Surpriza principală din economie: creşterea încrederii în mediul de afaceri devine perceptibilă (analiză)

Surpriza principală din economie, de la începutul anului 2017: creşterea încrederii în mediul de afaceri devine perceptibilă, dar încă nu generează un progres pozitiv la scară largă, în ceea ce priveşte evaluarea de risc de ţară, arată o analiză Coface.
Economica.net - vin, 14 apr. 2017, 08:01
Surpriza principală din economie: creşterea încrederii în mediul de afaceri devine perceptibilă (analiză)

Scenariul global: o uşoară accelerare a creşterii PIB-ului, comerţului şi preţului petrolului

Indicii de încredere PMI (Purchasing Managers Index) pentru companii au crescut considerabil, în ciuda contextului în care persistă riscurile politice în SUA (politicile comerciale şi externe ale noului guvern) şi în Europa (alegeri cu rezultate incerte). În această etapă, piaţă financiară, ce aduce riscuri politice şi de încredere în mediul afacerilor, rămâne flexibilă.

Gospodăriile şi companiile continuă să genereze consum şi să facă investiţii. În spatele acestui fenomen poate fi văzută scăderea riscului de deflaţie în economiile avansate şi în China, precum şi condiţiile de finanţare extrem de favorabile din Zona Euro (cu excepţia Portugaliei şi a Greciei).
Această revenire marcantă a încrederii în economiile avansate şi în redresarea economică din ţările în curs de dezvoltare (previziuni: Rusia +1, Brazilia +0.4%), au determinat Coface să actualizeze prognoza economică de creştere la nivel mondial la +2,8% şi pe cea a comerţului mondial la +2,4% (după 1% în 2016).

Efecte încă greu de anticipat

Aceste semne de ameliorare sunt încă prea timide pentru a încerca o îmbunătăţire generalizată a evaluărilor de ţară şi sectoriale. Activităţile întreprinderilor vor rămâne constrânse de datoriile mari şi în creştere, de economiile emergente, împreună cu ameninţarea riscului protecţionist, politic şi social în ţările avansate şi emergente.

Republica Cehă (nou actualizată la A2) şi Letonia (nou actualizată la A3), integate în lanţul de producţie european, vor continuă să înregistreze o creştere destul de susţinută în acest an, şi vor beneficia de o evoluţie ascendentă a investiţiilor publice. Republica Cehă beneficia de o dinamică a vânzărilor solide de maşini în UE. Israel (nou actualizată la A2) îmbină o creştere solidă, cu niveluri scăzute ale şomajului şi inflaţiei, îmbunătăţind astfel perspectivele pentru sectoarele orientate spre piaţă internă. După ce a trecut printr-o retrogradare iniţială în Iunie anul trecut, Mozambic este în continuare retrogradat la E, ‘risct extrem’, din cauza ameninţărilor grave aduse la adresa stabilităţii politice şi a situaţiei în ceea ce priveşte incapacitatea de plata a ţării.

Veşti bune în cazul sectorului metale din China şi Brazilia, precum şi a construcţiilor din Franţa şi Brazilia

În ceea ce priveşte sectoarele, metalele au reprezentat, în ultimii trei ani, un risc mare, indiferent de regiune, însă îmbunătăţirile în ceea ce priveşte această situaţie au început să se facă simţite. Creşterea producţiei de metale încetineşte în China, în timp ce preţurile au o tendinţa ascendentă, impulsionate de un nivel ridicat de activitate în industria construcţiilor şi a automobilelor în SUA, precum şi a îmbunătăţirii acestor sectoare în Europa de Vest. Impunerea tarifelor vamale pentru produsele din oţel din China a oferit un răgaz producătorilor din domeniu, aflaţi în Europa şi America Latină. În acest context, Coface actualizează evaluările sectorului de la ‘risc foarte ridicat’ la ‘risc ridicat’ în America Latină, condusă de Brazilia, şi de Asia aflată în curs de dezvoltare, în special datorită creşterii cererii interne din China.

Cu toate acestea, în America Latină, şi în special în Brazilia, există o tendinţa pozitivă în industria construcţiilor, datorită scăderii rapide a ratelor dobânzilor băncii centrale, şi bineînţeles, a industriei energetice, în ciuda incertitudinilor în ceea ce priveşte proiectele de investiţii. Riscul acestor sectoare s-a îmbunătăţit şi se află la un nivel ‘ridicat’.

În cele din urmă, în Europa de Vest, două sectoare ies în evidenţă. În Franţa, industria construcţiilor se află la un nivel de ‘risc mediu’, beneficiind de o revenire a pieţei, datorită ratelor scăzute ale dobânzilor şi mecanismelor de stimulare fiscală. Marea Britanie se confruntă cu o stagnare în ceea ce priveşte cumpărăturile făcute de gospodăriile afectate de inflaţie, ceea ce explică retrogradarea riscului pentru sectorul retail al ţării, la gradul ‘ridicat’.

Sursa: AGERPRES

Te-ar mai putea interesa și
Premieră în România: serviciile de telemedicină intră în sectorul public
Premieră în România: serviciile de telemedicină intră în sectorul public
Telios Care, unul dintre principalii furnizori de servicii de telemedicină din România, va oferi, începând cu această lună, servicii medicale prin telemedicină pentru persoanele cu......
Viorel Ilie, fost ministru în guvernele Grindeanu, Tudose și Dăncilă, numit director în ANRE – surse
Viorel Ilie, fost ministru în guvernele Grindeanu, Tudose și Dăncilă, numit director în ANRE – surse
Viorel Ilie, fost ministru pentru Relația cu Parlamentul în Guvernele PSD, a fost numit director în cadrul Autorității ...
Rectificare bugetară pozitivă, potrivit draftului pregătit de Ministerul de Finanţe. Cele mai multe fonduri le va primi Ministerul Sănătăţii
Rectificare bugetară pozitivă, potrivit draftului pregătit de Ministerul de Finanţe. Cele mai multe fonduri le va primi ...
Rectificarea bugetară pe care o pregăteşte Executivul va fi pozitivă, potrivit draftului pregătit de Ministerul de Finanţe. ...
Sondaj BNR – Băncile estimează menţinerea constantă a standardelor de creditare pentru trimestrul 3
Sondaj BNR – Băncile estimează menţinerea constantă a standardelor de creditare pentru trimestrul 3
Băncile estimează menţinerea constantă a standardelor de creditare pentru trimestrul III, atât în cazul împrumuturilor ...