Turiştii israelieni, cei mai cheltuitori străini care vizitează România. Câţi bani lasa aici

Turiştii din Israel se află pe locul şase în top zece al ţărilor de unde au venit cei mai mulţi turişti în România anul trecut, însă ocupă primul loc la cheltuieli. ECONOMICA.NET îţi prezintă ce turişti ne-au vizitat cel mai mult ţara anul trecut şi câţi bani au cheltuit.
Andrada Ghira - Dum, 06 apr. 2014, 21:03
Turiştii israelieni, cei mai cheltuitori străini care vizitează România. Câţi bani lasa aici

Numărul turiştilor din Israel care au venit în România, atât pentru afaceri, cât şi pentru vacanţă, a crescut treptat din 2011, când au fost înregistraţi 74.850 de turişti. Anul trecut, numărul acestora a crescut cu 43% faţă de 2012, ajungând la 123.000, cea mai mare creştere din top zece al ţărilor din care au venit cei mai mulţi turişti în România, potrivit datelor INS furnizate la solicitarea ECONOMICA.NET.

Odată cu această creştere a numărului de turişti, a crescut şi valoarea cheltuielilor. Astfel, în 2011, turiştii din Israel au cheltuit 62,2 milioane de euro, în 2012 au cheltuit 72,4 milioane de euro, iar în 2013, au trecut pe primul loc în clasamentul cheltuielilor pe ţări, cu peste 140 de milioane de euro. Cheltuielile făcute de turiştii din Israel anul trecut au fost mai mari decât cele ale italienilor, care anul trecut se plasau pe primul loc cu 124,7 milioane de euro.

Un turist din Israel a cheltuit în medie 1.143 de euro în 2013, faţă de 831 de euro în 2011. Aceştia sunt urmaţi de turci, cu 898 de euro, americani (788 euro), spanioli (678 euro), olandezi (672 euro), austrieci (643 euro), ruşi (574 euro), francezi (540 euro) şi italieni (500 euro). 

Şi vor veni din ce în ce mai mulţi. Agenţia de turism Meshek Wings Tours din Israel anunţa recent că va aduce 3.600 de turişti în Bucureşti, pentru programe tip city break şi alţi 2.800 în Mamaia, în perioada mai-august. Iar pentru asta, a bătut palma pentru cursele charter cu operatorul Blue Air. În plus, din iunie 2013 Wizz Air zboară şi pe ruta Bucureşti-Tel Aviv. Anul trecut, compania a transportat 25.000 de pasageri şi va mări frecvenţa zborurilor pe această rută de la trei/săptămână, la cinci/săptămână. 

CITEŞTE ŞI Ţara din care vor veni mai mulţi turişti în România în 2014

O creştere importantă s-a înregistrat şi în cazul turiştilor din Federaţia Rusă. Anul trecut, numărul acestora a crescut cu 36% faţă de 2012. Alte creşteri ale numărului de turişti s-au înregistrat şi în cazul SUA şi Regatului Unit, în creştere cu 22%, în ambele cazuri. De asemenea, s-a înregistrat şi o creştere de 6% a numărului de turişti din Spania.

La polul opus, anul trecut au venit mai puţini turişti din Germania, Italia, Franţa, Ungaria şi Austria.

În total, anul trecut ne-au vizitat 1,71 milioane de turişti, care au cheltuit pentru prima dată mai mult de un miliard de euro pentru vacanţe şi afaceri.

Cheltuielile turiştilor în România au fost de 4,79 miliarde de lei în 2013, în creştere cu 20% faţă de cheltuielile din 2011, potrivit datelor INS furnizate la solicitarea ECONOMICA.NET. Creşterea a fost calculată la valorile exprimate în lei. Dacă transformăm valorile din lei în euro, la cursul mediu anual, anul 2013 este primul an în care cheltuielile turiştilor au trecut de un miliard de euro.

ECONOMICA.NET îţi prezintă în GRAFICELE INTERACTIVE de mai jos un top zece al ţărilor din care ne-au vizitat cei mai mulţi turişti, dar şi un top zece al sumelor lăsate de aceştia în România. Datele ne-au fost furnizate de INS şi se regăsesc în publicaţiile Cheltuielile turistice ale nerezidenţilor aferente anilor 2011, 2012 şi 2013.

 


Top 10 turişti străini | Create Infographics
Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...