Surpriză pe Autostrada Sibiu – Piteşti: chinezii eliminaţi de Astaldi duc lupta pentru secţiunea 5 până la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Suspansul privind câştigătorul licitaţiei pentru secţiunea 5 din cel mai important proiect rutier al României se prelungeşte cu cel puţin şase luni. Şi asta pentru că, în mod surprinzător, chinezii au atacat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie decizia Curţii de Apel Bucureşti, prin care au fost eliminaţi din cursă la cererea italienilor de la Astaldi.
Anemona Andone - joi, 10 oct. 2019, 19:59
Surpriză pe Autostrada Sibiu – Piteşti: chinezii eliminaţi de Astaldi duc lupta pentru secţiunea 5 până la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Eliminată din cursa pentru secţiunea 5 din Autostrada Sibiu – Piteşti în urma unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti, asocierea China Railway 14-th Bureau Co Ltd – Viaponte Rom a cerut luna trecută revizuirea deciziei CAB la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) urma să anunţe luna aceasta câştigătorul licitaţiei pentru lotul Curtea de Argeş – Piteşti din cel mai important proiect rutier al României. Pentru că asocierea chinezilor s-a dus la ICCJ, anunţarea câştigătorului se prelungeşte cu cel puţin şase luni, până se va pronunţa instanţa supremă, estimează reprezentanţii CNAIR.

Revizuirea este o cale extraordinară de atac, utilizată foarte rar în domeniul infrastructurii rutiere. Când aceasta a fost utilizată chiar de către CNAIR în cazul tronsonului 3 al Drumului Expres Craiova – Piteşti, procesul de la ICCJ a durat 11 luni.

Amintim că în august italienii de la Astaldi au obținut la Curtea de Apel București eliminarea din cursă a rivalilor din China, după ce Compania de Autostrăzi încercase același lucru de două ori înante, însă fără succes.

Mai exact, Curtea de Apel București a admis pe 12 august plângerea italienilor de la Astaldi împotriva unei decizii a Consililului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), prin care chinezii erau reprimiți la licitația pentru secțiunea 5 din Autostrada Sibiu – Pitești.

CNSC admisese pe 4 iulie contestația asocierii China Railway 14-th Bureau Co Ltd – Viaponte Rom împotriva deciziei prin care fusese exclusă a doua oară din cursa pentru secțiunea 5 de către CNAIR. Astfel, Compania de Autostrăzi era obligată a doua oară să reia în calcul oferta chinezilor care, înainte de exludere, se afla pe primul loc.

Secțiunea 5 din Autostrada Sibiu – Piteşti este amplasată în județul Argeș, are o lungime de 30,35 km. Traseul acesteia va începe în zona localităţii Curtea de Argeș și va continua paralel cu râul Argeș, până la actuala centură a Municipiului Pitești.

În octombrie 2017, CNAIR a primit opt oferte pentru secțiunea dintre Curtea de Argeș și Pitești (km 92+600 – 122+950), valoarea contractului pus la bătaie de Transporturi fiind de 1,83 miliarde de lei, fară TVA.

Autostrada Sibiu – Piteşti va avea o lungime de 123 kilometri şi va fi împărţită în cinci loturi, Sibiu – Boiţa, Boiţa – Cornetu, Cornetu – Tigveni, Tigveni – Curtea de Argeş şi Curtea de Argeş – Piteşti, va avea opt noduri rutiere şi nouă tuneluri.

Autostrada Sibiu – Piteşti este o parte importantă a Coridorului 4 Pan-European, care traversează ţara de la vest la est. Aceasta este cerută şi de către Dacia – Renault, cel mai mare exportator al României.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...