Surpriză pentru şoferi. Preţul RCA a scăzut substanţial în prima parte a anului

Mai mulți brokeri de asigurare contactați de ECONOMICA.NET au arătat că primele anuale aferente asigurării de răspundere civilă auto au scăzut substanțial în prima parte a acestui an după creșterea de pe finalul lui 2014. Prețul RCA este acum la nivelul lunii martie 2014 deși la finele anului trecut era cu 25-30% mai mare decât la începutul lui
Şerban Buşcu - lun, 30 mart. 2015, 21:01
Surpriză pentru şoferi. Preţul RCA a scăzut substanţial în prima parte a anului

Prețul mediu al RCA a scăzut sub 500 de lei după ce la finele anului trecut ajunsese să treacă de 600 de lei. După cum arată brokerii de asigurare consultați de noi, prețurile poliței obligatorii de răspundere civilă auto au ajuns practic la un nivel similar cu cel din martie 2014. ” Au contat probabil și măsurile luate de Autoritatea de Supraveghere Financiară însă cred că principala cauză a acestor scăderi ține de scăderea cererii. Mai ales în cazul tinerilor, prima pentru RCA ajunsese să fie chiar mai mare decât cea pentru CASCO, cu un an în urmă. A fost o evoluție dictată de piață. Suntem practic la nivelul de acum un an”, comentează un broker.

Cele mai importante scăderi de tarif au fost, cum era firesc, chiar pe zona șoferilor cu vârsta sub 27 de ani. Pe această categorie prețurile au scăzut chiar și cu mai mult de 30%. Concret, un tânăr în vârstă de 27 de ani care conduce , în București, un Logan de 1,6 litri și 90 de cai putere, plătește acum pentru cel mai ieftin RCA de pe piață 1.325 de lei pentru un an. În luna martie a anului trecut, o persoană cu acelasi profil ar fi plătit minimum 1.400 de lei iar în decembrie 2014 prețul ajunsese la 1700 de lei. Schimbări sunt și în ceea ce privește companiile cu cele mai mici tarife. Dacă în 2014 cel mai bun preț îl avea Astra Asigurări, în prezent, societatea cu cea mai redusă primă este City Insurance.

Cum arată prețurile pe regiuni

Un fenomen interesant are loc în zona de vest a țării, mai ales în Timișoara, unde au început să coteze la prețuri mici și asigurători care nu se bazează neapărat pe vânzările de RCA și care anul trecut afișau prețuri atât de mari încât se excludeau de la sine din piață, cum sunt Allianz-Țiriac sau Groupama. Motivul pentru care ele aplică această strategie este nivelul redus al daunalității în zona de vest, comparativ cu Bucureștiul sau estul țării.

Pe de altă parte însă, deși scăderile medii de prețuri sunt mult mai mari decât în București, în ceea ce privește cel mai mic preț, Timișoara nu mai are un avantaj comparativ cu alte zone din țară din cauza retragerii Astra Asigurări din această zonă.
La polul opus, șoferii din Constanța, plătesc, pe medie, mai mult decât în 2014 ,însă cel mai bun preț este mai mic în condițiile în care City Insurance nu aplică segmentarea pe regiuni așa cum fac toate celelalte societăți de asigurare. Constanța este orașul cu cea mai mare daunalitate din România și de aceea prețurile au fost constant mai mari decât în orice altă regiune din țară.

Atenție la ofertele online

O simplă căutare a celei mai bune oferte de preț pentru RCA cu ajutorul calculatoarelor online puse la dispoziție de brokeri sau agenți nu este suficientă pentru a obține o imagine completă și corectă a poliței pe care intenționați să o achiziționați. După cum atrage atenția și Autoritatea de Supraveghere Financiară, ofertele online nu iau în calcul toți parametrii uilizați de societățile emintente. ” Atenţionăm consumatorii că tarifele poliţelor auto obligatorii comercializate în mediul on-line nu corespund întotdeauna cu oferta reală a societăţilor de asigurare autorizate. Principalele diferenţe apar ca urmare a utilizării unui calculator on-line care funcționează defectuos, din ignorarea sistemului bonus – malus, din lipsa de actualizare a ofertelor sau din lipsa autorizării ASF a furnizorului on-line.Recomandăm consumatorilor să consulte mai multe site-uri ce comercializează polițe RCA şi să se asigure că furnizorii de polițe RCA sunt reglementați și supravegheati de ASF. Puteți verifica acest lucru în Registrul intermediarilor autorizați de ASF”, explică Autoritatea. 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Aproximativ 77% dintre companii îşi recompensează angajaţii la final de an – platformă de recrutare
Aproximativ 77% dintre companii îşi recompensează angajaţii la final de an – platformă de recrutare
Aproximativ 77% dintre companii îşi vor recompensa angajaţii de sărbători, arată datele unei platforme de recrutare.
Cristi Moga preia poziția de Head of Capital Markets al firmei Cushman & Wakefield Echinox
Cristi Moga preia poziția de Head of Capital Markets al firmei Cushman & Wakefield Echinox
Cristi Moga preia poziția de Head of Capital Markets al firmei Cushman & Wakefield Echinox și va coordona activitatea echipei ...
Samsung unifică diviziile de telefoane mobile şi electronicele de consum
Samsung unifică diviziile de telefoane mobile şi electronicele de consum
Grupul sud-coreean Samsung Electronics a anunţat marţi înlocuirea directorilor responsabili de cele trei divizii principale ...