1EUR = 4.7556 RON | Bucureşti 24 º

News

Surpriza din mediul rural: aproximativ şapte din zece români au bani pentru cumpărături de care nu au neapărată nevoie

România rurală, cu peste 10 mii de sate şi 9 milioane de locuitori, are un potenţial de dezvoltare insuficient explorat. 68% din populaţia activă are venituri decente din salarii, care ii acoperă necesităţile lunare şi îi permit şi unele cheltuieli adiţionale, indică un studiu al companiei de cercetare Nielsen.

27 noi, 2017 | ECONOMICA.net

Consumatorii din mediul urban au profile în general similare cu cei din urban, astfel că din cele 5 tipologii identificate, trei ar reprezenta un potenţial real pentru comercianţii din România având un tipar complex de nevoi, un comportament de cumparare şi posibilităţi financiare comparabile cu cele din urban, indică un studiu Nielsen.

Mai exact, consumatorul mediu de la sate are 41 de ani, este angajat (68% dintre respondenţi), căsătorit (73%), îi pasă de sănătatea familiei şi îşi petrece timpul liber uitându-se la TV şi având grijă de gospodărie. 46% posedă o maşină, 63% un smartphone şi 70% un cont bancar. Îşi fac cumpărăturile la magazinele tradiţionale, pentru că sunt aproape sau la hipermarketurile din oraşele învecinate şi sunt fideli brandurilor pe care le cunosc.


Printre categoriile de produse cel mai frecvent cumpărate se regăsesc pâinea, ţigările ţi berea, dar şi apa sau guma de mestecat. Coşul de cumpărături este compus în proporţie de 66% din produse alimentare.

Preţul şi experienţa anterioara cu produsul sunt principalii factori de decizie ân alegerea brandurilor cumparate, iar tipurile preferate de promoţii sunt discountul ţi gratuităţile. Penetrarea mărcilor private este destul de redusă (34%) în principal datorită distanţei faţă de comerţul modern, dar ele sunt apreciate pentru raportul bun calitate preţ.

"Cum 70% dintre respondenţi au declarat că le place să meargă la cumpărături, accesul la o gama mai variată de categorii şi mărci în comerţul tradiţional, precum şi extinderea comerţului modern înspre cumpărătorii din mediul rural este un scenariu ce merită explorat", apreciază Nielsen.

Cercetarea a fost realizată în perioada septembrie-octombrie 2017, pe un eşantion de 1.000 de locuitori din mediul rural, din localităţi situate la minimum 20 km de un oraş de peste 100,000 locuitori. Eşantionul, format din bărbaţi şi femei cu vârste între 18 şi 65 de ani, are cote reprezentative pentru mediul rural. Interviurile au fost realizate faţă în faţă iar rezultatele au o marja de eroare de ± 3,1%.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO