activităţi profesionale în mediul privat, conform primei forme a proiectului de OUG, despre care Economica.net a scris în luna iulie.
Iată o captură făcută de Economica.net din prima formă a proiectului de OUG, care conţinea măsurile enumerate mai sus.

 

Între timp, proiectul de OUG a fost modificat.

August 2021 – a doua formă a proiectului de act normativ. 

Din a doua formă a proiectului de OUG, care a ajuns la CES în august 2021 şi pe care o puteţi citi la acest link, a fost scoasă prevederea conform căreia asiguraţii la sistemul public de pensii, care au realizat stagiul minim de cotizare la pensie şi care aleg să contribuie la sistemul public de pensie după împlinirea vârstei standard de pensionare, vor obţine punctaj lunar la pensie majorat cu 50% pentru perioada lucrată după împlinirea vârstei standard de pensionare.

În forma a doua a proiectului de OUG, inclusiv cea care a ajuns la Secretariatul General al Guvernului, a rămas prevederea care permite cumulul pensiei anticipate şi a pensiei anticipate parţiale cu venituri realizate din activităţi profesionale în mediul privat.

Cert este că din forma finală a actului normativ, singura care contează şi care a fost publicată în Monitorul Oficial, a fost scoasă şi această prevedere care permitea cumulul pensiei anticipate şi a pensiei anticipate parţiale cu venituri realizate din activităţi profesionale în mediul privat.

Ce conţine forma finală a OUG de modificare a Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice

OUG 94/2021 publicată în Monitorul Oficial din 31 august:

I. Avizele de încadrare a locurilor de muncă în condiţii deosebite, al căror termen de valabilitate e 31 decembrie 2018, se menţin până la 1 septembrie 2023. Până la această dată angajatorii au obligaţia să normalizeze condiţiile de muncă.

  • Perioada cuprinsă între 31 decembrie 2018 şi 1 septembrie 2023 constituie stagiu de cotizare în condiţii deosebite de muncă, pentru care angajatorii datorează contribuţie de 4%, în acord cu prevederile Codului fiscal (mai precis, a prevederilor articolului 138 litera b) din Legea 227 din 2015, cu modificările ulterioare), se mai arată în OUG 94 din 2021, consultată de Economica.net.

II. Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare și a stagiilor complete de cotizare prevăzute în anexa nr. 5, după cum urmează:

  • cu 15 ani, în situația asiguraților cu handicap grav, dacă au realizat, în condiții de handicap grav, cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare;
    cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condiții de handicap accentuat, cel puțin două treimi din stagiul complet de cotizare;
    cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap mediu, dacă au realizat, în condiții de handicap mediu, stagiul complet de cotizare.

III. Persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare ca nevăzător sau în condiții de handicap li se acordă un stagiu potențial, determinat ca diferență între stagiile de cotizare prevăzute la art. 58 și 59 și stagiile de cotizare realizate până la data acordării pensiei de invaliditate, se arată în noua formă a articolului 76, alineatul (3) din Legea nr. 263/2010 cu modificările şi completările ulterioare.

Te-ar mai putea interesa și
Americanii de la NuScale, cu care românii vor să facă centrala nucleară cu SMR de la Doicești, au pierderi de 48 mil. USD la trei luni
Americanii de la NuScale, cu care românii vor să facă centrala nucleară cu SMR de la Doicești, au pierderi de 48 mil. ...
Compania americană NuScale a raportat pentru primele trei luni ale anului 2024 o pierdere netă de 48,1 milioane de dolari și a anunțat că proiectul SMR cu firma românească RoPower Nuclear......
Preşedintele rus Vladimir Putin îl propune din nou ca premier pe Mihail Mişustin
Preşedintele rus Vladimir Putin îl propune din nou ca premier pe Mihail Mişustin
Preşedintele rus Vladimir Putin, care şi-a început marţi al cincilea mandat, l-a propus din nou vineri ca premier pe ...
Deficitul comercial a scăzut cu 1,5% în primele trei luni din 2024, până la 6,669 miliarde de euro
Deficitul comercial a scăzut cu 1,5% în primele trei luni din 2024, până la 6,669 miliarde de euro
Deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) în primele trei luni din acest an a fost de 6,699 miliarde de euro, mai mic cu ...
România a cumpărat rachete AIM-9X Sidewinder Block II de la armata SUA pentru circa 70 de milioane de dolari
România a cumpărat rachete AIM-9X Sidewinder Block II de la armata SUA pentru circa 70 de milioane de dolari
Statele Unite ale Americii au aprobat vânzarea de rachete AIM-9X Sidewinder Block II către România pentru a oferi capabilități ...